„Тук всички сме луди!”

И още 12 незабравими цитата от Луис Карол - един учител по математика, когото децата по цял свят обичат


На днешната дата през 1832 година в Деърсбъри, Великобритания, е роден Чарлс Латуидж Доджсън /Charles Lutwidge Dodgson, по-известен с псевдонима си Луис Карол. Той е британски писател, философ, математик, логик и фотограф. Променил е името си, защото е искал да се представя като детски автор, тъй като е бил преподавател по математика в Оксфорд.

Неговите най-известни произведения са „Алиса в Страната на чудесата“ (1865) и „Алиса в Огледалния свят“ (1871). Когато „Алиса в страната на чудесата” излиза на пазара, литературните критици изпадат в шок от това колко е странна. Следват унищожителни рецензии, а много от тях призовават родителите да подминават това „сквернословие” и никога да не го купуват на децата си.

Двете части са написани за истинско момиче, с което Луис Карол се запознава, когато то е на четири години. Момиченцето се казва Алиса и е дъщеря на декана на колежа, в който преподава. (виж снимката - портрет на Алиса Лидъл, направен от самия Луис Карол., 1858 г., източник Укепедия.) „Алиса” преживя стотици издания, преводи, екранизации и продължава да е обожавана от деца и възрастни, защото мъдростта и абсурдът вървят в тази книга ръка за ръка. Днес Алиса би била на 154 години.

„ Тук всички сме луди.”

„ Ако в стихотворението няма никакъв смисъл, толкова по-добре. Значи няма нужда да се мъчиш да го обясняваш.”

„Въображението е единственото оръжие във войната срещу реалността.“

„Ако нямате какво да правите, измислете нещо по-добро от гатанки без отговор.”

„Колко дълго е завинаги? Понякога само една секунда.“

„Ако някои хора не се месеха в работите на другите, земята щеше да се върти доста по-бързо!”

 „Животът? Какво е той, ако не е един сън?“

„Ако не знаеш какво да кажеш, кажи го на френски!”

„Една от тайните на живота е, че това, което наистина си струва да се направи е това, което правим за другите”.

„Ако не знаеш къде отиваш, всеки път ще те отведе там”.

„Във всяко нещо има поука, стига да можеш да я намериш”.

 „Ако вярваш на всичко, ще умориш мускулите на вярването в ума си много и ще си толкова слаб, че няма да вярваш и на най-простичките истински неща.“

„Всичко е смешно, ако можеш да му се смееш”.


 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…