Изследователски център „Тракарт” ще открие фотоизложба „Бележити българи, обучавани в лицея „Галатасарай“ на 12 май 2018 г. от 11.00 часа в криптата на Желязната църква „Свети Стефан“ в Истанбул.

На представянето на  първия етап от работата си по проекта „Бележити българи, обучавани в лицея Галатасарай”, Изледователски център „Тракарт” ще експонира 36 постера с фотоси и документална информация на български възрожденски личности, учили в престижния султански лицей „Галатасарай” в  периода 1872–1913 година.

Откриването ще бъде съпътствано с концертна програма с участието на  доц. Лилия Илиева и д-р Надежда Кузманова.

Откриването на изложбата е по случай 11 Май - Денят на Светите братя Кирил и Методий. Посветена е на 150-годишнината от откриване на лицея „Галатасарай“  в Истанбул и на училите там видни българи - Стефан Стамболов, Константин Величков, Тодор Каблешков, Михаил Савов, ген. Вълко Велчев, Стоян Михайловски, Антон Франгя, Никола Вълкович Чалъков, Симеон Радев, Георги Измирлиев и  други.

Идеята за настоящия проект „Бележити българи, обучавани в лицея „Галатасарай” възниква в архивите на университета „Галатасарай“ в Истанбул, при събиране на данни по повод 150- годишнината на учебното заведение през 2018 г.

От архивните документи става ясно, че едни от първите ученици на лицея „Галатасарай“ са българи от Пловдив и околностите му. По-късно се откриват данни и за ученици от  всички краища на България, като списъкът включва български възрожденски деятели – държавници, дипломати, писатели, преводачи, хора на изкуствата и науките. Много от училите и дипломирани българи в престижния лицей „Галатасарай“ са известни личности от българската история. За голяма част от тях съществува подробна информация, а за други предстои да се събира  от архивите на „Галатасарай“ и от други източници. Юбилейната книга, издадена през 1918 г. за лицея, по случай 50-та му годишнина, дава първата кратка информация за завършилите ученици, някои от които са заемали важни длъжности  в дипломацията, армията, образованието и науката. Малко известен е фактът, че първият футболен отбор „Галатасарай“ е сформиран  от българина Благой Балъкчиев през 1905 г. /ученик по това време в лицея/ и е съставен изцяло от българи. Футболистите от ФК „Галатасарай” след завършването си основават в София първия български футболен клуб „ФК 13“, който е предшественик на футболен клуб „Левски“.

Настоящото изследване спомага за утвърждаване на междусъседските социо-културни отношения между Република България и Република Турция, дава възможност за обмен на добри практики. Значимостта на проекта „Бележити българи, обучавани в лицея „Галатасарай” и перспективите за развитието му го превръщат в своеобразен образователен и културен мост между две столици на европейската култура - Истанбул 2010 г. и Пловдив 2019 г.

Идеята за проекта „Бележити българи, обучавани в лицея Галатасарай” е на:

Изедин Чалишлар - автор и преподавател в Университет „Галатасарай”, Истанбул

д-р Жорж Трак

Институционален партньор:

Културен департамент на Университет „Галатасарай”

Съвет за сътрудничество в Университет „Галатасарай”

Изследователски екип в Пловдив:

Гергана Филева

д-р Надежда Кузманова

инж. Димитрина Кузманова

инж. Добринка Петкова

Изследователски екип в Истанбул:

Нафиз Акшехирлиоглу

проф. д-р Таркан Окчуоглу

*Училището „Галатасарай“ е създадено през 1481 година по искане на султан Баязид II,  с цел да повиши нивото на образование на възможно повече младежи, без значение от тяхната  религия и произход. Това е второто най-старо средно училище в Турция и втората най-стара турска образователна институция след Истанбулския университет, създаден през 1453 г. Първото му наименование е Императорско училище на двореца в  Галата или Ендерун (GalataSarayiEnderun-uHümayunu). Разположен е в квартал  Галата на истанбулския район Бейоглу, на северния бряг на Златния Рог, в близост до средновековна генуезка крепост.

Училищната програма съответствала на френския модел на обучение, но вместо френски, латински и гръцки език се преподавали турски, арабски и персийски. Сред учителите имало турци, французи, българи,  гърци, арменци.

Лицеят бил разделен на три секции, разполагал със собствена баня и болница. За учениците били осигурени столово хранене, униформи, тоалетни принадлежности, книги и учебни материали. Голяма част от учениците на „Галатасарай” стават известни държавници, преподаватели, дипломати, преводачи, писатели в държави, които са били част от Османската империя. Някои от тях са първите държавници в страните си – България, Сърбия и Гърция.

С провъзгласяването на Република Турция през 1923 г., името на училището е променено на "Galatasaray Lisesi" (Lycée de Galatasaray). През 1992 г. с подкрепата на Франция е създаден и Галатасарайски Университет, който сега формира единен академичен комплекс с лицея.

Зад високата желязна черно-златна, пищно орнаментирана порта „живее” учебния корпус „Галатасарай” – второто най-старо учебно заведение в Турция и едно от най-престижните в страната.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…