Девет докторанти от престижната специалност „Компютърни системи и технологии“ /КСТ/ в Техническия университет – филиал Пловдив решиха да представят разработките си пред специална аудитория. „В Деня на нашата специалност КСТ решихме да изместим традиционния общообразователен акцент и потреблението на кадри към научно-приложната дейност. Показваме какво работят докторантите в катедрата, за да могат фирмите-партньори да видят шанс за бъдещи съвместни научно-изследователски и приложни проекти. Поканихме и кандидат-студенти от най-добрите гимназии в региона, за да им покажем, че тук при нас имат възможност да получат не само специални инженерни знания, но и ще се занимават с нетрадиционни неща. Информацията за събитието качваме и в социалните мрежи, защото така стига много добре до младото поколение.“ - каза ръководителят на катедра „Компютърни системи и технологии“ във ВУЗ-а доц. д-р Николай Каканаков. В ръководената от него катедра се обучават близо 450 студенти в бакалавърска и магистърска степени, както и 10 докторанти. Понятието „безработен специалист по компютърни системи и технологии“ не съществува. Нещо повече – стартовите заплати на завършващите тази специалност често са по-високи от тези на останалите инженерни специалности.

Тематика

Четирима от докторантите в специалност КСТ работят в перспективната насока на големите данни, но от различна гледна точка. Една от докторските дисертации е за събирането на големи данни от сензори, други – със складирането им. Има и разработки за извличане на определени профили от данните. За петата дисертационна разработка вече има заявен интерес за покупка от пациентски организации в САЩ. Тя е свързана със създаването на платформа за болни от диабет, която да бъде качена на личните им телефони. Целта е да се намерят зависимости между параметрите, които се изследват при диабетиците и възможност да им се предостави съвет, преди да отидат при лекаря. „Може мобилното приложение да се свърже автоматично с лекаря и да му каже: виж тази картина от данни на пациента, има ли опасност? Програмата може да препоръча на пациентите например спешно да отидат при лекар, или да приемат медикамент, който ще реши притесненията им. Резултатите от тази докторска дисертация ще са публични, защото са платени от републиканския бюджет. Натрупаното ноу-хау от докторанта обаче може да бъде продадено.“ - сподели доцент Каканаков.

Друга специфична докторантура е свързана с обработка на снимки на слънчевата корона, направени с големия български телескоп в обсерваторията в Рожен. Целта е да се анализират и прогнозират протуберансите, но също така и да се описват събитията, които се случват на нашата звезда. Така се достига до информация за промени в химическия му състав, температурата и други параметри на Слънцето.

Проекти

В момента екип от катедра КСТ работи с фирма, чийто бизнес е създаването на машини за електропроизводство – клон на Hyudai. Компанията е потърсила от учените в Техническия университет – филиал Пловдив разработка на система за интелигентно следене на параметрите на произведената и консумираната електроенергия в голям техен обект. И очакват да получат компютърна система, която не само да събира и складира данни, но и да се създават алгоритми за предсказване на съотношенията „потребление-производство“ на енергия. Екип преподаватели от катедра КСТ в момента подготвя договор с Медицинския университет и Университетската болница в Пловдив. Предмет на договора е проект за събиране и обработка на данни от медицинската апаратура в Клиниката за интензивно лечение. Много често студенти се включват в реализацията на договорите на Техническия университет – филиал Пловдив. Това са най-често четвъртокурсници или магистри. Когато знаят, че проектът е реален, те повече се амбицират да го изпълнят, заключи доцент д-р Николай Каканаков.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…