Фестивалът за съвременен танц и пърформънс  стартира с трупата на Джеки Чан

Пловдив е във вихъра на танца от днес. Тази вечер стартира седмото издание на фестивала ONE DANCE WEEK. Той стъпва за първи път под тепетата със супер богата програма, с участието на над сто артисти и куп паралелни събития. Седмицата на танца се организира от  платформата ЕДНО, Фондация "Америка за България" и Община Пловдив.

Начало на денс маратона довечера ще поставят шаолинските бойци от Dragon Kung Fu с изумителния спектакъл GATEWAY. Те направиха ексклузивна демонстрация пред представителите на пловдивски и национални медии, и дадоха сериозна заявка за изненадата, която очаква публиката на фестивала.Тази вечер, точно в 20:00 ч., в Дом на културата „Борис Христов“ Dragon Kung Fu ще дадат официалния старт на първото пловдивско издание на ONE DANCE WEEK. Спектакълът ще се играе и на 29 август от 21:30 ч.Същата вечер, но от 23:00 ч. в клуб Stage 51, хореографът Красен Кръстев  ще представи своя танцов експеримент  THE JUNGLE. PLOVDIV IS BURNING! Това е първата собствена продукция на ONE DANCE WEEK, осъществена с подкрепата на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за партньорства и експертна помощ (TF PEF). За Красен Кръстев това е и първата работа в България от 20 години насам. През 1994 г., след успехите с Амарант денс студио, Красен заминава за Швейцария, става ученик на Морис Бежар и започва да утвърждава своя собствен хореографски почерк, добил широка популярност по европейските танцови сцени. Също от Швейцария пристигат и артистите от танцова компания на световноизвестния хореограф Жил Жобен, които на 30 август ще представят спектакъла КВАНТ в Дома на културата "Борис Христов". Публиката в Пловдив ще види КВАНТ преди почитателите на Жил Жобен в Ню Йорк, Сан Франциско, Ванкувър и Сантяго де Чили и само няколко месеца след успеха му в Рио де Жанейро.

В първия фестивален уикенд в Пловдив гостуват и двама млади корейски хореографи, представители на една от най-прогресивните школи в съвременния танц в момента. В Драматичен театър-Пловдив  Хо Йон Ким  ще представи спектакъла 6 ГРАДУСА на 30 август. Хо Йон Ким е сред избраниците на познатия на публиката на ONE DANCE WEEK  френски хореограф Пиер Ригал за проекта му “Theatre des operations”. А на 31 август Хой Уонг Риу, призьор от няколко световни танцови конкурси, ще представи също в Драматичния театър в Пловдив МАЛОДУШНО ПРИЯТЕН СВЯТ. Неделя, 31 август ще е незабравим за най-малките любители на танца. В Дома на културата от 14:00 и от 16:00 ч. те ще могат да видят танцово-визуалната приказка ЯПОНСКА ГРАДИНА на италианската компания TPO. В него сценичното пространство е „вълшебен“ килим, който пренася артисти и публика в някои от най-красивите кътчета по света. Децата участват в спектакъла наред с танцьорите и режисират представлението по свой вкус и идеи.

Българският шоукейс се открива със спектакъла ИДЕНТИЧНОСТ на Сдружение „По действителен случай“ на 29 август в Тютюнев склад. На 30 август Ида Даниел представя NO MOVEMENT NO SOUND в Драматичен театър – Пловдив, а Ива Свещарова и Вили Прагер – НАШЕТО ПОСЛЕДНО ПА ДЕ ДЬО. 31 август е запазен за пловдивската танцова компания Дуенде с представянето наМОНОЛОГ ЗА ДВАМА и КОПНЕЖ, Галина Борисова и АНТИГОНА – ТОВА СЪМ АЗ, и BIG GUN  на Мартин Пенев и Станислав Генадиев.

Вече стартира и съпътстващата кинопрограма на ONE DANCE WEEK, която представя безплатно някои от най-добрите филми, посветени на съвременния танц и главните герои в нея. Безплатни са и детските ателиета, в които децата могат да се запознаят с различни танцови стилове и да открият своя сред тях.
„С фестивали като Черната кутия, а сега  и ONE DANCE WEEK, Пловдив безапелационно се превръща в най-големия център за съвременен танц в България. Щастлив съм, че участваме в тази осезаема промяна“, заяви Асен Асенов, директор на платформа за съвременна култура ЕДНО, организатор на събитието.
„В  някои държави, от суеверие за късмет, артистите си пожелават да „счупят крак“ преди да излязат на сцена.  Преди няколко дни аз почти не счупих своя. Приемам това като добър знак за кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата 2019. Надявам се, че на 5 септември, когато станат ясни резултатите, цял Пловдив ще затанцува с ONE DANCE WEEK“, допълни Валери Кьорлински, програмен директор на Фондация Пловдив 2019.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…