Сега съм европейски режисьор, заяви емблематичният кинаджия в Пловдив

Зад моята снимка седят хиляди мои братя и сестри, каза преди прожекцията на „Кралят на Ню Йорк” Ферара

Красотата на филма, е че представя миналото като бъдеще и миналото като настояще, каза култовият американски режисьор Ейбъл Ферара преди една много специална прожекция от София филм фест в Пловдив в Лъки снощи. Една от емблемите на независимото кино дойде под тепетата, за да представи може би най-известната си творба- „Кралят на Ню Йорк”, създадена преди четвърт век. 25 години са много, много време. Но то не означава нищо за хората, които не са гледали този филм. Хубавото е, че филмите зреят с хората. Ако гледате филма сега и след пет години, може ужасно много да ви хареса. Ето, живи сме, заедно сме, и ще се насладим на този филм 25 години по-късно, каза пред пловдивската публика кино маестрото.

Режисьорът не скри, че се чувства перфектно в Пловдив и благодари на домакините си от Лъки и на организаторите на София Филм Фест за това, че са го поканили. От Ню Йорк съм, но в момента живея в Рим. По- наблизо съм. Винаги съм искал да дойда и сега се радвам, че съм тук. Надявам се един ден да се върна, каза Ферара.

За поставянето на щампи като „култов филм” Ейбъл коментира, че добрите ленти се разпознават още с първото гледане. Или те удрят, или не.

Ферара раздаде десетки автографи на пловдивски киномани. На огромното внимание към особата му той реагира много интересно. Сега тук името ми е навсякъде. Но аз всъщност представлявам голяма група от хора, които са работили за тези филми. Зад моята снимка седят хиляди мои братя и сестри, имайте го предвид. Тук трябваше да има хиляди снимки и хиляди различни подписи, каза режисьорът на „Кралят на Ню Йорк” и „Лошият лейтенант”.

За добро или за лошо, телефонът в джоба ни поставя на равно поле. Това променя процесите в киноиндустрията в Холивуд. Колкото до самия Холивуд- той е толкова далече от Америка, колкото далече е от тук. Лично аз не съм холивудски режисьор. От Ню Йорк съм. А и в момента живея и работя в Рим, така че съм европейски режисьор, влезе в темата за индустрията днес Ейбъл Ферара.

Подчерта, че филмите се правят, за да бъдат споделяни. И не скри, че когато той и екипът му са направили „Кралят на Ню Йорк” преди четвърт век, никой не е искал да го гледа. Опитвахме се да продадем филма, когато рапът тероризираше държавата. Неслучайно Ноториъс Би Ай Джи си присвои образа от филма и започна да се нарича с това име- Франк Уайт (както се казва героят на Кристофър Уолкън в „Кралят на Ню Йорк” ). Дори в нощта, когато е бил убит, Би Ай Джи се е регистрирал в хотел с името Франк Уайт, разкри на финал Ейбъл Ферара.

Фенове на именития режисьор го изпратиха, като му вързаха мартеничка и му пожелаха един ден да се върне в Пловдив, а защо не и да снима тук.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…