автор: Виктория Филипова

На 30 октомври - в навечерието на Денят на народните будители  по случай международния месец на училищните библиотеки се връчи отличието „Училищен библиотекар на годината“. Събитието се състоя в НБ „Иван Вазов“. Церемонията по награждаването бе водена от Таня Пилева - методист в пловдивската народна библиотека.

Наградата е учредена по идея на  „Методичен отдел“ , след като през 2008 г. Международната асоциация на училищните библиотеки обяви последния понеделник на месец октомври за Международен ден на училищните библиотеки.  Създадена е комисия от трима методисти, която  чрез предварително изработени критерии  да  направи обективен избор при отличаването на най- заслужилия училищен библиотекар.

За пръв път наградата е връчена миналата година на Дона Иванова от Хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“, гр. Пловдив.

В тазгодишното издание на конкурса бяха излъчени шест номинации на библиотечни специалисти: Венета Обрешкова  от библиотеката при ПГ по хранителни технологии и техника –Пловдив; Виктория Филипова –ПГАСГ „Арх. Камен Петков“-Пловдив; Галина Кривчева –ЕГ „Иван Вазов“- Пловдив; Дона Иванова от Хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“-Пловдив, Слава Цилкова-СУ „Иван Вазов“-Сопот и Мина Бонева –Национална търговска гимназия Пловдив.

Събитието започна с представяне на номинациите и кратки визитки на библиотекарите. На всички претенденти бе връчена грамота и подарък книги за училищната библиотека.

Комисията определи голямата награда да бъде дадена на Слава Цилкова от града на Вазов.

Тя получи почетна статуетка и диплом, връчени от Димитър Минев - директор на пловдивската народна библиотека „Иван Вазов“ . Той подчерта, че Библиотеката подкрепя подобни инициативи , отличаващи и стимулиращи библиотекарите към нови успехи.

Слава Цилкова бе изключително трогната от признанието и оказаната й чест. Изрази благодарност  за подкрепата и съдействието ,които среща в лицето на НБ „Иван Вазов“ и отдел „ Методичен“.      

За повечето професията  библиотекар е колкото позната , толкова и непозната професия. Кога и как Вие  станахте  библиотекар?
Учителите ми по литература ми откриха света на книгите, но не тези от учебниците.  Това ми помогна  да избера професията библиотекар. Завършила съм Специализирано висше училище библиотекознание и  информационни технологии, специалност библиотекознание и библиография. Имам 35 години трудов стаж по специалността. Работя в библиотеката на СУ „Иван Вазов“, Сопот от 1988г.

Кои са най- големите предизвикателства пред училищния библиотекар?
Да си равноправен участник  в училищния екип. Да си в помощ на учителите и учениците в образователния процес и  да насърчаваш културата на четене, но и  да възприемат библиотекаря като приятел и партньор в творчески проекти.   

Днешните деца са много различно поколение - поколение белязано от дигиталната революция . Каква е формулата за привличане на техническата генерация в библиотеката?
Всяко поколение има нужда от общуване – с приятели, със съученици, с родители, учители, с непознати… Училищната библиотека може да бъде място за срещи, за неформално общуване, за индиректно образование. Това зависи от модерната визия и от  мисията на  библиотечно-информационния център в училище.

Успява ли библиотеката да излезе от клишето и как се поддържа духа й във време на пандемия и изолация?
Технологиите предоставят възможност за общуване. Пандемията не е повод за изолация. Интернет пространството предоставя информация за самоподготовка и самообразование, за срещи с изкуството и литературата. Във време на пандемия се зараждат интересни идеи и иновативно общуване.

Кое е това, което вълнува Вашите читатели?
Новите книги и срещи с творци.

В каква посока трябва да се развиват училищните библиотеки?
Читателите са тези, които показват посоката. Трябва да ги познаваме, разбираме и балансираме между задължителните образователни програми и интересите им извън учебния процес.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…