Капана.БГ

Капана.БГ

Нова зала с най-модерните в киноиндустрията седалки-реклайнери отвори врати в арт киното на Пловдив "LUCKY Дом на киното". От тази седмица една от залите работи в обновения вид с кожените фотьойли, всеки от които може да се наглася от обикновено седнало, до почти легнало положение за удобството на всеки зрител. Подобни седалки, които са най-актуалното в киносвета, у нас има единствено в София и Велико Търново, а в Пловдив се монтират за пръв път.

Обновената зала няма да промени програмата на киното, която ще продължи да бъде с акцент фестивални филми - българско, европейско и независимо кино, арт-продукции и в допълнение - специално подбрани заглавия и от Холивуд, по-качеството от масовото кино. За 5 години съществуване от откриването с Киномания през 2014 година, LUCKY запазва тази политика, като обещава и още подобрения в пространството в Дома на техниката.

50 общински съветника поискаха промяна във фондация „Пловдив 2019” на първата редовна сесия на новия местен парламент днес. С пълно единодушие старейшините приеха предложението на Веселина Александрова от „Демократична България” за спиране на процедурата по програма „Наследство”, през която трябваше да бъдат разпределени средствата от наградата „Мелина Меркури”- 3 милиона лева.

„Приемането на това предложение е задължително. Управителният съвет на фондация „Пловдив 2019” няма кворум и е нелегитимен”, каза в началото на дебата по точката Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив”.

Стефан Послийски от ВМРО заяви, че отворената покана „Наследство” трябва да бъде спряна, тъй като процедурата за нея е направена набързо, между изборите. Той допълни, че отмяната на тази процедура може да даде ново начало в работата на фондацията, за да могат следващите години да са по-успешни от настоящата 2019г.

Николай Радев от БСП попита какво ще каже Европейската комисия ако това ОбС подкрепи това предложение и дали няма опасност от санкции. Послийски му отговори, че това е малко вероятно.

„Поздравявам Веселина Александрова като вносител на тази точка. Имаме изключително скромна година на Европейска столица на културата. Г-н Димитров, спешно трябва да се преразгледа цялото ръководство на фондацията. То носи вина за резултатите от ЕСК. Очакваме промяната да дойде. ЕСК генерира повече скандали, отколкото позитиви. Това ръководство е с изчерпан кредит на доверие, за да разпределя тези три милиона лева. Трябва да се подбере такъв екип от хора в Управителния съвет, които да се ползват с максимално широко доверие”, заяви независимият общински съветник Слави Георгиев.

Преди да приемат предложението на адв. Александрова с пълно единодушие, съветниците освободиха от УС на фондацията новия председател на ОбС Александър Държиков. Николай Радев от БСП заяви, че групата на червените ще гласува против, тъй като не вижда юридическа причина Държиков да напусна УС на „Пловдив 2019”. „Нормално е да останете там като представител на общинския съвет”, заяви Радев.

„Участвал съм на 100 процента в заседанията на УС. Ще оставя мястото си за моя наследник- следващият заместник-кмет по културата. От сегашната си позиция ще бъда коректив на фондацията. Така ще бъда по-полезен”, отговори Александър Държиков.

Ученици и преподаватели от Националната художествена гимназия в Пловдив „Цанко Лавренов“, заедно с техни колеги и връстници от Италия, Малта, Турция, Франция и Чехия изпълниха със съдържание Витрувианския човек на Леонардо Да Винчи в двора на гимназията днес.

Младежите от чужбина са пристигнали в Града под тепетата в неделя – 17 ноември по Проект „Art shaping our cultural identity“, по програма „Еразъм+“. В рамките на 6 дни 31 участници (преподаватели и ученици) от петте страни ще гостуват в Пловдив, разказа координаторът на проекта от българска страна е Ирена Корбетова – преподавател по английски език в НХГ „Цанко Лавренов“. От Художествената гимназия в Пловдив участват ученици от различни класове и специалности.

Триметрова скулптура на човека със съвършени пропорции, създаден от художника Жорж Трак, бе докарана с камион в двора на училището.

Там я очакваха участниците в пърформанса „Човек #БезОтпадъци“, за да я натъпчат с опаковки от ежедневието.

Междувременно гостите от чужбина хапнаха торта от кутия с пластмасови лъщички, за да се запасят с материал за пълнежа.

Други си носеха предварително подготвен.

Ролята на художниците е да търсят винаги красотата, обърна се Жорж Трак към младите творци. Ето какво им разказа за събитието и идеята му.

Арт инсталацията е създадена с помощта на платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ на сдружение БГ Бъди активен. С пърформанса „Човек #БезОтпадъци“ активистите за чист град отбелязват Европейската седмица за намаляване на отпадъците.

Провокативната композиция ще бъде инсталирана на кръстовището срещу Търговската гимназия и Дървото, за да подсеща пловдивчани да пазят чисто и да намалят отпадъците в ежедневието си.

ПОВЕЧЕ СНИМКИ ВИЖТЕ В PODTEPETO.COM

Със задълбочаването на декорацията в твоя дом, ще забележиш, че най-голяма разлика правят малките детайли. Докато стилът, темата и цветовата схема на стаята може да са определящи, осветлението е това, което в крайна сметка задава самото настроението и създава толкова желаната домашна атмосферата. Всъщност, една минимална промяна в позицията и броя на осветителните тела, може напълно да промени настроението на стаята и да я превърне от скучно пространство в уютен, приканващо или дори вълнуващ място! Дори само един допълнителен илюминиращ елемент е достатъчен, за да постигнеш модерна примамливост и интелигентна функционалност - именно затова ползваме настолни лампи.

 

Съвети за избор според стаята

 

Ако се чудиш дали една настолна лампа наистина има свой собствен стил, отговорът е категорично „Да“! Има много случаи, когато тялото на уредът прави огромна разлика го  определя като перфектното средство за разнообразяване на стаята, без напълно да контрастира със стила на помещението. Друг подход е използването на настолен уред, за да въведеш съвсем различен стил и да създадеш сияйна точка на фокус. 

 

  • Стаи с неутрален тон - Когато помещението е лишено от дръзки нюанси, настолната лампа ти дават възможност да добавиш цветен удар. Мултиколорните изкушения ти позволяват да внесеш почти всеки оттенък, докато искрящите медни настолни модели в индустриален стил и тези, които комбинират злато и стъкло осигуряват интелигентен метален блясък. Те са подходящи за хол и се комбинират чудесно с детайлни абажури.

  • Малки стаи - Когато стаята е с малък размер и няма нужното пространство за повече от едно допълнително осветително тяло, е добре да се заложи на функционалност. Силна лампа с лупа или с чупещо рамо ще освети достатъчно силно или ще може да се насочи в желаната посока.

  • Детски стаи - Ако избираш осветително тяло за бюро, то трябва да осигурява достатъчно яркост на детето, докато учи, чете или се забавлява пред компютъра, но да не вреди на зрението. Нощните светлини може да са по-слаби и енергоспестяващи, за да не е проблем когато остават включени до сутринта.

 

Съвети от Mr Bricolage

 

Полезна хитрина, която може да ползваш, когато си избираш настолна лампа е да се съобразиш с височината на самата мебел, върху която осветителното тяло ще стои. Върху високи мебели се поставят неголеми илюминиращи елементи, а върху ниски - обратното, за да може ръбът на сянката да е на нивото на очите ти, когато си в седнало положение.

 

Повечето модели позволяват да сменянето на светлинните нюансите или са съвместими с лед крушка, която има тази функция. Проверете характеристиките им в самият магазин или онлайн, преди да направите покупка, защото не всички настолни лампи поддържат превключвател между различните модели крушки и е препоръчително да сте запознати с по-фини детайли - като максимална мощност.С настъпването на Коледно – Новогодишните празници пловдивчани отново ще имат ледена пързалка. Организаторите обещават, както всяка година, тя да е най-голямата, монтирана някога в града и страната.

Доставката на съоръжението започна в понеделник с твърде сложна логистика. Живеещите и работещите по „Дондуков“ и „Найден Геров“ в центъра на града бяха предупредени да не паркират автомобилите си на улиците, за да могат да преминат тежкотоварните камиони.

Припомняме, че обичайно ледената пързалка се строи пред Партийния дом и камионите влизаха до там през улица „Иван Вазов“ и паркинга на хотел „Рамада Тримонциум“. Сега заради новата настилка на площад  „Централен“ това не им е разрешено.

Най-ранният срок за отваряне на пързалката ще е в края на този месец, ако метеорологичните условия го позволят. За сега съоръжението е планирано да остане за забавление на пловдивчани и гостите на града до 26 януари 2020 г.

В 14 къщи в Стария град ще се лее младото вино на 47 изби

Таня Грозданова

Следващите три дни в Пловдив ще се лее вино. В 15 къщи в Стария град 47 изби от цяла България правят дегустации на новата си продукция. Всички те са участници в 11-ото издание на фестивала „Дефиле на младото вино“.

 

По традиция винената фиеста се откри с Дионисиево шествие. Лично богът на виното Дионис (актоьрът и директор на Кукления театър в Пловдив Виктор Бойчев) поведе колоната с менади, моми и ергени от ансамбъл Тракия.

 

На няколко места по Главната улица на града Дионис отправи покана към пловдивчани и гости на града да посетят локациите на фестивала.

 

 

„Ще се потопим в неповторимата атмосфера на Стария град, ще покажем на Европа, че сме столица на културата, тъй като култура е и на нашата трапеза, и в чашата вино,“ каза в приветствието си заместник-ректорът на Университета по хранителни технологии  проф. Йорданка Алексиева.

На откриването присъстваха: председателят на Комисията по бюджет и финанси в НС Менда Стоянова, председателят на Об С-Пловдив инж. Александър Държиков, зам.-кметът по обществен ред и сигурност Йордан Ставрев и зам.-областният управител Димитър Керин.

Дефилето се организира от Съвета по туризъм в Пловдив, съвместно с Университета по хранителни технологии с подкрепата на Община Пловдив. Фестивалът продължава до неделя с богата програма. Посетителите могат да закупят жетони за дегустация на входа на всяка къща от фестивалните локации, като един жетон дава право на една дегустация.

 
Събота, 16 Ноември 2019 09:47

Къде да отидем в събота в Тракия?

Някои от най-големите барове в квартал Тракия

 

Отново е събота вечер, а екипът на единствения дигитален гид под тепетата е готов с препоръки за весело изкарване. Този път сме посветили статията си на всички пловдивчани и гости на града, които са в квартал Тракия. Често се шегуваме с „тракийци”, че те имат всичко нужно около тях – кино, голям търговски център, много междублокови кафенета и барове, паркове. Затова и понякога излизането в събота вечер няма нужда да е в центъра, а спокойно може да си се забавляват и насладят на качествени напитки и коктейли направо „в домашна обстановка”.

Ето и няколко места в Тракия, където може да го направите:

Emotion Bar & Dinner e чудесен вариант за среща на ароматно кафе или питие след работа. Освен крафт коктейли, барът предлага и класически варианти на любимите питиета като Singapore Sling, Mojito, Cosmopolitan, Caipirihna, Margarita и много други. Акцентът в менюто е върху авторски напитки, следващи най-новите тенденции в миксологията и коктейлното майсторство. Те са приготвени със супер премиум марки, специално подбрани съставки и са плод на въображението и усилията на екипа на Emotion Bar & Dinner. Макар и да е в хотел и да не е типичният бар за събота вечер, тук е много подходящо, ако просто искате да се видите с компанията на малко по-тихо място и да обмените новостите помежду си.

Raffy Bar & Gelato Plovdiv Trakia е едно от най-новите заведения в квартала. То отвори врати на мястото на друг култов бар – Encanto  и вече няма нужда да стигате до центъра, ако желаете да изпробвате менюто му. Вътре е доста просторно и е отличен избор за големи компании. От есента стартира и развлекателната програма на бара, като един от първите гости е Графа. Изборът от листа с ястия и напитки е доста голям, така че може да похапнете суши, да се спрете на някой интересен стартер или просто да пийнете по нещо след вечеря.

Broadway Club пък е добре познат на всички пловдивчани, тъй като клубът е от старите заведения в Пловдив. Той е и един от първите с концепцията Bar&Diner.  Заведението предлага страхотна селекция от цитрусови напитки с много екзотика и страст, и всичко това в комбинация с блестящо и перфектно обслужване. Наргилета, разнообразни видове алкохол и коктейли също са част от менюто, заради които доста хора си предпочитат Broadway. На големите телевизори често пускат и спортни събития за верните запалянковци.

Със сигурност изпускаме доста голяма част от местата, тъй като се опитваме да ги лимитираме до три за всеки квартал. Препоръките обаче от читатели са винаги желани и дори задължителни. Кое е вашето любимо зведение за излизане вечер в квартал Тракия?

Източник: Lost in Plovdiv

Страница 1 от 1648

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…