Младежите участват в първата Европейска младежка олимпиада по информатика


Близо 100 от най-добрите млади информатици от общо 22 страни членки на Съвета на Европа посетиха Пловдив. Младежите участват в първата Европейска младежка олимпиада по информатика и бяха на посещение в града под тепетата по покана на Община Пловдив и на ИТ компанията Programista само ден преди финалното класиране за престижните медали. Олимпиадата е инициирана и домакинствана от български преподаватели и специалисти в областта на информационните технологии и бе наскоро открита от президента Румен Радев и еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел. Инициативата има амбицията да се превърне в най-мащабното международно състезание по информатика за Европа.
 
Делегацията разгледа Малката базилика, Античния театър и Римски стадион и въпреки високите температури, се впечатли от археологията и историята на града. Участник в посещението бе Бисерка Йовчева, която е един от инициаторите на олимпиадата, треньор на българския отбор по програмиране, един от снователите на Школата по информатика "А&Б" в Шумен  и учител на стотици младежи по програмиране от града и цялата страна.
 
„Това, което българите трябва да знаем и да имаме самочувствието е, че в България има много интелигентни деца, които избират програмирането за своя професия и за своя страст. Няма да се уморя да помагам на такива деца и се радвам, че този ентусиазъм е споделен. Мисията тези младежи да стават все повече, да се развиват и да остават да работят и живеят в България е обща – и на нас, учените, и на бизнеса.“, заяви Бисерка Йовчева.
 
„Програмирането не е просто професия и само ако наистина обичаш това, което правиш, то може да бъде твоята фромула за успех. Събития като тази олимпиада ни дава оптимизиъм, че децата, в които тази страст се заражда или вече се е зародила, са много и могат да бъдат много повече. Част от тези младежи ще бъдат сред посланиците на световния технологичен прогрес в близко бъдеще. Останалите ще се реализират успешно в индустрията. За компании като нашата е дълг да помагаме за откриването на всички тези младежи и за развитието на техните потенциал и знания“, каза Десислава Захариева, вицепрезидент в Програмиста АД, отговорен за технологичното развитие на кадрите в компанията.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…