Музиката на пловдивчанина Стоиц Гъдев звучи модерно и вълнуващо и показва, че в изкуството не може да има рамки

През страстната седмица, когато отправяме поглед към духовното и  посрещаме най-големият християнски празник Възкресение Христово – Великден ви представяме един изключителен музикант, който влага цялата си душа в музиката, която прави. Това  е Стоиц Гъдев - човек със собствен поглед към света и музиката, ерудиран теоретик и виртуозен пианист. Музиката, която той прави е по-различна, тя е дълбока, тя е обсебваща, докосва душата и вълнува силно. Музиката му няма аналог, въпреки, че мнозина се опитват да го сравняват с Вангелис, с Бетовен... „Инструменталната музика на Стоиц Гъдев е толкова добра, че може да се сравни със световни образци като тези на Жан Мишел Жар и Майк Олдфийлд.  Маестро Гъдев е един необработен диамант, въпреки, че неговите произведения са много по-обработени от много други популярни парчета“, пише за него Тома Спространов.

Нотна книга с 19 пиеси за пиано“ е най-новият труд на пловдивския композитор.  Професионалистите определят това негова произведение като шедьовър, който няма аналог. А и кой в днешния материален свят пише ноти? Композиторът сам продуцира проекта си и издава нотния албум след къртовски двегодишен труд, без да излиза от дома си.

„Материалите в този сборник са резултат на дългогодишен труд и са есенция на представата на Стоиц за клавирна музика - солидните основи на класиката са съчетани с най-съвременни хармонични похвати. В тях ще намерите удоволствието от чистото  музициране, но ако се задълбочите и чисто теоретично - тогава ще имате възможност да се докоснете до цяла една колоритна вселена от интересни похвати, плод на солидната творческа биография на автора“, казва в рецензията си за книгата Светлин Стайков, музикант, саунд инженер, аранжор, композитор. "При нотописа в книгата си съм легатирал полифонията, за да се чете по-лесно", казва самият автор. Пиесите в сборника му са предназначени най-вече за напреднали музиканти, но се намират и по-леки пиеси, които може да се изсвирят от облигатисти. 

Като композитор Стоиц Гъдев има собствен разпознаваем стил. Определят музиката му като „съвременна класика“, но тя не е само това – тя е блуз, тя е поп, тя е саундтрак.  През годините Стоиц Гъдев е работил с много големи музиканти у нас, сред които Васил Найденов, Маргарита Хранова и др.. С изпълненията си на пиано е покорявал публиката на Скандинавия, Китай, Африка и Азия. В по-зрелия период от живота си, обаче работи най-вече за себе си. Изключително продуктивен музикант, той е записал повече от 14 албума.

За Стоиц Гъдев в изкуството не може да има рамки. Защото рамките осакатяват духа.  Друга негова максима е: Защо си живял, ако не си оставил нещо след себе си. И той оставя – дори повече. И е сигурен в стойността на това, което прави.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…