Пловдив е сравнително непознат за повечето пътешественици, но започва да се появява във все повече балкански маршрути. И с основание, пише CNN. Американската медия предлага 10 причини да посетите Пловдив. От историята през архитектурата до артистичния и културен живот, CNN съветва да посетите бъдещата столица на културата още сега, преди градът да се е превърнал в популярната туристическа дестинация, която заслужава да бъде.

1.Пловдив е един от най-старите градове в Европа

Пловдив е най-старият постоянно обитаван град в Европа. Въпреки че е трудно да обобщим 6000 години видима история, частично откритият Римски стадион под Главната улица е забележителна останка.

Само на десет крачки разстояние, 600-годишната Джумая джамия все още обслужва турските семества, останали след разпадането на Османската империя.

Старият град на Пловдив, с криволичещите си калдъръмени улички и елегантни къщи от ерата на Възраждането, е идеален за приятна вечерна разходка.

Вметка: Куюмджиева къща, която помещава интересен етнографски музей, е чудесен пример за възрожденската архитектура в Пловдив.

Регионален етнографски музей, Др. Стоян Чомаков 2, 4000 Стария град, Пловдив, България; +359 32 626 327

2. Виното и храната са невероятни

Българите оправдано се гордеят с древната си традиция на винопроизводството, а българската кухня с турските, гръцките и славянските си влияния перфектно се комбинира с бутилка местен мавруд.

На пръв поглед на всеки ъгъл има баничарници, които продават вкусни баници, които идеално вървят с боза.

Тараторът, студена супа от кисело мляко, чесън и копър, е перфектна горещите летни дни, както и традиционната шопска салата, освежаваща салата от домат, краставица, лук, магданоз и настъргано сирене. И това е само една малка част от това, което Пловдив може да предложи.

Вметка: Ресторант „Паваж“ е любим на местните и предлага разнообразие от регионални специалитети, както и невероятна селекция ракия.

Паваж, Златарска 7, 4000 Капана, Пловдив, България; +359 87 811 1876

3. Айлякът е сериозно нещо тук

Айляк е непреведима българска дума, която често се използва, за да опише определено желано състояние на ума.

Да бъдеш айляк означава да бъдеш прекомерно отпуснат, безразличен към външен натиск и възприемчив към удоволствията на съществуването.

За пловдивчани айлякът не е просто преминаващо настроение, а е начин на живот.

Не е необичайно, например, една сутрешна кафе пауза във вторник да се превърне в обяд с вино, който да отнеме остатъка от следобеда.

Ако му напомните, че е работен ден, истинският пловдивчанин просто ще свие рамене и ще се усмихне закачлво с думите „Днес се чувствам айляк.“

Местните са склонни да се отнасят към живота като към нещо, на което трябва да се наслаждаваш колкото се може повече. Това се усеща и в атмосферата на града и може би е причината толкова много посетители да се чувстват по-отпуснати от обикновено, когато обикалят пловдивските улици.

Вметка: Едно от най-добрите (и най-айляшки) кафенета в града е „Да, за теб“, където също продават отлични български вина.

Да за теб, Райко Даскалов 57A, 4000 Център, Пловдив, България; +359 88 733 9987

4.Българите са известни със своето гостоприемство

В България трябва да се наслаждаваш на храната в компания и повечето българи се радват на възможността да представят на чуждестранните си приятели удоволствието от домашната баница или ракия от селото на баба и дядо.

Вметка: Когато ви поканят в нечия къща, учтиво е да донесете цветя, бонбони или бутилка вино.

5.Гордее се със световноизвестни изпълнения на Римския театър

Античният театър в Пловдив е построен около 90 г. пр. Хр., когато градът е бил важен римски граничен град, наречен Филипополис.

Театърът често се използва за оперни изпълнения, пиеси и дори рок концерти. Цените на билетите обикновено са достъпни , а мисълта, че каменните седалки са използвани за първи път преди почти 2000 години, е невероятна.

Вметка: Всяка година през юни и юли театърът е домакин на фестивала Opera Open с известни оперни и балетни изпълнения и звезди от целия свят.

6.Прекрасната Родопа планина е съвсем близо

Макар че Стара планина се извисява над северния хоризонт, буйните Родопи на юг са по-близо и може би още по-красиви. Възможно е да стигнете до основата на тази планина само за 15 минути с кола, а тя предлага безкрайни възможности за туризъм, колоездене и обиколка на селата.

Вметка: Струва си да посетите Орлово Око за фантастична гледка на планината.

Орлово Око, 4835 Ягодина

7.Има бохемски квартал, наречен „Капана“

Капана някога е бил търговски център за местни занаятчии и улиците все още носят имена като Златарска и Кожухарска.

През последните години правителството насърчи собствениците да ремонтират разпадащите се сгради, а днес районът е лабиринт от хип-хоп кафенета, цветарски магазини и джаз барове.

За капучино от световна класа, бира или хляб, не е необходимо да търсите другаде.

Капана е мястото, където много от градските музиканти и художници се разхождат вечер и се забавляват със студенти и млади професионалисти. На калдъръмените улички се разхвърлят столове, а опушените винени барове гъмжат от литератори.

Вметка: Няколко уикенда през лятото и есента улиците оживяват за Капана фест.

8.Местата за наблюдаване на залеза са безкрайни

Пиенето на открито е напълно разрешено в Пловдив и много местни обичат да завършват деня си с бира на едно от пловдивските тепета.

Най-популярното място е може би Небет Тепе със своята разрушена крепост, но още повече си струва да наблюдавате залеза в краката на Альоша.

Вметка: -малко населено място може да бъде открито близо до старата часовникова кула на Сахат тепе.

9.Има най-дългата пешеходна улица в Европа

Шумът от трафика е самата антитеза на айляк и може би заради това Пловдив се гордее с най-дългата пешеходна зона в Европа.

Тя се намира в сърцето на града и през топлите дни е пълна с хора, обикалящи магазините, разхождащи се със сладолед, както и улични музиканти, свирещи на акордеони и тамбури.

Вметка: Най-добрият сладолед в Пловдив е в Afreddo Gelateria, на Главната улица.

Afreddo Gelateria, Гладстон 2, 4000 Център, Пловдив, България; +359 88 887 0792

10.Има нощен живот за всеки вкус, седем дни в седмицата

Пловдив предлага отлично разнообразие от барове и нощни клубове като Котка и Мишка, бутиков бар, който продава над 100 вида крафт бира.

Нощният живот в никакъв случай не се ограничава само с уикенда. Местните заведения като Даяна работят 24/7 и обслужват нощни птици и ранни пилета с евтини напитки. (Ресторант Даяна1, Дондуков 2, 4000 Пловдив; +359 32 623 027)

Вметка: Мармалад е бар с приятна атмосфера и редовни караоке нощи.

Котка и Мишка, Христо Дюкмеджиев 14, 4000 Капана, Пловдив, България; +359 87 831 3995

Клуб Мармалад, Братя Пулиеви 3, 4000 Капана, Пловдив, България; +359 89 865 3753

Изтоник: CNN

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…