Пловдив през очите на три дами

 

Lost in Plovdiv

 

Снимка на корицата: lana_sdnk

 

Ася и Славяна са очарователните собственички на един от най-любимите ни барове под тепетата – Gingertale. Чрез музиката и коктейлите в него те ни разказват своята приказка и ни приканват да посетим тяхното кътче в квартала на творческите индустрии и  в самото сърце на любимия град – Пловдив.

 

 

Опиши Пловдив с няколко думи:

 

Ася: Горещ, смеещ се, свирещ и танцуващ…

 

Славяна: Пловдив за радост винаги е имал страхотен исторически романтичен чар; в момента и добро икономическо развитие; а в личен план е семейството ми, приятелите ми, работата ми-тоест дома ми :)

 

Твоето тайно кътче:         

 

Ася: Един безистен до малката главна

 

Славяна: Наистина силно сантиментални са ми и обичам местата, където израснах при баба и дядо и където като деца имахме безброй тайни кътчета – на смокинята, под гаражите и на тавана - около училище Душо Хаджидеков, Леонардо да Винчи и Богомил.

 

Любимото заведение:

 

Ася: Gingertale и Паваж!

 

Славяна: Нашето си разбира се, заради всичката енергия, която с Ася и страхотния ни екип влагаме и за щастие получаваме:) Извън това, разбира се и други - харесвам места с отношение и неумиращ ентусиазъм въпреки трудностите - такова е Паваж например, искам да се появят и още :)

 

Най-подценяваното място:

 

Ася: Бунарджика.

 

Славяна: Не съм сигурна, че „най-подценявани“ е точното определение, но има места в града, които са занемарени по различни причини и ми се иска да се обживеят отново, защото имат огромен потенциал - такива са не само остров Адата в Марица, но и цялата зона около реката, както и мястото около тютюневите складове.

 

Къде би завел някого, който не е оттук:

 

Ася: Ще тръгнем от Стария град, после през Капана, Джумаята и по Главната ще стигнем до Цар Симеоновата градина и Пеещите фонтани.

 

Славяна: Истинско удоволствие за всички, които не са от града и са ни на гости, е разходката за ден из Стария град, Античния театър, Римския стадион и началото на града на Небет тепе. При повече време - архитектурните паметници от различни исторически периоди на Пловдив -бетонните образци на т. нар. „брутална“ архитектура от комунистическия - Кино Космос, Младоженския дом, Централна поща; красивите сгради от османския - Чифте баня, Джумая джамия, ценното баухаус наследство, бившите дюкяни и складове в Капана и други - историята ни е древна и интересна и има много за показване и разказване :)

 

 

Пепи е родена в Пловдив. Занимава се с маркетинг и копирайтинг от няколко години, пише за сайтовете People of Plovdiv и PuraVidaLifestyle.org. Повечето хора я свързват с музиката, тъй като пее в различни формации от дете. Предпочита акустичните изяви пред голямата шумотевица, където няма разстояние между нея и публиката. Обича да разказва истории – пишейки и пеейки.

 

Опиши Пловдив с няколко думи

 

Приказен, духовен, изпълнен с култура.

 

Твоето тайно кътче

 

Когато искам да остана сама се качвам в колата и карам към някое от близките селца. Гледката от Белащица към Пловдив, например, е приказна!

 

Любимото заведение

 

Котка и Мишка– за сутрешното или следобедното кафе, ресторант „Smokini” за вечеря, /препоръчвам Патешкото им магре с праскови, защото е ммммм.../, BeeBop Café, Контрабас и Vintage House – когато ми се слуша нещо на живо.

 

Най-подценяваното място

 

Лъки Синема – един прекрасен киносалон, в който можеш да гледаш изключителни прожекции от световната сцена. Чудно ми е защо залите му не са препълнени. Освен това и билетите са на много по-изгодни цени.

 

Къде би завел някого, който не е оттук

 

Бих започнала с традиционната разходка из Старинния ни град, Амфитеатъра, тепетата и Гребната база. Вечерта бих го завела на джаз, а на следващия ден – на разходка в планината, стига времето да го позволява. Благословени сме да разполагаме с много пътеки и кътчета, само на няколко минути от града. 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…