Бащата на научната фантастика всъщност почти не е пътувал в действителност

Два малко известни факта от живота и 12 вдъхновяващи цитата на втория най-издаван автор в света

Жул Верн – човекът, който със силата на мисълта си е пътувал в неподозирани измерения и светове, авторът успял да увлече със себе си поколения в тези пътешествия, всъщност почти не е пътувал в действителност. След нещастен случай като млад окуцява, но полетът на въображението никога не стихва до самата му смърт на тази дата през 1905-а година.

Жул Габриел Верн е роден на 8 февруари 1828 година г. в Нант, Франция. Той е най-голямото от петте деца на Пиер Верн, преуспял адвокат, и Софи Алот. Жул и по-малкия му брат Пол са изключително близки през целия си живот. Като момчета те обичат да четат в различни списания за пътешествия и да си фантазират за такива. Увличат се по кораби, искат да станат моряци. На дванайсетгодишна възраст Жул Верн успява да се качи на един кораб, който заминава за Карибските острови, обаче баща му го сваля на следващото френско пристанище. Влечението към мореплаването Жул Верн наследява по майчина линия – майка му е от известна фамилия на корабостроители и морски капитани. Завършил е право.

С неговото име са публикувани над 65 романа и се смята, че е вторият най-издават автор в света след Агата Кристи. Произведенията му са преведени на 148 езика. Творчеството му предопределя това на Хърбърт Уелс, Хюго Гернсбек, Артър Конан Дойл, Едгар Райс Бъроуз, Емилио Салгари.

Смело можем да твърдим, че той  е и един от първите футуролози, предсказали научни постижения като полетите в Космоса, изобретяването на управляеми ракети, пътуване под вода. Неговата напълно реализирала се фантастика представлява стартова площадка за грандиозното развитие на жанра през ХХ век.

Интересен, но малко известен факт е, че великият писател  е посветил роман на България и на нейното национално-освободително движение – „Дунавският лоцман“ /“Дунавският лодкар“,  който излиза през 1908 г., три години след смъртта на писателя.  Главният герой в него е от Русчук, участник в Априлско въстание и Руско-турската освободителна война. Едно от изданията на този почти неизвестен в България роман е отпечатано през 1991 г. от Издателска къща „Братя Матееви“ – Бургас.

Полетът на въображението, мечтите и силата на книгите на Жул Верн е толкова удивително стремителен, че е предаден от скулптора на неговия надгробен камък. Той изобразява човешка фигура, която отмества каменната плоча и протяга ръка към звездите. (виж галерията)

В негова памет днес ви припомняме 12 вдъхновяващи цитата от бащата на научната фантастика:

За свободата си струва да се плати.

И най-перфектната жена има недостатъци.

Всичко, което някой може да си представи, друг може да го направи.

Можем да се противопоставяме на човешките закони, но сме безсилни пред законите на Природата.

Когато сърцето се бори с разума, разумът рядко побеждава

Голямо нещастие е да бъдеш сам, приятели. И трябва да разберете, че самотата бързо може да унищожи здравия разум.

Геният няма възраст.

Няма такива обстоятелства, при които човек да има право да посяга на свободата на себеподобните си.

По-добре тигър в равнината, отколкото змия във висока трева

Всеки човек, превъзхождащ другите по интелект и нравствени качества, освен за своята воля и желания отговаря и за другите.

Ще дойде време, когато науката ще изпревари фантазията.

...Защото е напълно естествено един човек да се пожертва заради двама други. Това е математически вярно!“ , из „Пет седмици в балон”.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…