Капана.БГ

Капана.БГ

Поетът-художник Георги Веснаков идва специално от Кувейт за първата си експозиция в Пловдив. Изложбата „Празник в Светата градина” ще бъде открита на 16 декември от 18 ч. в Балабановата къща. Тя се организира от Общински институт Старинен Пловдив в рамките на Коледните и новогодишни празници и ще може да се види до края на януари 2020 г.

34-те живописни платна вибрират между Прованса на Южна Франция, Южна Италия и Гърция, и фигурални композиции върху лица – човешки страсти. Специален акцент е желанието на твореца да срещне двете Европейски столици – Пловдив и Матера, създавайки пейзаж от уникалната скална столица на културата в Южна Италия.

Поетът Георги Веснаков като художник ще представи Антон.

Георги Веснаков живее и работи в Кувейт.

По професия е филолог и журналист. Дълбоко свързан с Пловдив, където е завършил университетското си образование и създал трайни приятелства.

Познат е в литературните среди със стихосбирките си „Зимни приказки“ и „Празник в Светата градина“, излизали през 90-те.

Освен словото, изкушение му е и изказът с маслени бои върху платно.

Свидетелство за това са участията му в редица изложби, както и фактът, че негови творби са притежание на ценители по света.

Първата му самостоятелна изложба е през 2014 г. в Кувейт – в Българското посолство.

Следват изложби в България, а през 2018 г. – поредна експозиция в Кувейт под названието „Landscape“ – част от Културния календар на събитията, свързани с Българското председателство на Съвета на ЕС.

 

Преди броени дни българският литературен пазар се сдоби с нова ценна находка – първия албум за историята на българската техника.

 

„Голяма книга за българската техника“ събира стотици малки и големи достижения на родното производство. Неин автор е небезизвестният колекционер Антон Оруш, който притежава най-богатата колекция на български апарати у нас – над 400 различни експоната.

 

28-годишният изследовател посвещава години в задълбочено проучване на темата. Той работи в Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“, а днес неговият труд достигне до хиляди читатели чрез съвместната му дейност с „Българска история“ – издателството, което реализира книгата.

 

Как изглежда първият ни електромобил от 1967 г.? Как се работи с първата българска пералня? Защо първите наши харддискове приличат на големи шкафове?

 

Отговори на тези и още десетки въпроси дава новото любопитно издание.

 

Не са подминати и онези високи технологични върхове, които представляват истинска гордост за България. Така например, преди 30 години в България е създадена космическа апаратура, която през 1989 г. изпраща най-качествените снимки на Марс, с които човечеството доскоро разполагаше.

 

В страниците на албума място намират над 500 различни устройства, проектирани и произвеждани в България – от телефони от 20-те години до прототипа на първия и единствен български танк от 80-те. Всички експонати са представени чрез интригуващ текст и богат илюстративен материал от личната колекция на автора, уточняват още от издателството.

„Голяма книга на българската техника“ е налична във всички по-големи книжарници в страната и онлайн.

Понеделник, 16 Декември 2019 10:57

Треска за Димитрис Папайоану

За първи път билети за съвременен танцов спектакъл се разпродават 9 месеца преди премиерата му

В Гърция, където легендарният хореограф Димитрис Папайоану има статут на полубожество, на практика е почти невъзможно да се сдобиете с билет за негов спектакъл. За последното представяне на “Великият укротител”, само преди две седмици в Атина, билетите бяха изчерпани едва за десет минути. Така приключи и мащабното три-годишно турне на зашеметяващия спектакъл, с който Папайоану покори публиката на 4 континента. През 2018 година, спектакълът беше представен три поредни вечери в Пловдив, при огромен интерес и напълно разпродадени зали три месеца по-рано. Очевидно, тази “треска” постепенно се пренася и в България.

Обявяването на новината за гостуването на новия спектакъл на Димитрис Папайоану през септември 2020 година в Пловдив, едва няколко месеца след световната премиера през май 2020 в Атина, буквално предизвика “треска” за билети сред българските му фенове. Вследствие на това огромна част от билетите за спектаклите на 3 и 4 септември, с които се открива ONE DANCE WEEK 2020, е вече изчерпване.

Това е напълно ново явление в България, защото никога досега не се е случвало да има толкова голям интерес към съвременен танцов спектакъл девет месеца преди представянето му – споделят организаторите на международния фестивал, който е и сред престижния списък на копродуценти на новата творба на Папайоану.

Роден в Атина през 1964 година, Димитрис Папайоану е ученик на легендарния гръцки художник Янис Царухис. Първоначално работи като илюстратор и автор на комикси, след което се изкачва до върховете на изпълнителските изкуства като режисьор, хореограф, танцьор, сценограф, дизайнер на костюми и осветление. През 1986-а Папайоану основава “Edafos Dance Theatre” и в продължение на 17 години представя там своя физически театър, експериментален танц и пърформанс. Печели световна слава с грандиозните церемонии по откриването и закриването на Олимпийските игри в Атина през 2004. Година по-късно спектакълът му “Originis”, с който открива и първите Европейски игри в Баку, е номиниран за 6 награди Emmy. През същата година е провъзгласен “хореограф на годината” от италианското списание Danza&Danza.

През 2017 година получава Специалното отличие на Европейските театрални награди, дадено му заради неговия „тотален театър, с очевидна зрялост на изразните средства“.  През май миналата година в Пловдив, българският министърът на културата, Боил Банов, отличи световноизвестния хореограф с почетния знак “Златен век” – печат на Цар Симеон Велики – и с грамота за постиженията му в областта на културата. През 2018 година Папайоану става и първият хореограф, създал спектакъл за трупата на легендарната Пина Бауш във Вутерпал – “Since she”.

Допълнителна информация ще намерите в сайта на ONE DANCE WEEK.

Събитието във Facebook следете тук.

Билети за спектаклите на 3 и 4 септември 2020 в Дом на Културата “Борис Христов” все още можете да намерите на касите на EasyPay в цялата страна, както и онлайн от мрежата на EpayGo.

Понеделник, 16 Декември 2019 10:52

Къде да караме ски около Пловдив?

Най-популярните дестинации за зимни спортове в близост до Града под тепетата

 

 

 

След седмица официално зимата ще настъпи, а с нея ще дойдат и първите почивни дни около празниците. Те са и повод мнозина от запалените скиори да побързат да извадят екипировката и да напълнят снежните ни курорти. Макар и в последните години естествената покривка рядко да е задоволителна през декември, хубавото е, че популярните места се подсигуряват със съоръжения за изкуствен сняг и вече постепенно откриват пистите си за ски приключения.

 

Местност Копривките

 

Това е най-близката и популярна ски дестинация до Пловдив, особено за семействата с деца. Пистите там са много подходящи именно за обучението на малчуганите и за спускане на по-неопитни скиори. Преживяването си струва – далеч от шума и глъчката на големите ски-курорти у нас, сред дивната природата на планината, заобиколени от снежни преспи, птича песен и спокойствие. Освен това мястото ще ви допадне и откъм финансова страна. Разположен в сърцето на най-обширната българска планина – Родопи, само на 25 км от град Пловдив, пътят до комплекса е приятен и удобен. Ако сте решили да не ползвате автомобил, за ваше улеснение минават редовни автобусни линии. Ключовото местоположение на „Копривки” го прави идеален, ако искате да комбинирате ски преживяванията с културно-исторически туризъм. Цените са изключително приемливи – 10 лв за плац със съоръжения без влек на ден и 20 лв – с влек. Работното време на плаца за начинаещи и ресторантът е всеки ден от 09 до 16  часа, а нощното каране се провежда всеки вторник и четвъртък от 18:30 до 22 часа. В Интернет са на разположение и уеб камери, на които може да следите дали има условия за ски.

 

 

Ски зона Здравец

 

Тя се намира в непосредствена близост до Еко хотел ЗДРАВЕЦ и е оборудвана с всичко необходимо за пълноценна ски-ваканция или един ден по склоновете. Ски пистата е разположена на 1350 м. надморска височина, с дължина 550 м и ширина 50 м. Трасето ѝ е с различна степен на трудност и ще удовлетвори както начинаещите, така и по-опитните скиори. Ски зоната се обслужва от два влека с обща дължина 550 м. Оборудвана е с машини за изкуствен сняг, гарантиращи достатъчно снежно покритие и през по-топлите дни на зимните месеци. Ски зона ЗДРАВЕЦ предлага още гардероб с необходима екипировка и ски училище за начинаещите.

 

Бяла черква

 

Ски зоната се намира на около 40 километра от Пловдив. Пистата там е с различна степен на трудност в отделните части е подходяща за средно напреднали и по-напреднали скиори. Обслужва се от един влек, а в района има чайна, където да отморите след активния ден на снега. Обособен е и удобен паркинг. Цените отново са изключително приемливи в сравнение с големите ски курорти.

 

 

Батак и Цигов чарк

 

Цигов чарк е български планински курорт. Намира се на югозападния бряг на язовир "Батак", който е шестият по големина язовир в България. Курортът е изграден на 900 – 1100 м. надморска височина и се характеризира с благоприятен климат целогодишно. Има добри условия за каране на ски и сноуборд. Ски пистата Цигов чарк е с дължина от 1500 метра, а денивелацията е около 100м. Пригодена е за начинаещи и средно напреднали скиори. Пистата е разделена на две части – горната е с по-високо ниво на трудност и по-стръмна и е подходяща за професионалисти. Долната част е с по-малък наклон и по-широка и там могат да карат начинаещите скиори. Горната част на пистата има два въжени влека с ръкохватки, а долната е с паничков ски влек. В близост се намира и спа курортът Велинград. Като цяло, този район не е най-развит в посока ски туризъм, въпреки че има намерения за изграждане на още съоръжения за зимни спортове.

 

Чепеларе

 

Чепеларе е градът с най-голяма надморска височина в България – 1100 метра. В последните години се утвърждава като един от водещите ски-курорти в България. Разположен е в Родопите, на 9км от Пампорово и на 20км от Смолян. В края на града, в посока Пампорово се намира ски-пистата Мечи чал. Тя е дълга почти 6км и е най-дългата писта за ски алпийски дисциплини в България. Пистата е разделена на две: Мечи чал 1 (3200м) и Мечи чал 2 (5200м). Те се обслужват от двуседалков лифт с капацитет 800 души на час . На платото на крайната станция на лифта – до върха "Мечи чал" (1873м) са монтирани и ски влекове, които са подходящи за начинаещи скиори и сноубордисти. Около града е изградена писта за ски-бягане и биатлон. Еднодневната карта за Мечи чал е на цена 39 лв за възрастен и 24 лв. за дете, а комбинацията Пампорово-Мечи чал съответно по 55 и 33 лв.

 

 

Ски център Стойките

 

Стойките са един от първите ски центрове в Родопите. Разполага с две ски – писти. В центъра на селото се намира малката ски – писта, която е леснодостъпна, широка, полегата и удобна за обучение на начинаещи. Пистата разполага с малък ски – влек, предназначен за ползване от малките любители на зимните спортове. Другата писта е основно за практикуващите зимни спортове, скиори и сноубордисти. Тя е по-голяма, с дължина 1500 м., достъпна за скиори и на средно ниво. Свързва се с Пампорово чрез 6 седалков лифт. Пътуването отнема около 8 минути, а скоростта, с която се движи лифта е 6 метра в секунда.

 Пампорово

 

Стигаме и до най-популярната ски дестинация за пловдивчани. Пампорово е с най-много слънчеви дни в годината (около 270) от всички български курорти, със средна дебелина на снежната покривка 140-150см., и е истинска мечта за всеки скиор. Общата дължина на пистите в курорта е 18км и се обслужват от лифтове и влекове с капацитет 7000 души на час. Разнообразието от дължини и трудности на ски-пистите позволява забавлението на начинаещите и професионалистите. За начинаещи скиори са построени няколко (зелени) писти и няколко плацове оборудвани с мини влекчета. За напреднали има няколко много стръмни (черни) писти. За сноубордистите почитатели на freeride, курорта предлага халфпайп с дължина около 150 метра и височина на стените 3 метра, намиращ се в близосто до писта Снежанка 1 (Малката стена). В курорта налице са и съоръжения за поддръжка на изкуствен сняг, така че дори и температурите да са по-високи, има вариант за най-големите ентусиасти. За сезона хит остава лифт картата 2в1, която предоставя неограничено каране по пистите на ски зона Пампорово, неограничено каране по пистите на ски зона Чепеларе, безплатен транспорт между двете ски зони

 

Източник: Lost in Plovdiv

Понеделник, 16 Декември 2019 10:49

Кои са заведенията с камина в Пловдив?

6 места, където да разпуснете в уютна обстановка през зимата

С все по-мрачното и мъгливо време навън често търсим домашния уют и в местата, които посещаваме. Няма по подходящо време от зимните вечери, за да се насладим на топлината от камината и да отпочинем сред пукота на искрите от огъня. Затова и екипът на единствения дигитален пътеводител под тепетата Lost in Plovdiv се впусна в обиколка на любимите заведения и намери за вас тези, в които пламъците игриво разпръскват светлина и топлина. А в тази обстановка неминуемо и храната ни е по-вкусна, и питието – по-примамливо.

Започваме списъка с най-новото си откритие – d’Asti Osteria Italiana. Задължително си запазете масата до камината и поръчайте поне тристепенно меню. Съвсем скоро подробно ви разказахме за някои от рецептите на шеф-готвача, а гарантираме, че има още, които си струва да бъдат изпробвани. Вечерята до огъня върви отлично и с чаша червено вино, а собственикът Александър ще препоръча най-подходящото, което да пасва с подбраното ястие.

Следващото място е друг наш фаворит – ресторант Одеон. В него може да се насладите на целия свят в една чиния и то със страхотен изглед към Главната улица на Пловдив и разкопките на древния одеон. Обстановката предполага уединение и кара гостите да се чувстват като у дома си, а не просто в заведение за хранене. А кухнята е истинска интернационална еклектика! Огромно внимание заслужава да отделите на предложенията от българската кухня, които тук са презентирани по нетрадиционен начин и с авторска интерпретация върху всеки един елемент.

Няма как да пропуснем и ярката емблема на движението Slow Food  не само в Пловдив, но и в цяла България. Ресторант Хеброс се намира в едноименния хотел, разположен в реновирана възрожденска къща в Старинен Пловдив. Той е носител на наградата „Ресторант на годината“ за 2016 и 2003 година на сп. „Бакхус“ и продължава да е сред най-добрите в страната. Менюто му включва ястия от българската и международната кухня, приготвени с типични за сезона продукти. Сред фаворитите ни са изумителния традиционен миш-маш, пълнените люти чушки със сирене и пармезан, жабешките бутчета и охлювите с див ориз, гъшият дроб и, разбира се, телешкото бон филе с гъби и маринован чесън.

Продължаваме с едно заведение извън централната градска част. В Jazz&Wine залата на Note di Vino също може да си запазите маса в близост до камината. Менюто не е излишно дълго, но е добре подбрано, а обслужването и качеството на храната е отлично. В другата част на ресторанта има специален детски кът с аниматор, така че спокойно може да оставите детето си да поиграе, а вие да се насладите на вечерята си.

Последните ни две предложения по-скоро спадат в категорията барове. Vino Culture е уютен малък винен бар в една от пресечките на улица Отец Паисий. Предлага се богата селекция от местни вина, както и платa с вкусни мезета.Посъветвайте се с приятелския персонал (обикновено самият собственик) какво имат „на чаша“, или обяснете какво ви харесва и ще ви поглезят с нещо изключително.

В бар Контрабас освен да отморите на по питие, ще може да се отпуснете под звуците на прекрасни лайв изпълнения на обичани изпълнители. Бумтящият огън в зимната вечер пък само ще засили чувството за още по-задушевна атмосфера и уютна обстановка.

Пропускаме ли някое любимо място? Споделете в коментарите…

Събота, 14 Декември 2019 17:14

Скейт царство (ГАЛЕРИЯ)

Десетки фенове на градските ролкови спортове откриха първия в града закрит скейт парк

Ивайло Дернев

Първият в Пловдив закрит скейт парк бе открит днес. Десетки хлапета и техните родители, запалени младежи и вещи в ролковите градски спортове дадоха началото на проекта Скейт Парк Пловдив, реализиран от шестима ентусиасти. Комплексът се намира в складово помещение в близост до Стъкларския завод и се простира на площ от 380 квадратни метра. Феновете на екстремните спортове имат на разположение близо 15 уреда, подходящи за всякакви трикове с БМХ, кънки, скейт и тротинетки.

Много деца с каски, наколенки и налакътници се включиха в първите тренировки в парка, напътствани от един от шестимата двигатели на идеята. Бяха направени и атрактивни  демонстрации на многофункционалната пирамида, както и екстремни скоци в басейна с дунапрен.

Преди началото на екшъна създателите на Скейт Парк Пловдив се представиха пред посетителите. Димитър Христакиев, Марио Ватралев, Георги Чингаров, Борис Ненов, Паолина Иванова и Мирослав Демирев разкриха, че са направили всичко дотук със собствени средства и усилия, но имат нужда от подкрепа, за да завършат напълно проекта. Амбициите им са той да се превърне в най-модерното съоръжение от този тип у нас. Но са необходими още около 70 хиляди лева. За да ги осигурят те ще събират дарения, ще търсят спонсори и партньори.

„Нужни са ни още доброволци, материали за новите уреди, мебели за зоната за почивка и газови печки. Изчислихме, че годишната издръжка на парка ще е 36 хиляди лева, като в тях влизат наема на склада и заплатите на хората, които ще работят тук. Базата ще се самоиздържа от посещения- 5 лева ще е входната такса на ден, а месечната карта е 50 лева”, обясниха ентусиастите, които седят зад Скейт Парк Пловдив.

Амбицията им е да осигурят алтернативна градска среда, комфортна и безопасна за всички целогодишно. Вярват, че новата база може да е домакин на големи международни и национални състезания и че ще спомогне за развитието на младите спортисти.

„След близо 2 десетилетия чакане някой да ни осигури нужните условия и много обещания в тази посока, ние решихме да си осигурим сами, без общинско или друго финансиране. Писна ни”, допълниха авторите на проекта. Тя са пренесли всичките уреди от площад Съединение в новия скейт парк. Повечето от тях са били реставрирани, тъй като са били изпочупени от служители на Чистота през годините.

Петък, 13 Декември 2019 16:33

Какво да правим в Пловдив (13-19.12)

Тази седмица ще се разходим по водата, ще гледаме късо кино, ще слушаме акапела

 

13 декември

Разходка по водата

Девет цветни фотографии, отразяващи едно световно събитие – „Плаващите кейове“ на Кристо и Жан-Клод на езерото Изео, Италия.

Изложбата е опит да се припомни, че изкуството в своя си чист вид не е зависимо от външни фактори и води началото си от свободния избор. Също така, че творецът трябва да отстоява своите възгледи и да не прави никакви компромиси с идеите си в процеса на реализация на творбата.

Райчо Димитров е участник в две съвместни изложби – „Пловдивска съвременна архитектура“ и „Тук и отвъд“. Негови снимки са публикувани в „Съвременник“- списание за литература и изкуство, в „Архитектура“ – списание за архитектурно творчество, архитектурна теория и критика.

Отсреща
13 декември – 5 януари
Откриване: 13 декември, 18 часа

Up To Snow Good / DJ Rado

Фаталният петък е тук! Той ще е последният за годината, но пък поводите за парти продължават, с RADO още след полунощ. На 5-ък 13-ти отидете да видите какъв ще ви е късметът в бара, а DJ-ят е точно 5 пъти по 13 инча висок... Това съвпадение никак не е случайно!

Rock Bar Download
22 часа

Guest Bartender

Този петък 13-и ще се позабавляваме заедно под звуците на DJ VALETO, ще забравим за всички суеверия и ще се потопим в магията на нощта. Ще имате възможност да се насладите на интересни, дръзки и запомнящи се коктейли, за които ще се погрижи Маш Митак.

Qbar
21 часа

Monster BASH w/ Monster KARLO

Този петък е някак специален... Дали защото е 13.12 или просто петък 13-и, очакват се алкохолни затъмнения, чудати привидения, черни котки и пияни самотки... Определено ще е страшно. В този злокобен ден за музиката ще се грижи MONSTER KARLO, а за напитките - любимите бармани.

Пощата
21 часа

14 декември

Премиера на № 18 - Отживелици

Премиера на декемврийския брой и разговор с екипа на списание НУЛА 32 - единственото издание за градскa култура в Пловдив.

„В дълбините си осемнайсетият ни брой крие вечно вълнуващата ни тема за времето и хората, лутащи се в опита да подредят важните неща в живота си. Разместваме рафта с носталгиите и си мислим за всичко, което някога е било неизменна част от съществуването ни. Питаме се защо вече не е. После го връщаме обратно. Разбира се – в добрия случай.“

Петното на Роршах
18:30 часа

15 декември

Кино базар

Декември месец е един от най-подходящите за правене и получаване на подаръци, а какви по-хубави подаръци от кино подаръците. Този уикенд ще се проведе първото издание на тематичен кино базар, в който всеки желаещ може да изложи част от своята колекция филми и филмови материали за продан/размяна/подарък.

Blu ray, DVD, VHS, LaserDisc, филмови саундтраци, сценарии, постери, енциклопедии, списания, книги за кино, фигурки и всякакви тематични материали свързани със седмото изкуство

За участие в базара е нужно да изпратете съобщение на страницата на Кино клуб Пловдив във Фейсбук.

Клуб „Фарго“
14 часа

16 декември

Куиз за сериали

В понеделник ще да проверим знанията си за любими сериали. И ще се забавляваме с тематична музика и напитки.

Куизът може да включва всякакъв тип въпроси относно сериали, телевизии, компании, рекорди и т.н.

Очакват ви награди от Lucky Дом на киното, Colibri Books, CineLibri,  както и бутилка уиски и шотове.

Клуб „Фарго“
20:30 часа
Такса за участие: 3 лв. на човек от отбор

17 декември

Без дрехи @Bee Bop Cafe

„Без дрехи“ е малко представление за обезличаването. Суетата, желанието да ни харесват на всяка цена, колебанието, съмнението, страха да обичаме...

Душата е безкраен пъзел, а човешкото същество иска да живее плътно, ярко и автентично.

Движение, танц и слово си взаимодействат, за да открият онази граница на самозатрупване на истинската ни същност от прекалено много желания, очаквания, илюзии, страхове, нужди и мечти, които много често не са наши. Тогава това живеене се превръща в крехка имитация и механизъм на сили, които идват „отвън“. Човекът се е превърнал в едно неясно и абстрактно същество, ровещо в отломки и парцали, за да намери една съкровена своя дума, чувство, мечта. Това, което ни се иска да видим, поне за миг, е човекът, разголен пред душата си - такъв какъвто е. А какво има там вътре? Ние дори не знаем. Само можем да подозираме и да си представяме. Човекът там вътре. Как изглежда, говори ли, спи ли добре... Следвай ритъма.

След представлението ще разговаряме с екипа на „Без дрехи“, за да разберем как хореографът Мария Димитрова и драматургът Катерина Георгиева осъществяват представлението с четири дебютиращи танцьори.

Bee Bop Café
19:30 часа
Вход: 10 лв.

18 декември

Късо кино във Фарго: декември

Последното издание за 2019 г. ще бъде тази сряда. Като за начало ще видим три филма на Росица Траянова, позната още като Роуз Траян. През 2012 г. излиза дебютната ѝ книга „Химера за живот“, роман, който е последван от две поетични книги „Шепот“, изд. Мартинели, и „Оргазмът на една химикалка“, изд. Сиела. Росица учи кино и телевизия в Арт колеж по екранни изкуства – София, след което специализира асистент режисьор в Париж.

Клуб „Фарго“
19:30 часа

Българската акапела: Spectrum Vocal Band

Вече и пред пловдивска публика! "Spectrum" представят албума си "Пресечна точка" - преплитащ различни влияния, теми и стилове – поп, джаз, фънк и български фолклор. Песните са многообразни и цветни, каквито са и самите вокалисти в Spectrum Vocal Band. Всеки от певците в проекта има различен професионален музикален бекграунд, но акапелната музика успява да обедини техните музикални вселени и да ги превърне в един организъм, хармоничен и пулсиращ в общ ритъм.

Bee Bop Café
20 часа
Вход: 10 лв.

Източник: Lost in Plovdiv

Страница 1 от 1666

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…