Фотосите на Мариана Камбурова разказват за „бездомник с разбито сърце“, който чака да бъде съживен от хора, които ценят архитектурната стойност на изоставените сгради 

Има интерес за закупуване на сградите на училището в село Хвойна

„Време и трансформация на едно училище“ е озаглавена изложбата на фотографката Мариана Камбурова, която може да видим в Дом на културата „Борис Христов“. Тя представя въздействащи и до някъде стряскащи фотоси от съдбата  на старото училище в село Хвойна. 

С тези фотографии за първи път се разглежда един социален проблем през житието на едно българско училище, а именно демографската криза и опустяването на цели населени места в България. Вторият акцент са пустеещите сгради, които са изоставени и под напора на времето безпощадно загиват, вместо да бъдат пригодени за полезни дейности. По данни, проучени от Мариана Камбурова, в последните 25 г. са се закрили над 700 училища, над 700 населени места осиротяха. Днес тези административно зачертани територии на знанието напомнят апокалиптични картини, защото времето безмилостно поглъща сградите и всичко онова, което е помагало на учебния процес. Училището в село Хвойна „Св. Св. Кирил и Методий“ не прави изключение. През 2008 г. класните стаи са опразнени и детската глъч замлъква. Остават прощалните драсканици на учениците и последните предадени уроци от учителите по дъските. Днес сградата на училището стои като „бездомник с разбито сърце“, споделя фотографската.

Във фотосите виждаме и бивши ученици и учители, котио са се вънрали за миг на местата, където са седели в класните стаи. „Докато снимах очите на хората изградили със собствен труд и дарения тези храмове на знанието бяха пълни със сподавени сълзи. Оставаше надеждата, че “ще се оправят работите”, разказва Мариана Камбурова. 

Изложбата е подкрепена идейно от Кристияна Брънзалова, която поде инициативата за спасяването на училището в Хвойна през лятото на 2017-та, като го залага в своята дипломна работа по Архитектура към университет в Милано, където завършва своето висще образование. Месеци по-късно тя основа фондация “Даскал Брънзалов” , която има за цел запазването на сградата на училището, като ѝ предаде нова обществена функция.

С какво ви привлече съдбата на училището в село Хвойна?

Мариана Камбурова: Аз живеех до училището, чуваше се детска глъч през целия ден. Училището е прекрасно. То е със страхотно изложение, сградата е уникална и е запазена добре и до ден днешен. В двора всъщност има 3 сгради. 

Посланието на моята изложба се пречупва през социалната проблематика, а именно демографския проблем и обезлюдяването на селата и изоставянето на тези сгради, които са много добри и могат да бъдат оживени по нов начин. Фотографията носи силно послание в себе си и не е само техническо средство. 

Какви мисли бяха във вас, докато правехте снимките в опустялото училище? 

Мариана Камбурова: Снимките са правени това лято. Появи се Кристияна, тази бяла лястовичка, която успя да събуди духовете в селото. Мен ме пуснаха най-накрая да снимам. Бях стъписана в началото. Вървях и не можех да повярвам, че това всичко може да съществува по този начин. Все едно хората току-що си бяха тръгнали.  Тишината беше оглушителна. Надписите в снимките са автентични. През главата започват да ти се въртят ленти от живота на училището. В изложбата има наслоени образи. Искам да покажа, че то е било живо. Както боята е наслоена в интериора на стаите, така и аз се опитах да наслоя тези образи един върху друг, за да се даде някаква представа. 

Вярвате ли в това, че действително сградите може да бъдат спасени и да имат нова уместна функция?

Мариана Камбурова: Абсолютно вярвам. Килийното училище е точно до църквата, реставрирано е. Голямата сграда има нужда от ремонт на покрива. В малкото училище е най-тежката ситуация, покривът е паднал, срутил се е и пробил пода. Но могат да бъдат спасени. Детската градина в селото също обезлюдя. Но в нея всяко лято идват танцови състави, има някакъв соц., патронаж и тя е жива, почистена е, върши някаква функция. 

Кристияна Брънзалова, която започна инициатива за спасяване сградите на училището през лятото също присъства на откриването на изложбата. „Бях една от щастливките и можех да видя по-рано фотосите. Не мога да опиша емоцията, че такъв прекрасен човек ме подкрепя. Заедно с Мариана тръгнахме по този път да покажем колко е красива е основната сграда, която е на арх. Боян Чинков и съм благодарна затова, че училището в село Хвойна, въпреки че вече не учи деца, успя да помогне аз да се изуча със защитата на моята дипломна работа и за защитата на докторантурата на Мариана“, споделя Кристияна. 

Кметът на селото Наско Губеров също беше на откриването на изложбата и посочи, че вече има интереси за закупуване на сградите на училището в село Хвойна.

Отношението към сградите на старото училище в село Хвойна от Мариана Камбурова и от Кристияна Брънзалова е не просто като съвкупност от строителни материали, а като към места, които имат своята културна, архитектурна и естетическа, дори духовна стойност. Двете успяват да привлекат вниманието към проблема с опазването на ценните сгради, както и към демографския срив у нас. И Мариана, и Кристияна са убедени, че нова функция за училището може да бъде реализирана и че в бъдеще все по-голяма част от хората у нас ще бъдат по-сензитивни и будни по отношение опазването на архитектурното наследство. Какво ще се случи с училището в Хвойна, ще следим с интерес. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…