Училище за деца-археолози, възраждане на изгубени ритуали и пълна 3D-дигитализация на хиляди експонати - това са част от новаторските идеи на българските музеи, които бяха представени в началото на Националната среща на музеите в Пловдив. Конференцията се провежда в ГДК "Борис Христов" и събира десетки институции, сред които множество музеи, галерии и учебни заведения.

Срещата бе открита с приветствие от Ангел Янков - директор на Регионалният етнографски музей в Пловдив. Институцията тази година чества достоен 100-годишен юбилей от създаването си. Също като юбиляри бяха поздравени музеят "Васил Левски" в Карлово, който става на 80 и Националният политехнически музей, който празнува своя 60-и рожден ден.

Конференцията започна с впечатляващият късометражен филм на режисьора Цветан Симеонов "7 малки изповеди". Седем майстори-занаятчии представиха своята работа и своите чувства, свързани с труда, заснети на своето работно място - дърворезбар, лютиер, ковач, ножар, калайджия, тъкачка и грънчар. 

Думата след това взеха представителите на музея в Свиленград, които споделиха своя опит с местните любители на културата, историята и изкуството - възраждането на изгубени празници, грижата за културното наследство и опазването на природата, срещи и обучение на деца и др. Интересен проект представиха Пламен Мадемов от музея в Горна Оряховица. Експертите са организирали детска археологическа школа, в която младежите са участвали активно в разкопките на крепостта "Ряховец". Така те са получили практически знания за историята и за науката археология.

Веселина Енева от Националния политехнически музей - София сподели опита на институцията в сътрудничество с неправителствени организации и бизнеса. Различни фирми са помагали с финансиране на проекти или чрез доброволци в музея, които да помагат за различни дейности. Сдружения и фондации също помагат активно на музея в дейността, а Енева призова и институциите активно да използват социалните мрежи, за да достигат до по-широк кръг публика и приятели.

Пламен Хаджипетров от Софийската градска художествена галерия изнесе доклад, свързан с проекта "1300 години България", реализиран по време на диктатурата на БКП и формирал културната политика на страната от края на 70-те години до края на 80-те години на миналия век и призова да приемаме добрите примери от този период, вместо да акцентираме единствено на негативите от тоталитарния строй.

Особено впечатляваща бе презентацията и работата на историческия музей "Искра" в Казанлък. След спечелен проект по т.нар. "Норвежка програма", в последните 2 години са дигитализирани над 1000 обекта. Не става дума за дигитална снимка, а за 3D заснемане, което дава много по-пълна информация, обясни Радослав Петков от музея. Така има архив от всеки предмет с пълната му информация. Освен сериозни усилия за заснемането, това изисква и голям наличен ресурс - цялата документация на един заснет обект може да бъде в размер на няколко гигабайта, разказа Петков за Kapana.bg. Дигитализирани са и много тракийски гробници, а има и идеи за създаване на различни холограми.

Самият проект е реализиран за 2 години. Музеят "Искра" си е сътрудничил с много институции както в града, така и с различни университети и институции в страната, като Софийския университет "Климент Охридски" и Нов Български Университет. Интересно е, че съществена част от проекта е било работата с ромската общност. След селекция и интервюта са избрани двама младежи от казанлъшката ромска махала, които в продължение на една година са били съществена част от дигитализирането. 

"Освен, че търсихме хора, които да работят добре с техниката, се нуждаехме и от такива, които имат отношение към културно-историческото наследство. Двете момчета схващаха изключително бързо алгоритъма в процеса на дигитализиране и с тях се работеше изключително лесно. А те наистина имаха и отношение към историята на Казанлък и България. Те бяха наети само за конкретния проект, но се надяваме, че ще може да работи заедно и в следващи такива случаи", разказа Петков. Той също сподели, че съвместното сътрудничество с бизнеса е полезно за музеите, като добави, че в Казанлък това се случва с най-големия работодател - "Арсенал", които освен, че помагат на културата в града, имат и много интересен собствен музей.

Официалното откриване на петата Национална среща на музеите е в четвъртък от 10 часа с участието на министъра на културата Боил Банов. Срещата продължава с още презентации през целия ден в ГДК "Борис Христов" при свободен вход.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…