Рисунката „Черно, кафяво и розова” на художника продадена в Истанбул за 23 хиляди долара през 2013-та

Средствата от аукциона отиват за създаване на Първия кинетичен музей на Балканите в Кючук Париж

Пловдивски колекционери на изкуство и ценители са на нокти- след броени дни ще се проведе търг на творби на един от най- ценените в последно време български художник. В яукциона, който ще се състои на 13 септември от 19 часа в зала Партер на хотел Тримонциум, ще бъдат разиграни няколко платна на маестро Гавазов, наскоро получил широко международно признание.  Едно от платната, което колекционерите ще имат шанса да докоснат, а защо не и да притежават, е ”Кръгове на изкуството”, рисувано през 70-те години, собственост инж. Ганчев. Картината е известна в много арт кръгове в Западна Европа и Щатите, като се очаква да има техни пратеници тук на търга.  

Художникът роден в България, е обикалял целия свят, преминавайки през Париж, Берлин и Пловдив. Творческата и личната му история обаче още тъне в мъгла, тъй като той предпочита да остане в сянка, не излиза пред медии, няма обществени изяви. Казва, че предпочита да говори с изкуството си. В другия случай личността минава на преден план, а той не иска интереса да е насочен към персоната му.

Всъщност, той не говори за себе си, но успехите го правят. През 2012 МАМКО (женевския музей за модерно и съвременно изкуство) посвети голяма ретроспективна изложба наречена "Lost and lost again" ( “Изгубен и изгубен отново” ) с 10 негови творби, скици и прожекция на документален филм за художника "Отломките на колоса". Негови произведения са показани на 55то издание на Венецианското биенале в изложбата, Когато поведението се превърне във форма, през 2013г. Негова самостоятелна изложба бе организирана и от Мюзе дьо Шато де Дюк, във Вюртенберг на Монтбайер.

Негови творби рядко се показват в изложбени зали, тъй като мащабните му проекти изискват главно гигантски пространства на въображението, причина за което е до сега да не са намирали място на търговете и пазара на изкуство. Малко на брой рисунки и картини се появяват спорадично и се предлагат на резонни цени. Неговият рекорд е еквивалентен на 23 000 $ за рисунката "Черно, кафяво и розово" ( продадена в Macka Mezat в Истанбул през февруари 2013г. ). В момента негови творби се предлагат в Лондон, Париж, Пловдив и др.
Средствата, набрани от търга, ще бъдат използвани за съдаване на Първия кинетичен музей на Балканите в Кючук Париж, Пловдив (ПКМБКПП).

Организатори: Министерство на културата, Фондация „Пловдив 2019“, Община София Партньори: Фондация „Отворени Изкуства“, Фондация „Изкуство Днес“, СБХ, ДПХ, Списание „Едно“, НХГ

1 comment

  • Comment Link Краси Краси Сеп 09, 2014

    Защо винаги българите са ценени повече извън родината си?

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…