Носителят на Грами Кърт Елинг празнува рожден ден на пловдивска сцена 

Няколко премиери и новия албум на пра-пра внучката на Толстой ще чуе пловдивската публика в началото на ноември 

Писатели и художници, които обичат джаза, се включват със събития във форума 

Освен, че е страхотна певица, Мирослава Кацарова е изключително динамичен човек. Толкова динамичен, че я хванахме в движение, за да си откраднем няколко минути от времето й. Освен това тя е организатор на Международния джаз фестивал, който ще се състои в началото на ноември. Ето какво ни разказа тя:

Какво е мястото на джаза на българската музикална сцена?

По принцип джазът никога не е бил популярна музика и няма амбициите да става популярна музика чрез джаз фестивалите.Това, което е нашата основна цел, е да кажем на хората чрез нашия фестивал, че джазът не е елитарна музика, т.е. това е една разбираема музика и стига да се докоснем до нея, тя може да навлезе в живота на хората като саундтрак на живота.Още повече, че съвременният джаз има много различни разклонения и той е нещо като епичен стил, тъй като съвременният джаз се свързва от една страна с електроника, от друга в акустична посока се случват най-различни акустични, експериментаторски, интересни и провокативни проекти. Освен това се свързва и с фолклорната музика и се получава т. нар. етно джаз.Има и друг джаз, който е много привлекателен и на който нашите гости ще станат свидетели  - латино джаза. Така че джазът по никакъв начин не е неконкурентно способен, точно обратното. Това е музика, която одухотворява и облагородява. 

Каква е причината да останете и да се развивате в Пловдив? Не смятате ли, че джазът има по-голяма реализация извън пределите на страната ни?

Реализацията на един човек може да бъде както в родината му, така и извън страната. Тя не е свързана с географските ограничения. Аз се чувствам гражданин на света. Еднакво добре ще се чувствам ако живея в Мексико, Лондон, Париж. Не страдам от това къде точно човек трябва да работи. В момента всичко е отворено и човек може да се движи в пространството по свой собствен избор. Аз обаче си обичам моя град и съм свързана с него поради много емоционални и сантиментални причини и предпочитам да живея в Пловдив, но да работя навсякъде другаде, където мога да работя. Дори в момента ме заварвате в София. 

Знаем, че работите по нов албум, организирате страхотен фестивал и сте водеща на две музикални предавания по радиото. Как съчетавате всички тези задачи и остава ли Ви време за личен живот?

Да, разбира се, че имам време за много други неща. Не съм от хората, които прехвърчат когато работят. Имам личен живот, което според мен е в дъното на всичко. Ако нямах такъв, може би щях да се оправдавам с липсата му и че затова работя много. 

Каква е концепцията Ви за Международния джаз фестивал? Какво можем да чуем и да видим? Вече ни загатнахте за латино ритми...

Джаз фестивалът ще се състои от 2-ри до 6-ти ноември, като основните 5 концерта в рамките на 5 вечери ще се състоят на сцената на Дом на културата „Борис Христов“. На 2-ри откриваме фестивала с един от най-добрите съвременни джаз певци Кърт Елинг, който е носител на „Грами“ за най-добър музикален джаз албум и в същото време, откакто издава албуми, всяка година е номиниран за наградата. Освен това има една любопитна подробност. Той идва на джаз фестивала на връх рождения си ден. На сцената ще представи най-новия си албум, излязъл през юли, който включва музика от цял свят.

Тъй като акцентът на нашия фестивал е вокалния джаз, през втората вечер обаче изцяло посветихме на инструменталния джаз. Тогава ще свири чисто нова група, създадена специално за фестивала – Пловдив оксет, създадена от млади и активни джаз музиканти, които са свързани с една подробност – всички те са родени в Пловдив. Сред тях са Мирослав Турийски, Александър Леков, Димитър Льолев и т.н. Все добри артисти, които се събират за нас. Освен тях, ще свирят и JP3 – Живко Петров, Веселин Веселинов – Еко и Димитър Семов ще представят най-новия си албум. Началото на вечерта обаче ще бъде обявено от децата на „Детска китка“, които ще ни представят класически джаз.

Третата вечер е със заглавие „Четири дами пеем джаз“. А ние сме: Хилда Казасян, Белослава, Андрония Попова и аз, Мирослава Кацарова. Ще пеем всички на една сцена. Първо всяка ще представи това, което е подбрала за фестивала, а след това ще пеем заедно.

След това на сцената на четвъртата ни вечер ще се качи пра- пра-внучката на Лев Толстой – Виктория Толстой – една от най-добрите съвременни джаз певици. Изключително талантлива, смята да дойде у нас, за да представи последния си албум.

И така достигаме до последната вечер и латино ритмите, представени от една от най-добрите бразилски певици, смесващи в стила си джаз и латино – Росалия Де Соуса. Тя е много иновативна и ще дойде у нас със своите колеги от Италия, където всъщност тя живее и работи.

Това е основната ни програма. Освен нея имаме и съпътстваща програма, в която са включени клубни концерти, два от които в  Bee Bop Cafe, един в Петното на Рор‘шах. Петното е въвлечено и в една друга инициатива – писатели, които обичат джаза ще правят четения. И също художници, които слушат и харесват джаза, ще имат изложба на откриването на фестивала във фоайето на „Борис Христов“. Друго важно съпътстващо събитие, което е важно да отбележим, е майсторският клас на една от най-добрите преподавателки по музикално изкуство в Берлин – Анета Георг. Ще дойде у нас и ще направи тридневен клас, а предния ден ще направи открита лекция, за всички, които работят в бранша, относно нейната концепция за ползването на гласа. 

Имате ли тревоги относно традиционните Пловдивски джаз вечери?

Не, в никакъв случай! Това е фестивал, който е приемник на Пловдивските джаз вечери. Няма да се случва повече Пловдивски джаз фест. Международният джаз фестивал е продължението на пловдивските джаз вечери. 

В каква посока поемате след края на фестивала?

Имам албум, който записах и за който планирам да организирам представяне и най-вече срещи с публиката за промоциите и премиерите на този албум.  

Кога можем да очакваме премиерата на албума Ви?

Много ми се иска да стане в края на годината, но аз съм от хората, които изпипват всеки детайл. Важно ми е първо да приключим с фестивала. А що се отнася до албума – той е записан, остана само да изпипаме детайлите около организирането на самите концерти.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…