Маргарет Мичъл, авторка на една от най-продаваните книги в света – „Отнесени от вихъра“ е родена на днешния ден преди 117 години. Романът придобива статут на класика и печели „Пулицър“ през 1937 година. Действието се развива по времето на Американската гражданска война и проследява историята на Скарлет О’Хара – разглезената дъщеря на собственик на плантация, която търси своя път в живота. Екранизацията на „Отнесени от вихъра“ е не по-малко успешна. Романът често присъства в класации за най-добрите книги на всички времена, както и в тези за най-добро въвеждащо изречение: „Скарлет О’Хара не беше красива, ала мъжете, завладени от чара й — като близнаците Тарлтън, — не го съзнаваха.“

Представяме ви подбрани цитати от Маргарет Мичъл:

Никога не ми е лесно да пиша и никога не съм доволна от това, което съм написала. Затова пренаписвам.

Животът не е поемал към нас задължение да осъществява мечтите ни. Трябва да вземем каквото ни предлага и да сме благодарни, защото би могло да бъде и по-лошо.

Несгодите или изграждат личността, или я пречупват.

Докато не изгубиш репутацията си не можеш да осъзнаеш какво бреме е тя всъщност.

С достатъчно кураж можеш да се справиш и без репутация.

Животът беше много приятен и уютен със Скарлет, стига всичко да се случва така, както тя иска.

Бремето е за рамене, достатъчно силни, за да го носят.

В момент на слабост аз написах книга.

 Някои грешки са прекалено забавни, за да се направят само веднъж.

Никаква сила на света не може да ни сломи, освен нашата собствена природа, в която е заложено тъй силно да копнеем по неща, изгубени безвъзвратно и да пазим толкова много спомени.

В крайна сметка, утре е нов ден.

Обикновено мъжете се разочароват, когато разберат, че жената има мозък.

Каквото е счупено – счупено е. И аз предпочитам да запазя спомена за някогашната му красота, вместо цял живот да се примирявам с пукнатини.
Времената никога не се променят, когато трябва да се върши честен труд.

Да, съжалявам те, защото си истинско дете, Скарлет. Дете, което плаче, защото не може да пипне луната. А какво би правило то с нея, ако най-после я достигне?

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…