Министърът на културата  връчи Златен век” на знаменития хореограф след първия му спектакъл в Пловдив

Боил Банов с дълбок поклон пред големия артист

Знаменитият хореограф Димитрис Папайоану укроти Пловдив. Спектакълът „Великият укротител“ докара публиката до състояние на тотален ступор в първата от трите специални негови вечери, част от програмата на One Dance Week. Никой не смееше да коментира онова, което видя на сцената в Дома на културата. След финала и 10-минутните аплаузи се чуваха само възклицания от типа „Невиждано”, „Нечовешко”, „Гениално”. Рядко може да бъде видяна такава зрителска реакция след културно събитие.Всички бяха притихнали и изживяваха онова, което се случи в салона дълго след като си тръгнаха от „Борис Христов”. Димитрис Папайоану  не просто укроти публиката, той я остави без дъх, без ума и дума. Всеки в залата, без изключение, беше омагьосан. Нещо, което малцина световни артисти могат да направят.

Без дъх бе останал и министърът на културата Боил Банов, който бе на премиерата на „Великият укротител“ и който имаше особена мисия- да отличи световноизвестния хореограф с високата награда” Златен век” - печат на Цар Симеон Велики. „Малко нелепо се чувствам след този прекрасен спектакъл да седя на микрофон и да трябва да награждавам. Обаче колкото и да е нелепо, ще го направя с огромно удоволствие, защото това, което гледах, има такава огромна културологична стойност, толкова напред не просто в танца, а в изкуството”, каза Боил Банов, преди да връчи приза на Папайоану за огромен принос в развитието на световните културни процеси. Словото му завърши с дълбок поклон пред гръцкия хореограф.

„Благодаря много. Това е голяма чест за мен, тъй като когато правихме шоуто ние не сме очаквали нищо друго освен любовта на публиката. Най-важната, най-истинската час от нашата работа, е да предизвикаме лична емоция у всеки един в публиката, да го докоснем индивидуално. Това е най-голямата ценност в работата ни”, каза след получаването на наградата Димитрис Папайоану.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…