Имахме много врагове, но само един съюзник: Истината. Това заяви пред студенти от Пловдивския университет проф. Джузепе Консоло, защитникът на Сергей Антонов в процеса срещу него за съучастие срещу папа Йоан Павел II. Опитът за убийство от Мехмед Али Агджа става световно известен с т.нар. „българска следа“ – турският терорист обвинява трима българи в съучастие, които обаче са оправдани поради липса на доказателства, след защитата от проф. Консоло.

Италианецът гостува на студентите на ПУ, за да представи книгата си „Атентатът срещу папата – истинската история“, в която разказва именно за работата си по случая в защита на българите. Той бе представен от проф. Валери Стефанов и от бившия министър от правителството на Сергей Станишев – Румен Петков.

Проф. Консоло е роден в Неапол, учи право в Катания, където завършва с отличен успех. Започва научната си кариера като асистент в университета в Катания. Получава множество стипендии и национални отличия. Занимава се с морско, международно финансово право и конституционно право. Понастоящем е професор по конституционно право в Университета „Гуидо Карли“ в Рим.

Мехмед Али Агджа, по чиито разкази са обвинени тримата българи Сергей Антонов, Желю Василев и Тодор Айвазов, е бил професионален лъжец, разказа Консоло. Той постоянно си е сменял показанията. Всеки път, когато защитата е намирала доказателства и свидетели за това, че българите са били невинни, Агджа отново е измислял нещо.

Италианецът разказа, че изобщо приемането на този случай е било трудно. През 1982 година е била активирана масивна кампания, за да се оформи негативно мнение, срещу българите – сред мас медиите, сред обществото и по други канали, за да се повлияе на съда. Така той не е имал никакви съюзници, но в крайна сметка е успял да докаже невиннността на българите.

Консоло сподели, че се е отказал от хонорари и печалба за тази книга. Започнах с този случай чист, искам да го завърша чист, коментира той. По думите му все още има среди и кръгове, които вярват в „българската следа“ в атентата. От своя страна проф. Стефанов заяви, че Софийският университет ще издаде част от лекциите на проф. Консоло, които той преподава в Италия. След края на срещата той раздаде автографи на всички, купили книгата си.

Проф. Консоло съчетава научните си интереси с практиката като адвокат.  Правото води проф. Джузепе Консоло и до италианския парламент – бил е член на италианския Сенат и на Камарата на представителите, по-късно и председател на юридическия съвет на Камарата на представителите. Като парламентарист, отстоява убеждението си, че правото е ценност, в която всички трябва да вярваме.

Проф. Джузепе Консоло е голям приятел на България и благодарение на него са установени контакти с университети в Италия и много преподаватели имат възможността да изнасят свои лекции там.

Сергей Антонов е българин, арестуван и съден за съучастие в атентата срещу папата. Прекарва в ареста над четири години и в крайна сметка е оправдан от италианския съд поради липса на доказателства.

Покушението е извършено от турския гражданин Мехмед Али Агджа на 13 май 1981 г. на площад „Св. Петър“ във Ватикана. По това време Сергей Антонов е служител в бюрото на Българска гражданска авиация (БГА) „Балкан“ в Рим. Той е задържан на 25 ноември 1982 г. от италианската полиция по обвинение в съучастие на атентатора Али Агджа, който посочва като свои съучастници още двама българи — Желю Василев и Тодор Айвазов, които са служители на посолството на България в Италия, но към този момент се намират в София.

Антонов не се е ползвал с дипломатически имунитет, тъй като е бил държавен служител, но не и дипломат. Следствието, към което той е привлечен, продължава 2 години и 6 месеца.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…