Детски панаир на занаятите на  ул. „Стръмна” събра десетки малчугани

Празник на Детето в Стария град продължава. В шестия ден малки и по-големи деца се пренесоха в чудния свят на приказките и се докоснаха до майсторлъка в занаятите.

Деца от детска градина „Майчина грижа” рисуваха с пастели любими герои, природа, слънце и хвърчила в двора на Балабановата къща с помощта на художника Константин Анастасов-Коко.Първоначално той представи шоу с въпроси към тях за професията на художника като визия, поведение и възможности за изобразяване света на детето.

„Умишлено провокирам тяхното внимание със съзнателно допуснати грешки в изписването на думите, за да поддържам тяхното внимание”, разкри Коко.Той е дългогодишен преподавател в специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство в катедра „Естетическо възпитание” в Пловдивския университет. След което остави децата да творят своите „приказки”, които накрая бяха подредени в импровизирана изложба в двора на Балабановата къща.

По-късно, на ул. „Стръмна” №2 , в Международния ден на детето-1 юни, бе открит Третият Детски панаир на занаятите. „Бъдете живи и здрави.Пожелавам Ви щастлива и безгрижна лятна ваканция”, обърна се към малчуганите директорът на ОИ „Старинен Пловдив” Минко Кафтански.

„Днес е празник на децата, но всеки от нас е оставил детството в себе си.Потопете се в света на занаятите, които ще оставят у Вас незабравим спомен, тъй като те развиват креативност, сръчност и чувство за общност”, каза председателят на РЗК-Пловдив Тони Симидчиева.И покани малчуганите да посетят различните работилници.

Празничната програма продължи с изпълнения на ДВФ „Омайниче-Ранопойчета” и Арт Група „Славена”. Деца и родители разгледаха с интерес „Улицата на занаятите” в Стария град, която се превърна в най-атрактивното място в Пловдив днес. 15 майстори в 11 ателиета старателно демонстрираха тънкостите на всеки занаят, като хлапетата се включиха активно във всички дейности. Месиха тесто, глина, рисуваха стъкло, керамика, плъстиха, правиха кукли, тъкаха и правиха малки барабани.

Много цветно настроение, слънчево време, балони и красиви емоции - такава бе атмосферата на 1-ви юни в Стария град.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…