Пловдив чука на вратата на ЮНЕСКО и очаква своя прием в Организацията за образование, наука и култура на ООН. Само след месец ще представим Мозайките на Филипопол в Париж, като подготовката за тази важна мисия върви с пълна сила. В нея ще участват кметът Иван Тотев и заместниците му Стефан Стоянов и Александър Държиков, екип на Фондация „Америка за България”, която финансира разкриването и експонирането на Малката и Епископската Базилики, както и реставраторите на мозайките в обектите.   

Вече имаме готова презентация. Представянето пред ЮНЕСКО ще бъде в две фази. Предстои ни да представим на вниманието на ЮНЕСКО наследството на Епископската базилика следващия месец, а самото кандидатстване ще се случи през февруари догодина. Ще кандидатстваме с Мозайките на Пловдив, тъй като е почти невъзможно да бъдем вписани само с един обект в културното наследство на ЮНЕСКО. Затова е подбрана група от три обекта- Голямата и Малката Базилики, и галерията на Жорж Трак в археологическия подлез, обясни кметът Иван Тотев.

Представянето в Париж ще бъде в две фази, в две поредни седмици. На 13-ти ноември са кметът, заместникът му Александър Държиков, екип на Фондация „Америка за България” и българският посланик в Париж Ангел Чолаков. Седмица по-късно ще е втората фаза от представянето, в която ще участват Стефан Стоянов, заедно с екипа от реставратори на Базиликата. Кметът разделя презентациите на политическа и експертна.

В целия процес по кандидатстването на Мозайките на Филипопол пред ЮНЕСКО Пловдив ще има сериозната експертна подкрепа на едни от най-добрите световни консултанти, ангажирани с финансовата помощ на Фондация „Америка за България”. Става въпрос за италиански специалисти, които помагат по целия път към заветната цел, от подготовката и разглеждането на документите, до решението накрая. Дай боже да е благоприятно. Всичко, което трябва да правим, за да има Пловдив първия си обект, вписан в ЮНЕСКО, ние го правим. Надяваме се всички фактори, видими и невидими, бъдат с нас, за да стигнем до края. Факт е обаче, че си вършим работата много съвестно в тази посока, подчерта кметът Тотев.  

В тази посока, Мозайките на Филипопол и чудесата на Епископската базилика ще бъдат представени на пети март в Лондон, съвместно с Европейската банка за възстановяване и развитие. Банката се ангажира и покани общината в централата си за едноседмична изложба.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…