Държавния полифоничен хор на Турция изнесе тържествен концерт в Пловдивския театър по повод Националния празник на страната (ГАЛЕРИЯ)

Н.Пр. Хюсеин Ергани: Приятелството между двата ни народа е по-силно от всякога

Соня Попова

Генералното консулство на Република Турция в Пловдив бе домакин на официален прием и концерт по повод Националния празник на страната - 95 години от провъзгласяването на републиката. Честването се състоя в Драматичен театър Пловдив във вторник. С изпълнение на турския и на българския държавни химни от Държавния полифоничен хор на Турция с диригент Бурак Онур Ердем започна тържествения концерт по повод 95-тата годишнина от провъзгласяването на южната ни съседка за република от гази Мустафа Кемал Ататюрк. Невероятното изпълнение на чист български език на националния ни химн от турския полифоничен хор от Анкара изправи на крака с дълги аплаузи публиката в пълната голяма зала на театъра.

Генералният консул на Р Турция в Пловдив г-н Хюсеин Ергани благодари на стотиците хора, пътували, за да празнуват заедно най-големия празник на южната ни съседка.

Скъпи гости, благодаря ви за признателността и изминатия път, за да сте с нас днес. Тази година традиционният прием за Националния ни празник е придружен с тържествен концерт на Държавния полифоничен хор на Турция. Той изпълни по чудесен начин националните химни на двете държави, за което му благодаря. Преди 95 г. големият ни лидер Мустафа Кемал Ататюрк и приятелите му по оръжие обявиха нашата република. Основата ѝ бе положена през 1920 г. от голямото Народно събрание. Републиката, заедно с демократичния режим, си остава най-прогресивната точка в областта на управлението. Да предадем това ценно наследство на следващите поколения е най-важната задача за нас - от 7 до 77-годишните,“ каза Генералният консул на Турция в Пловдив.

Той припомни, че страната е изминала тежък период след неуспешния опит за преврат, като изтъкна, че България и братския български народ са оказали най-силна подкрепа, за което изказа искрената си благодарност. Днес приятелството, братството между двата ни народа са по-силни от всякога, продължи той и припомни скорошните дипломатически визити на високо ниво между двете страни.

„5 млрд. долара е двустранният ни стокообмен миналата година. Целта ни е заедно да го увеличим на 10 млрд. евро. Големите проекти в Турция, включително новото летище в Истанбул, пряко благоприятстват и българската икономика…  Тази година направихме нови турски инвестиции в консулския ни окръг. Но най-важното е, че турският и българският народи имат роднински връзки, въпреки че приятелството и братството ни са подлагани на много предизвикателства в историята, те винаги са надделявали,“ каза още Хюсеин Ергани.

Той прочете приветственото слово на президента на Р Турция Реджеп Тайп Ердоган, в което специално се посочва, че макар държавата да е 17 в света по големина на икономиката, се нарежда на първо място по оказана хуманитарна помощ спрямо националния доход.

На приема бяха поканени депутати, областни управители, кметове, представители на местната власт, почетни консули, ректори на университети, бизнесмени, творци и приятели на Турция от консулския окръг на генералното консулство.

Бяха получени много поздравителни адреси и цветя.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…