Как Пловдив почете 2 юни (ГАЛЕРИЯ)

Виктор Бойчев изтръгна спонтанни аплодисменти от смълчаната публика със словото си пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина

Най-малките ботевисти поднесоха цветя на патрона на отбора, носител на Купата на България

Ботевата „Борба“ я няма в учебниците

Пловдивчани изпълниха не само алеята пред паметника на Ботев, но и съседните зелени пространства, за да сведат глави в знак на почит към героите загинали за свободата на страната. Поклонниците днес бяха двойно повече от миналата година, като че ли да покажат отново къде е поставено началото на таченето на паметта на героите.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се чества всяка година в България в деня на гибелта на поета и революционер Христо Ботев (2 юни 1876 г.) За първи път се отбелязва в Пловдив и Враца през 1884 г. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

Много родители дойдоха с децата си, не само едноимените училища присъстваха на церемонията, учителки доведоха малчугани от детска градина за пръв път, а със закъснение се пристигна група от частна езикова гимназия под строй и с трикольора отпред. В церемонията взеха участие Военен духов оркестър, представителен взвод и венценосци. Водещ бе актрисата Мария Генчева от Драматичен театър – Пловдив.

Направи впечатление липсата на представител на духовенството.

„Стихотворението "Борба" на поета, публициста, революционера Христо Ботев не се преподава в учебните планове на българското училище нито след освобождението от турско робство в 1878 г., нито след 09.09.1944 г., нито в най-новото ни време след 10.10.1989 г... Чуйте част от него!“ Така започна словото си за Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България директорът на Държавен куклен театър – Пловдив Виктор Бойчев.

После той рецитира пред стотиците граждани тази част от „Борба“:

 

"В тъги, в неволи, младост минува,

кръвта се ядно в жили волнува,

погледът мрачен, умът не види

добро ли, зло ли насреща иде.

...

На душа лежат спомени тежки,

злобна ги памят често повтаря,

в гърди ни любов, ни капка вяра,

нито надежда от сън мъртвешки

да можеш свестен човек събуди!

Свестните у нас считат за луди!

...

Светът привикнал хомот да влачи,

тиранство и зло и до днес тачи;

тежка желязна ръка целува,

лъжливи уста слуша със вяра:

мълчи, моли се, кога те бият,

кожата да ти одере звярът

и кръвта да ти змии изпият,

...

Тъй върви светът! Лъжа и робство

на тая пуста земя царува!

И като залог из род в потомство

ден и нощ - вечно тук преминува.

И в това царство кърваво, грешно,

царство на подлост, разврат и сълзи,

царство на скърби - зло безконечно!

кипи борбата и с стъпки бързи

върви към своя свещени конец...

Ще викнем ние: "Хляб или свинец!".

 

Тук бе първият момент, в който актьорът Бойчев, започнал злободневно речта си, получи аплодисменти. А от там насетне с всяко свое слово ораторът караше хората да настръхват. Думите на Виктор Бойчев бяха интелигентно изригване към съвременния свят, родната действителност, българската политика, международното й поставяне, паметта и безпаметното… Не случайно в края на словото му се случи, нещо, което рядко става на подобни събития - спонтанни аплодисменти от смълчаната публика. Прочетете го. Всяка дума си заслужава да бъде осмислена и да не остане така...

Цялата статия и още много снимки можете да видите в ПОД ТЕПЕТО

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…