Спасяването на българските евреи влиза в програмата за 2019 –та с театрален спектакъл

Известният британски театрален режисьор Брайън Майкълс е на работно посещение в Пловдив по покана на Фондация „Пловдив 2019“. Той е официален партньор по проекта „Истории от задния двор“ и е вписан в програмата, с която градът спечели титлата през 2014-та година и бе обявен за първата българска европейска столица на културата.

Режисьорът е на едноседмично проучване в града под тепетата, за да реализира една от най-интересните си идеи. Майкълс се посвещава на историята за спасяването на пловдивските евреи и темата за живота на местната еврейска общност.  Това ще е и основната тема на проекта, който той ще реализира през 2019-та като част от програмата. В него чрез техниките на театралното изкуство ще бъдат разказани истории за евреите с прякото участие на гражданите и представители на общността. По официални данни пловдивските евреи наброяват 300 човека, което ги нарежда като втората по големина еврейска общност в страната след София.

Брайън Майкълс е работил в тясно сътрудничество с Франк Запа по албума „Yellow Shark“, и в своята дългогодишна професионална практика той режисира множество театрални и класически оперни спектакли, изнесени пред европейска и световна публика. Една от последните му творби е по текст от древногръцката комедия на Аристофан "Лизистрата" за програмата на Европейската столица на културата Пафос 2017, а спектакълът се играе сред руините на античния град Пафос.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…