Снимки: Виктор Цонев

„Какъв е тоя дъжд и вятър… И градушка не ни плаши, щом искаме да ядем и да пием“, коментираха част от присъстващите на събитието

Нацията ни е прословута с добрия си апетит, а за това се носят легенди по целия свят. Това доказа и първото от поредицата събития, които ще се организират от вкусната колаборация „Нож и Шейкър“. Първият евент бе озаглавен „Питки и напитки“ и представи 3 сандвича, комбинирани с 3 коктейла и 3 гарнитури. Събитието се проведе в популярния пловдивски бар „Фабрик“ и макар, че метеорологичните условия не бяха особено благосклонни към шеф-готвач Петко Шаранков и барманът миксолог Михаил Узунов, тяхното събитие успя да изкара хората извън домовете им въпреки лошото време.

По първоначална информация, „Питки и напитки“ трябваше да се проведе в градината на бар „Фабрик“, но след като небето се отвори и заваля, всички се втурнаха вътре в самото заведение. Лошото време не отказа виртуозите на вкуса и те дадоха всичко от себе си, за да задоволят апетита на гладните хора, които се струпваха на опашки, за да поръчат. Посетителите можеха да избират между питка с дърпано свинско месо, която се комбинираше с мичелада, питка с мариновано пилешко, на която подхождаше коктейлът Бяло негрони и последната питка бе приготвена с гъби и сос с няколко вида сирена, към която се приготвяше коктейлът Хюго. Освен това, към гарнитурите се причислиха пържени пилешки крилца и пържени картофки със сос, и домашно приготвена лимонада от бъз. Трудно е да се каже кое от изброеното се превърна в най-поръчван продукт, но по-голяма част от посетителите не само опитаха цялото меню, но и си поръчваха по няколко порции за вкъщи.

„Идваме и сме гладни! Какъв е тоя дъжд и вятър… И градушка не ни плаши, щом искаме да ядем и да пием“, така една група от посетителите отговориха на въпроса ни как са пристигнали в дъждовния порой, видимо мокри. Само за около 6 часа, шеф Шаранков приготви над 300 питки и 200 гарнитури, а Михаил отговаряше на вкусната храна с коктейли, които вкусово да отговарят на питките. Макар че се очакваше събитието да продължи до затварянето на бара, гладните хора се оказа повече от предполаганото и изядоха почти цялата храна. Официалният финал на „Питки и напитки“ се оказва в 21:00 часа, а гостите в заведението посрещнаха радушно бармана и готвача, след като напуснаха работните си места.

Михаил и Петко разказаха, че макар да са поддържали комуникация за събитието от разстояние, на практика всичко е организирано за 3 дни с по 15 часа работа. „Сутрин пазарувахме, подготвяхме работните места, правихме заготовки… Най-много време ни отне готвенето на свинското, защото се пече в продължение на 6 часа на ниска температура. Да, лошото време малко ни притесни, но съвсем за кратко. Минути след началото на събитието, започнаха да пристигат хора. В един момент, от всякъде валяха толкова поръчки, че между кухнята и бара се виждаха само бележки и се поръчваха храни и напитки“. Това ни споделиха организаторите на събитието, като заявиха категорично, че са доволни от дебюта на тяхната колаборация в Пловдив.

И без да губят време, загатнаха, че подготовката за следващото събитие вече започна. „Все още няма да разкрием детайли къде и кога ще се състои, но определено ще бъде вкусно“, коментираха Петко и Михаил.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…