Момиченце на 4 години от Пловдив се класира на финала на литературен конкурс

Близо 400 обещаващи малки и млади автори от 44 населени места омагьосаха журито на конкурса за най-добра авторска приказка на издателство „Дъбови листа“

Точно в Международния ден на детската книга – 2 април, стартира Конкурсът за най-добра авторска приказка, написана от деца и младежи до 18 години, а журито обяви финалната си селекция с отличените приказки. 

Жури в състав – Нуша Роянова, илюстратор и преподавател по изящни и приложни изкуства, лицето на новините на Nova – Невена Василева, и преподавателят по детско книгоиздаване във Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ „Св. Климент Охридски“ – гл. ас. д-р Юлия Йорданова, се изправи пред предизвикателството и магията на близо 400 приказки, изпратени от 44 населени места в България и чужбина. От Бистрица и Брестница до София и Лондон, момчета и момичета, както и „авторски колективи“ събраха смелост да споделят своите приказки.

25 от приказките, събрали най-високо одобрение от журито, ще бъдат издадени от „Дъбови листа“ тази есен в специална книга, илюстрирана от деца. В нея всяко малко и пораснало дете ще може да пътешества до град Буквар и обратно с коня, който искал да е зебра, да пазарува във вълшебно магазинче и да се запознае с Костенурчо с триетажната черупка. Имената на приказките и отличените деца, може да прочетете тук.

Две пловдивски деца се класираха на финала на литературния конкурс. Това са 11-годипният Велислав Борисови 9-годипната Елена Георгиева, 9 г. от Караджово. Те се отличиха пред останалите с приказките „Куче и Котка“ (Борислав) и „Историята на малкото локоморивче“ (Елена). Приказката на Йоана Христева, също от Пловдив, „Пътешествието на Елизабет до град Буквар и обратно“ също впечатли журито и тя се класира сред първите 25 участници. Йоана е едва на 4 години, но успя да пребори по-големите.

„Освен прекрасните приказки, които получихме, ни впечатли и отношението на родителите и споделеното в имейлите“, сподели Нуша Роянова, инициатор на конкурса. „Конкурсът Ви е прекрасна идея - помогна ми да откъсна дъщеря си от електронните игри и телевизията, раздвижи въображението и писмените й умения“, споделя майка на участничка в конкурса, а друг родител допълва: „Прочетох за Вашата инициатива и разказах на сина си за нея. Това тъкмо съвпадна с неговото голямо желание да писателства на една стара семейна пишеща машина.  Писането премина от пишещата машина на компютъра и така се роди приказката, която Ви изпращам.“

„Да не забравяме, че най-голямата награда за мен като издател и родител е, че толкова много деца, родители, а и учители откликнаха на предизвикателството и посегнаха към химикалката или клавиатурата. Наградата ще бъде и за всички онези, които ще разлистят този приказен сборник, събрал въображението и красотата на детския свят“, допълни Роянова.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…