Техническият университет – филиал Пловдив е съучредител и пое домакинството

Техническият университет – филиал Пловдив стана домакин на кръг от състезанията с роботи, организирани от Робо лига България. За първи път Пловдив пое домакинството на това състезание и е много вдъхновяващо да видим тук ученици и студенти, които се интересуват от роботи, каза Дилян Михнев от Робо лига България. Състезанията се организират за шести път у нас, но за първи път има четири предварителни кръга в градовете Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас, като финалите ще бъдат в София през ноември. Робо лига България е сдружение от близо 100 доброволци, които  имат единствена цел – популяризация на роботите чрез състезания.

„Ние сме съучредители на Робо лига България и сме доволни, че нашият университет стана домакин на състезание. Днес в подготовката на състезанието и в сглобяването на роботи участват 11 наши студенти от 3 специалности, свързани с електроника, автоматика и механика.“ - каза доц. д-р Никола Шакев, заместник директор на Техническия университет – филиал Пловдив. Студентите  от вуза участваха в сглобяването на два сложни робота, както и в настройките на алгоритъма  за следене на линия. Най-малките участници в състезанието бяха  първокласници, като пускаха роботите на тепиха. От Робо лига България казаха, че имат амбиции да вкарат автономни летящи роботи в състезанията през следващата година.

Състезателни дисциплини

Днешното състезание между роботи в Пловдив беше в три дисциплини. Първата от тях е „Мини сумо“ , в която абсолютно автономни роботи с еднакво тегло и размери трябваше сами да открият съперника на тепиха и да го изблъскат извън него. Втората дисциплина е „Супер линия“, в която участваха автономни роботи – по четири машини във всеки старт. Тук няма ограничение в размера и скоростта, но целта е да се направят повече обиколки по сложна линия с много завои. Изблъскването и изпреварването на съперника е част от играта.

Третата дисциплина е „Свободен стил“. В нея жури и публика оценяват идеи и тяхната реализация в сложни роботи.

Снимки: Leon Anavi

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…