Дълга и леко тъжна е историята на най-важния пловдивски площад - „Централен“. Множество са опитите за оформяне на зоната като един адекватен и работещ площад, но всичките – неуспешни, половинчати и недовършени, всеки от които допринесъл за странния му днешен вид. Всеки от тези опити се е старал да реши тъкмо тези половинчати предходни решения, но крайният резултат винаги е бил просто някакви кръпки.

Актуалните идеи на общинската управа начело с кмета Иван Тотев за ремонт с обществена поръчка за инженеринг са поредните (втори в рамките на мандата на Тотев) такива. Докъде ще стигнат те, няма как да предполагаме. Подходът обаче приповтаря всички преходни опити за ремонти на площада и засега няма причина да не се получи така, че отново да получим само няколко неадекватни кръпки. Защо? Защото се загърбва цялата досегашна история и отново се започва наново от нулата, сякаш сегашната власт е първата власт на града, а всички предходни не са съществували, а решенията им са били безспорно грешни.

Конкретното измерение на тази философия е загърбването на преходните проекти за площад „Централен“. Вместо архитектурни проекти – или използване на съществуващите архитектурни проекти, отново се подхожда по бързия, лесния и доказано некачествен модел: процедура за инженеринг. Архитектурният вид ще е неадекватен, тъй като няма да е създаден от архитект, избран по качество и умения, а по най-евтина оферта и по това, че е най-изгоден на инженерите.

Известният от преди няколко години проект на португалското архитектурно студио FORA бе само в начална фаза. Изобщо не се достигна до негово развитие, за да разберем добър ли е той или не. Цялостната концепция, за която бяха хвърлени много усилия и средства бе захвърлена, защото инженерите явно не го харесаха.

Още по-странно обаче е, че проект, който беше достигнал до работна фаза и може директно да започне да се изпълнява, без да се харчат отново и отново общински средства, също е загърбен. Става въпрос за конкурс от 2001 година, спечелен от екип арх. Величко Куртев, арх. Мария Стоянова, арх. Екатерина Генева и арх. Васил Шилев. След спечелването на този конкурс е изработен и работен проект за подмяна на настилките на площада. Готов и собственост на пловдивската община, той остава неизпълнен, а явно и ненужен, според сегашната управа. И отново вместо бързо и адекватно евтино решение, избираме нещо друго – само, защото не е направено от „сегашните хора“.

Цялостният проект се намесва изключително деликатно в средата. Зоната се социализира, без да се извършват скъпи реконструкции и мащабни намеси. Иначе казано, проектът от 2001 година не предвижда големи промени от това, което имаме днес, като просто прави мястото лесно и удобно достъпно, с качествена инфраструктура, без да се руши археология или обратното – да се инвестират десетки години в нови разкопки.

Според него част от Южния и Източния Форум – тогава все още общинска собственост – се покриват с лека конструкция, която да има както защитни функции, така и да изпълнява ролята на музейна и експозиционна в услуга на туристите. По този начин се изпълнява идеята за „музей на две нива“. Самите структури ще „затварят“ площада, който днес е едно голямо пространство без никакви граници. В зоната под днешния фонтан на Жорж Трак пък се планира изграждане на паркинг за автомобили, който плавно да преминава в подход към залата на Операта.

Също както проекта от португалското студио, и този остава неизпълнен. Същата съдба имат и по-ранни проекти – такъв от последните години на социализма, както и няколко опита за цялостно преформатиране на централната градска част. Всички досегашни опити са неуспешни и половинчати.

За съжаление до момента пълният отказ на община Пловдив да води диалог с пловдивската общественост и експертите архитекти навеждат на мисълта, че резултатът отново няма да бъде задоволителен. Въпреки уверенията на кмета Иван Тотев, без опитен архитект, който да познава Пловдив и да бъде честно избран в равна надпревара, а просто е назначен директно, няма как да очакваме нещо повече от едно механично сменяне на инфраструктура, ВиК и ел. инсталации, осветление и плочки. Архитектура и приятна градска среда отново няма да има.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…