Обновена е музейна сбирка в „Министерството на народното просвещение“

Големият Данов почива в двора на Катедралния храм, редом до пловдивските митрополити

Соня Попова

Христо Грудев Данов, или Христо Ге Данов, както го наричат пловдивчани е роден на 27 юли 1828-а година в град Клисура. Тази година родният му град и града под тепетата отбелязват 190 години от рождението на великия си син просветител.

"190 години са дълъг период, който ни дава възможност да осмислим делото му и какво е Данов за България.

Едва навършил 20, започва учителстване в Стрелча, Перущица и накрая в Пловдив. През деня учи децата, а вечер техните родители във времена, когато идеята за ограмотяване е обхванала цялата общество," с тези думи започна словото си пред паметника на Христо Г. Данов в двора на Катедралния храм в Пловдив директорът на Регионалния исторически музей доц. Стефан Шивачев.  

Данов умира в Пловдив на 11.12.1911 година и е положен редом до пловдивските митрополити. Това е големият основоположник на българското образование, заключи Шивачев, а после положи букет цветя на гроба на големия българин. Цветя поднесе и кметът Иван Тотев, който внимателно изслуша речта на директора на музея, които съдържаше  специален акцент с кметуването на Данов.

По негово време в Пловдив започва залесяването на тепетата; той започва да прилага първите градустройствени планове; категорично отказва на царя да му бъде даден Бунарджика за построяване на резиденция, за което бива наказан с отнемане на 1/3 от заплатата и именно тогава се разбира, че той всъщност не е взимал нито лев от полагащото му се, а го е оставял за благото на града.  

Днес бе открита и обновената музейна експозиция по повод 190 години от рождението Христо Г. Данов в едноименната къща – музей. На специалното събитие присъстваха и наследници на основателя на модерното книгоиздаване  в България.
Експозицията представя Данов като учител, книгоиздател, книжар, индустриалец, просветител и кмет. Той е единственият човек в нашата история наречен „Министър“ без никога да е бил на такава държавна служба. След Освобождението временното правителство настанява в дома му Министерството на народното просвещение. „ До Освобождението е издал около 1000 учебника и помагала на европейско ниво и така поставя голямата основа на българското образование, а след Освобождението създава първата печатница на България", припомни още Стефан Шивачев. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…