В рубриката си „Да живееш в Пловдив като местен“ единствения електронен гид за Града под тепетата – Lostinplovdiv.com ни представя Яна от Русия, който пристига тук със съпруга си Митко от Америка 

Яна пристига в Пловдив по любов. Запознава се с мъжа на сърцето си – Митко, на бригада в САЩ и след три месеца се женят в едно градче, в което никога не е валяло сняг. Били само двамата. В началото влюбените се разбирали на английски, но още в Щатите Яна започнала да учи български. Никой от тях не бил пленен от живота в страната на неограничените възможности и затова взели решение да дойдат в Пловдив и да отворят фурна. Днес, 10 години по-късно, Bakery Art създава истинско изкуство от тесто, а Яна и Митко все още влагат цялото си сърце, за да творят своето кулинарно вълшебство.

А ето и отговорите на Яна в нашия блиц въпросник:

Когато приятели посещават Пловдив за първи път, ги водя в: Разходка по Главната, разбира се, която продължава в Стария град.

Когато е време за парти, отивам в: Капана – уют с дъх на малко европейско градче. Иначе много обичаме да ходим в Pasha или в Bally.

Най – подценяваното място в Пловдив е:  Зоологическата градина! Какво стана с нея?

Място в Пловдив, което винаги удивлява хората е: Първото нещо е Капана. А второто е Античният театър: помня, когато аз дойдох в Пловдив за първи път, бях много впечатлена! Това е много богато историческо наследство, особено за мен беше просто уау, тъй като имам историческо образование, част от него беше и археология, била съм и на практика по археология (21 дена на палатка, всеки ден с лопата в ръка и най-хубавото нещо, което намираш, е парче глинен съд или кокал!) и нещо като Античния театър съм виждала само на картинка. Никога не съм мислила, че ще видя нещо подобно на живо.

За вкусна храна винаги отивам в: Тук изборът е доста богат. Обичам Смокини, Паваж, Гастрономъ, Raffy, за нещо сладко Sunny Bakery и тази сладкарница срещу ресторанта Хемингуей (бел. Lost in Plovdiv – Dolce Felini), а сладоледът на Афредо е уникален, няма летен ден, в който да мина и да не си взема.

Най – готиното заведение в града под тепетата е: Честно казано, много обичам да сядам на кафе до фонтана пред Общината, Дриймс, мисля че му викат, сядаш, зяпаш преминаващите туристи и  не мислиш – така си почивам от ежедневното натоварване

Моят алтернативен маршрут в Пловдив е: Посещаване на Малката базилика на бул. Мария Луиза, след това по булеварда отиваме в Стария град (тук може да се включат най-различните къщи-музеи), оттам до заведението на самия връх (много съм зле с имената) (бел Lost in Plovdiv – Рахат тепе).  Там задължително по една бира с цаца, снимки на тепето; слизаме към главната, пазаруване в Рефан (руснаците много го обичат). Оттам към дюнерите до Халите; Капана; следва посещението на Археологическия музей на площад Съединение. С нетърпение очаквам и откриването на Голямата базилика, която се включва в този маршрут. Това беше за туристи.

А иначе, аз когато съм на разходка, тръгвам по Мария Луиза от Каменица 2 (където живея), на Св. Петка завивам към Капитан Райчо и оттам към Цар-Симеоновата градина. Улицата Иван Вазов има своя специален чар, ако имам време и за нея. Обожавам да вървя пеша из Пловдив!

Нещо, което не харесвам в Пловдив: Гребната база по време на уикенд и мрънкащите хора, които са доста, специално в Пловдив

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…