Живка Аджеларова

Пътят на надеждата е трънлив, но героите на Георги Връбчев никога не се отказват да вървят по него

Сборникът с разкази, озаглавен „Акорди“ и публикуван в края на изминалата 2021 година, беше посрещнат сърдечно от пловдивчани в Литературен салон Spirt & Spirit, който се оказа тесен за любителите на добрата литература.

„Когато човек има някакво призвание, независимо какво е образованието му, той следва своя път и постига високи резултати.“ С тези думи модераторът Мирослава Цанева откри събитието, като допълни, че книгата е ценна заради присъствието на чисто човешките измерения на живота, към които читателят се връща отново и отново, преразглежда ги и ги преосмисля.

„Според мен усещането за музика има структурна връзка с това за литература. Три са компонентите за усещането за звук, а те са съвсем актуални и когато говорим за литературата – източник, среда на разпространение и реципиент. Съответно за литературата – въображението на автора като източник, литературната среда, където книгата заживява, след като напусне пространствата на фантазията, и, разбира се, читателят.“ – сподели Георги Връбчев и разкри, че един от разказите, „Песента на глухара“, съвсем не присъства случайно в сборника.

„Фокусът в него не акцентира толкова на самото ловуване, колкото на доброто и надеждата, които просветват заедно с първите слънчеви лъчи в края на разказа. Централно място в разказа заема и тайнствената мелодия на гората.“ – допълни още авторът.

За разлика от Рей Бредбъри, който смята, че човек задължително трябва да е пиян, когато пише, за да забрави за обграждаща го реалност, Георги Връбчев използва действителността по-скоро като фон, служещ като основа на достоверността на историите. Според автора на „Акорди“ човекът на изкуството рядко успява да улови бял цвят от живота и да го прехвърли едно към едно в творбата си. По-вероятно е въпросният бял цвят да спомогне за създаването на нюанси на другите присъстващи багри.

„Дигиталните варианти на литература влияят на книжния пазар, тъй като са доста по-достъпни, практични и икономически изгодни – отбеляза Връбчев. Според мен четящите хора в България не са намалели, дори напротив – през месеците на пандемия, ограничения и забавяне на темпото на живот у много хора отново се възроди любовта към книгите и природата“ – коментира още той и допълни, че намира дигиталните издания за много добър начин съвременната българска литература лесно и бързо да достига и до почитателите си в чужбина.

Към края на събитието се зароди интересен разговор между Георги Връбчев и пловдивската публика, който протече под звуците на музикален акомпанимент, изпълнен от Михаил Пеев.

фотограф: Ванеса Попова

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…