Капана.БГ

Капана.БГ

Граждански организации и експерти излязоха с отворено писмо до институциите с настояване част от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост да се използват за повишаване на енергийната ефективност, консервация и реставрация на сгради със статут на културни ценности в цялата страна. Позицията е изпратена до вицепремиерът Томислав Дончев, Петя Аврамова, Министър на регионалното развитие и благоустройството, Марияна Николова, Министър на туризма, Боил Банов, Министър на културата и Даниел Панов, Председател на УС на Националното сдружение на общините в Р България. Куп НПО-та, архитекти, общественици, бизнесмени застават зад предложението на Сдружение Таляна- Варна, част от определеният за саниране значителен финансов ресурс да бъде отделен и за рушащи се недвижими паметници на културата.

„ Според нас тази част от сградите в България, които са със статут на недвижими културни ценности (НКЦ), заслужават не по-малко внимание и грижа от блоковете в жилищните комплекси. В условията на глобална рецесия множество проекти за възстановяване на сгради НКЦ – собственост на частни лица и фирми, са спрени поради икономическата несигурност. Не са малко и собствениците на НКЦ, които имат издадени предписания за възстановяване на сградите от години, но не могат да ги осъществят поради липса на средства. Някои от тези здания вече са в критично състояние и отлагането на възстановяването им крие риск да бъдат загубени безвъзвратно. А те са важни като предпоставка за развитието на целогодишен културен туризъм, както за и осигуряването на работни места в сектора туризъм в дългосрочен план. В този смисъл насочване на средства към поддръжка на НКЦ съответсва напълно на целите на ПВУ на ЕС във връзка с ковид кризата”, се казва в отвореното писмо. В него се подчертава, че грижата за знакови сгради на територията на българските градове е от изключителна важност по отношение на развитие на туризма. Те формират характерния облик на градовете и повишават атрактивността им като туристически дестинации – Виена, Прага, Барселона, както и София, Пловдив, Копривщица, не биха били това, което са, без впечатляващото си архитектурно наследство. Запазването му е гаранция, че тези места ще продължават да предлагат привлекателна за чуждестранните туристи среда и след като пандемията премине. Един от основните видове алтернативен туризъм – културният, е немислим без наличието на сгради със статут на недвижими културни ценности. Като съществена част от материалната култура те свидетелстват за вкусовете и традициите, характерни за съответните райони в различни исторически периоди, представят културни слоеве и натрупвания, маркиращи идентичността на съответните места.

„ Доброто състояние на сгради и цели ансамбли от НКЦ е определящо и за развитието на творческите квартали – пловдивския “Капана”, софийския “КвАРТал”, варненския “Таляна” и др. Този тип градски пространства също привличат туристи и разнообразни публики”, се казва още в позицията.

„ Можем да обобщим, че туризмът в различните му форми – международен и вътрешен, масов и алтернативен, е невъзможен без добре поддържано архитектурно наследство. Ето защо инвестициите в повишаване на енергийната ефективност, консервацията и реставрацията на сгради НКЦ биха направили българските общини, от една страна, по-”зелени”, и – от друга, по-конкурентни в стремежа им да привличат туристи – български и чуждестранни. Апелираме в програмите, които българското правителство ще предложи за финансиране по ПВУ на ЕС, да бъде включена и програма за комплексно възстановяване на сгради НКЦ, включващо повишаване енергийната ефективност, консервация и реставрация”, завършва отвореното писмо.

Поредицата „Опера Бутик“ ще Ви срещне с издателя, преводач, собственик на звукозаписно студио, общественик и талантлив певец - Манол Пейков.
За поезията в музиката, за талантите, за творческия път, работата като призвание и Пловдив като кауза, ще разкаже човекът, който стои в основата на гостуването на най-значимите съвременни писатели в България, но признава че не работи това, което прави най-добре – да пее!

На 23 януари, от 18:00 часа в Градски дом на културата.

В уютната камерна атмосфера на формата, в който публиката е настанена на самата сцена, Манол Пейков ще изпълни някои от любимите си песни, белязали различни периоди в живота му.
Пиано - Иван Бошев
Танц - Марияна Крънчева
Водещ - Лили Бързева
Билети – на касата на Операта в Дом на културата, мрежата на Ивентим.

Местата са ограничени.

Eкипът на единствения дигитален гид под тепетата подбра за вас 3-те най-близки хижи до града, за да ви насочи към някои любими маршрути за разходка, без значение от сезоните

През периодите, в които времето в ресторанти и кафенета е ограничено поради пандемията, един от най-добрите начини да прекараш уикенда, е да запрашиш в планината. Преходите на чист въздух са полезни не само за раздвижване сред делничното еднообразие, но и имат безспорни ползи за организма и имунната система. Затова днес екипът на единствения дигитален гид под тепетата подбра за вас 3-те най-близки хижи до града, за да ви насочи към някои любими маршрути за разходка, без значение от сезоните.

Хижа Здравец

Това е може би най-популярната дестинация сред пловдивчани както през лятото за прохлада, така и през зимата за забава в снега. Много от нас се качват до района на еко хотела, но хижата също има своите почитатели. Идеята за построяването ѝ идва през 1936 г., когато според указ на Министерството всеки голям град трябва да си има зона за отдих.  Историята гласи, че едно малко момченце избира мястото за градежа, докато група от Пловдив обикалят местността и търсят най-равния терен, който да има достъп и до воден източник. Постройката е готова само за 4-5 месеца и много ентусиасти и туристи участват активно в строежа. През 1940 г. тя е осветена и оттогава няма да преувеличим ако кажем, че се превръща в любимата хижа на всички. До нея се стига за половин час по асфалтиран път, който се поддържа и почиства добре дори и през зимата.

Хижа Родопски партизани

По новото ѝ име е Академик и се намира на 4 км от село Храбрино и 16 км от Пловдив. Пътят започва от края на селото и е сравнително добре поддържан. Пред нея има удобен паркинг за около 30 автомобила, а от хижата се разкрива прекрасна панорама към град Пловдив, Тракийското поле и Сърнена Средна гора. Особено впечатляваща е гледката към града вечер. Хижа „Академик“ е база след основен ремонт. Сградата е водоснабдена и електрифицирана, отоплението е с локално парно. Разполага с туристическа кухня и столова. Представлява масивна триетажна сграда с капацитет 100 места с етажни санитарни възли и бани. Съседни обекти : Хижа “Бряновщица” – 1,30 ч, хижа “Върховръх”- 4 часа. Пътеките са маркирани.

Хижа Чернатица

 

Хижа “Чернатица”, бивша “Комсомолска”, е изградена от туристическо дружество “Руен” – град Пловдив със съдействието на ЦС на БТС през 1974 г. Намира се на 1355 м.н.в. сред просторна поляна, оградена от иглолистна гора в местността Дългата нива. Хижата е модерна триетажна сграда с 80 легла, стаи с 2 и 4 легла. На всеки етаж има стаи със самостоятелен санитарен възел и на четири стаи с общ санитарен възел, добре уреден ресторант, туристическа столова. Електрифицирана е, водоснабдена (постоянно течаща топла вода)и канализирана. До нея може да стигнете като след хижа Здравец и построения до спирката параклис продължите по главния път нагоре. Хижа “Чернатица” е подходяща за посещения през всички сезони на годината поради удобствата, които предлага на любителите туристи и активно почиващите. Непосредствено до хижата има паметник на който е написана партизанска клетва.

Дори и да не възползвате от услугите, които самите сгради предлагат, обикновено местността около хижите е добре поддържана и подходяща за спускане с шейни, бой със снежни топки, а през топлите месеци – за пикник и спортни игри на открито.

Източник: Lost in Plovdiv

Само лицата от колоните на Кольо Карамфилов си надигат чашите в Download

Гневни сме, не защото не работим, а защото на държавата не й пука за нас, казват момчетата от рок бара

Във фотопоредица ви представяме другото лице на култовите клубове в Пловдив. Показваме ви нощните оазиси в града по време на локдаун. Любимите ни места, в които сме свикнали да се събираме с приятели, да надигаме чаши, да танцуваме или да се вслушваме в глъчката около нас, да се влюбваме или разделяме, днес са тъмни, празни и тихи. И някак смирени. Медията ни подбра малко над десет емблематични заведения, за да се опита да ви усмихне. За да помечтаем заедно нормалността да се завърне и тези барове да се напълнят отново, а пазителите на нощния живот в Пловдив да покажат усмивките си. Защото днес са малко унили, на ръба на оцеляването. Но пък не губят оптимизма си. Едни използват времето за ремонти, други- за равносметки. Едно е сигурно- всички подбрани от нас заведения имат изключително много верни приятели. Това е и причината да направим точно тази селекция.

Download

Само лицата от колоните на Кольо Карамфилов си смучат питиетата в тъмния и заключен рок бар Download в последните почти два месеца. Творбите на художника, направени с пръсти върху мазилката преди много години, днес са острови за момчетата, които седят зад концепцията Download. Те хем натъжават, хем дават кураж на Никсъна, Рад, Сакето и компанията.

„Понякога, когато сме тук да вършим нещо в тези седмици, им казваме мислено „Наздраве” на героите от колоните. И се надяваме, че много скоро ще кажем наздраве на клиентите ни, на живо, тук, на бара. Липсват ни хората, вярваме, че и ние липсваме на тях. Много социални сме и това общуване ни липсва… като изключим Рад”, обясняват Александър Бахчеванов- Сакето и Никола „Никсън” Джоков. Когато ги снимаме, тримата с Рад са се събрали на неформална оперативка в заведението, докато майстор им оправя кафе машината. „И тя се бунтува, че не работи. Писна й и изпуши. Също като нас”, усмихва се Сакето.

„Гневни сме. Нашият вътрешен протест не е затова, че сме затворени. Естествено, че няма да работим- има проблем. Не сме слепи, нито сме от друга планета. Пука ни и затова не протестираме, че не работим. Вътрешният ни протест е затова, че  държавата не й пука за нас и за всички онези, които бяха гости във вашата поредица досега. Работниците ни седят без пари вече два месеца. Нямаме никаква яснота как ще продължим, кога ще можем да работим, при какви условия. Дали ще оцелеем! И да, това ни гневи”, казва Никсъна.

Той живее близо до Download и когато му падне пердето от социалната изолация отива в клуба и застава над джагата. „Играя си сам, като лудите. То и футболистите на джагата карантинирахме за два месеца. Падна им формата, топката не могат да уцелят вече. Като отворим ще пуснем джагата отново, но само след отрицателен PCR тест на всеки от играчите в масата”, шегува се Никола Джоков.

Сакето пък предпочита след поредното почистване на заведението, което е за собствена утеха на стопаните, да разцъка с Рад сьоелбак. Нидерландската игра ги успокоява. „Предпочитаме да играем двамата, защото иначе остава да си говорим сами”, усмихват се Александър Бахчеванов и Рад.

Тримата вярват, че ще преминем през това и нормалността в живота ни може и да се върне, но не вярват в държавата и институциите си.

„А, и да не забравим, Download не се продава. Разпространената на скоро информация по някои медии е невярна. Никъде няма да ходим, тук сме и ви чакаме да се върнете”, обръщат се към приятелите си за финал Рад, Сакето и Никсъна.

 

 

На 26.01.2021 г., вторник, от 18:00 ч. галерия Възраждане ви кани на изложба „Живописен диктат“ на Васил Петров. Изложбата ще продължи три седмици, до 15.02.2021 г.

 

„Да потънеш в живописния свят на Васил Петров е все едно да попаднеш в някой от изворите на живописта. Талантът на твореца не е само да рисува някакъв фигуратив, но да впрегне цветовете да го създадат по техните си закони. Един великолепен автопортрет потвърждава моята теза. Рядко може да се срещне художник, който инстинктивно управлява така багрите, както го прави Васил. Дали е пейзаж, голо тяло или някакви предмети, всичко нарисувано диша чрез живописните откровения на автора.“
Краси Алексиева, 2021 г.

 

Част от изложбата можете да разгледате тук.

Биография на Васил Петров :
Роден декември 1961 г.
Работи в областта на кавалетната и монументалната живопис. Участва в множество международни,национални представителни и групови изложби и пленери.Реализирал е над четиридесет самостоятелни изложби в България, Италия, Дания, Мексико, Австрия. От 1990г. е член на Съюза на Българските художници и на Международна фондация за пластични изкуства IAA,UNESCO.
1997г.-2002г. е Предсетател на Представителството на СБХ в Пазарджик
2002г.-2004г. Председател на Дружеството на пазарджишките художници
От 2004г. е Председател на „Алианс за прогрес” –Пазарджик
Награди:
1992г.-Годишна награда за живопис,Пазарджик
1993г.-Годишна награда „Георги Машев” ,Пазарджик
1995г. -Годишна награда за живопис,Пазарджик
1997г. – Награда на СБХ за Млад автор,София
1997г.-Награда на Галерия Спектър,Велико Търново
1998г.-Годишна награда „Георги Машев” ,Пазарджик
2007г.-Награда на Община Пазарджик
2008г.-Автор на годината на Галерия Актив Арт,Варна
2009г.- Автор на годината на Галерия Актив Арт,Варна
2010г.-Награда но Община Пазарджик
2013г.- Награда на ДПХ Пролетен салон
2013г.- Награда на Представителството на СБХ Пазарджик
2013г.-Отличен от фондация от Св.Св. Константин и Елена арт дарител за 2013г.
Картини на Васил Петров са притежание на:
Градска Художествена Галерия „Никола Петров”, Видин
Градска Художествена Галерия „Станислав Доспевски”, Пазарджик
Дворец на Културата и Спорта,Варна
Галерия „Цвета”,Велинград
Италия Istituto dArte Fortonato De Pero,Italy.

2 020 000 лева е общата сума, с която ще се подпомогнат различни събития в рамките на Културния календар в Пловдив за 2021 година. Сумата за пръв път превишава кота “2 млн.”, въпреки кризисната ситуация, свързана с икономиката, общинския бюджет и здравната система. Календарът тепърва предстои да бъде гласуван и одобрен от Общинския съвет идния понеделник.

Почти всички основни фестивали запазват подкрепа и през тази година. Едно от изключенията е Международния фолклорен фестивал, чието провеждане, свързано с множество пътувания на големи екипи от различни страни е под въпрос в пандемичната обстановка. Така за втора поредна година той ще остане без средства.

Големият ни успех като администрация е, че успяхме да задържим и дори увеличим леко средствата, коментира за “Под тепето” зам.-кметът по културата Пламен Панов. Предходната година те бяха в рамките на 1 980 000 лева. Политиката в културния ресор е тези средства да се увеличават все повече, като освен общата сума, така и отделните културни оператори да получават повече средства всеки следващ сезон. От администрацията по културата споделиха, че са имали по-големи очаквания, но е имало опасност и поради трудностите с бюджета всъщност да има спад. В крайна сметка е постигнат баланс.

 

Сред големите бюджети са – за “Рок форум – музика от вековете” с предвидени 60 000 лв, Есенният салон на изкуствата с 40 000 лева, PlovdivGuidArt Fest с 36 000 лв, с по около 50 000 лева или малко по-малко са подкрепени: “Европейски музикален фестивал – Пловдив”, фестивалът за съвременен танц “Черната кутия”, Дни на музиката в Балабановата къща, Пловдив джаз фест, “Пловдив чете” и др.

30 000 лева са отделени за организиране на изложби и откупки на картини.

Подкрепа и тази година получават академията за изкуства “Синдикат”, отново сайтът за литература plovdivlit.com, Австрийският павилион FLUCA, Капана фест, Седмица на съвременното изкуство. Извън т.нар. “Компонент 1” в календара, подкрепени са също София филм фест в Пловдив, театралният фестивал Сцена на кръстопът и др.

 

 

„Във времената, в които живеем бих искала този концерт да донесе вдъхновение на моите сънародници и да даде един нов импулс в българския културен живот. Бях много щастлива, когато през миналата година пях в Античния театър в моя роден Пловдив. Била съм на различни сцени, пред различна публика, но усещането да си у дома е несравнимо!, сподели Йончева

 

Събитието ще се състои на 31 август пред катедралния храм „Свети Александър Невски“, днес кралят на операта празнува 80-годишен юбилей

 

 

Световноизвестната българска оперна прима Соня Йончева ще излезе на сцена пред катедралния храм „Свети Александър Невски“ заедно с краля на операта Пласидо Доминго на 31 август  точно в 20 часа. Те ще изнесат Гала концерт с популярни арии от прочути опери, подбрани специално за българската публика, под съпровода на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров.

 

 

За първи път звезди от такава величина ще пеят в сърцето на София.

 

„За мен като българка е особена чест да пея пред един от символите на нашата столица - катедралата „Свети Александър Невски“. Вълнението да направя това именно  с Пласидо е  изключително и му благодаря за приетата покана, заяви прочутото сопрано при обявяването на новината.

 

 

Пласидо Доминго днес празнува своя 80 годишен юбилей. Медиите по света отбелязват заслугите му към оперното изкуство и проследяват неговата богата и продължителна кариера.

 

„Не мога да повярвам на това, което ми се случи. Не съм и мечтал толкова години да имам възможността да споделям с публиката любовта към оперното изкуство, към музиката. Оценявам щедростта на съдбата и съм благодарен за подкрепата на публиката, признанието, което получавам от нея, от моите колеги. В живота си съм имал и щастливи и трудни моменти, но винаги публиката ми е давала сили да продължа. Да се чувствам необходим!, споделя Доминго.

 

Той е радостен, че ще се върне отново в България, няколко години след концерта му в зала Армеец, когато вдигна на крака публиката, изпълнявайки на български език песента „Моя страна, моя България“ от репертоара на Емил Димитров.

 

Компанията SY11 Events е организатор на Галата, а партньори са Столична община и Министерство на културата. Концертът ще създаде един истински празник на музиката в края на лятото.

 

„Във времената, в които живеем бих искала този концерт да донесе вдъхновение на моите сънародници и да даде един нов импулс в българския културен живот. Бях много щастлива, когато през миналата година пях в Античния театър в моя роден Пловдив. Била съм на различни сцени, пред различна публика, но усещането да си у дома е несравнимо!, сподели Йончева.

 

 

 

За нея Пласидо Доминго казва: Тя е певица със собствен път и кариерата й не прилича на ничия друга. Соня Йончева притежава нещо повече от красив глас – тя е смела в своите житейски и творчески избори!

 

 

 

Билетите са на цени от 50 до 250 лева.

 

Ще бъдат пуснати в продажба и ограничен брой ВИП билети, които включват специален подарък за меломаните на цени от 300 лева.

 

 

 

Всички билети ще са в продажба от утре в мрежата на касите на Изипей или онлайн на www.epaygo.bg.

 

Страница 1 от 1825

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…