Художникът, изкуствовед и директор на варненската Художествена галерия - Пламена Димитрова-Рачева, откри самостоятелна изложба с графични творби в Постоянна експозиция Мексиканско изкуство в Пловдив. „През щорите" представя дигитално генерирани графики, в които е използвана фотография и е търсен и ЗD ефект.

Пламена Димитрова-Рачева посочва, че изложбата отразява не само нейните личните преживявания, но и света, в който живеем. Какво още разказва тя: „В самите графики могат да се видят пейзажи, натюрморти, портрети, архитектурни визии, представи. Всъщност някои от нещата отразяват спомени.

Това са визии, които са отвъд видимото. Това са въображението, емоциите, които така или иначе ни съпътстват в моменти на съзерцание. В този смисъл изложбата има личен автобиографичен характер, тъй като отразява паралелни визии в различни моменти от живота ми.

Графиките  представляват повече инсталации, защото при движение се сменят визиите. Наслагват се два образа един до друг и това е нещо, което отразява някакво мое състояние, наблюдение или идея.
Всички графики са манипулирани образи. Обикновено се тръгва от фотография при повечето от тях, през сложна манипулация в компютърна среда и в крайна сметка те представляват дигитални принтове. Някои от тях са във вид на хармоника, някои имат стреоскопично наслагване. Те отразяват света, който ме вълнува, в който живея - с неговата променлива среда и в движение.

Има визии от различни държави – Индия, Германия, Франция, Истанбул, от брега на Черно море. Самата идея за тези паралелни визии е, че те малко или повече са свързани с една медийна среда, в която съществуваме. Всеки ден гледаме дисплеи на телефони и таблети, което е вид паралелен свят. Така, изложбата отразява не само моите лични преживявания, но и света, в който живеем.  В нея можем да видим и много актуални неща като графити; отпадъци, които настъпват срещу природата; архитектурни образи, които в приближен или отдалечен план подсказват за едно движение - между минало и настояще“.

Пламена-Димитрова Рачева е куратор на изложби на съвременно българско изкуство в Европа и Азия. Член на международни журита за съвременна графика в България, Чехия, Сърбия, Македония, Гърция, Словения и други. Тя е автор на самостоятелни изложби графика и фотография в България, Франция, Гърция. Има авторски произведения и каталожно издание за видеоарта във Варна. Нейни творби са притежание на Националната галерия, СГХГ, Френският културен институт, София, частни колекции в България, Гърция, Франция, САЩ и др. 

Участва периодично в международни и национални конференции в България, Македония, Румъния, Словения с изследователски доклади върху изкуството на съвременната графика и на графиката от епохата на Българското възраждане. 

Автор е на множество книги и каталози с монографични и изследователски  студии, рецензии и статии върху българското и чуждестранно изкуство.
Носител е на национални и международни награди за критика и за графика в България, САЩ, Чехия, Румъния.

От 2015 г. Пламена Димитрова-Рачева е директор на Художествена галерия „Борис Георгиев”, Варна.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…