Владимир Величков е част от оркестър „Канарите”, записал музиката за спектакъла „8-мото чудо” на ансамбъл Българе, преподавател и композитор

Негово изпълнение е било избрано от Нешка Робева за съчетанието на националния ни отбор по художествена гимнастика на олимпиадата в Атланта през 96-та

Паулина Гегова

Владимир Величков е роден през 1970 г. в град Плевен, където завършва музикално училище „Панайот Пипков”. Владимир започва да свири на кавал от ранна възраст. Запалил се е по инструмента едва на 6 години и до ден днешен не го напуска. Участвал в различни конкурси в чужбина и родината, след като завършва гимназия е приет във ВМПИ – Пловдив със специалност Ръководство на народни състави.

По време на студентските му години външните изяви не остават на заден план. Негово изпълнение бива използвано от Нешка Робева за ансамбловото съчетание на националния отбор по художествена гимнастика на олимпиадата в Атланта 96, където момичетата печелят сребърни медали.

През 1996г. става преподавател по кавал и камерни ансамбли в АМТИИ, а през 1998-ма става част от оркестър „Канарите” по лична покана на ръководителя Атанас Стоев. През 2009 г. участва във фестивала "Пловдивски джаз вечери" в проекта на Веселин Койчев, съвместно с Антони Дончев -пиано, Стоян Янкулов - Стунджи, Александър Леков -Бас.

Освен всичко останало Владимир записва рекламна, телевизионна и филмова музика. Негови творби са попадали в продукции като „Воден свят” , „Славатроника” , „Един дъждовен ден”, "Девет седмици и половина" и други. Работи и с ансамбъл „Българе”, като е създал концертите на спектакъл „Албена” и е записал музиката за спектакъла „8-мото чудо”.  От 2014-та година насам е преподавател по кавал в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”.

Миналата седмица е участвал в сбирката на Лайънс клуб Европа в НДK, които организират благотворителни балове.

Може да кажем, че Владимир Величков е един успешен музикант. Със сигурност професионалната му биография е изпълнена с много постижения, разнообразни проекти и творби, от които човек може само да се гордее. Но когато някой е талантлив и трудолюбив, късметът не го подминава и той не остава в задкулисна сянка. Преди две седмици, от световна музикална класация на канадска платформа се свързват с него, като го канят да се регистрира в класацията с няколко свои произведения. Владимир пуска 6-7 видео клипа и от раз бива поставен на 32-ро място, ставайки първият представител от България в платформата за балканска музика.

Това ми дойде изневиделица. Най-мащабно значимото ми постижение до сега е олимпиадата в Атланта през 96-та година. Знам, че много хора харесват музиката ми и че тя има своите почитатели, но да влезна в световна платформа и то на 32-ро място е неочаквано за мен, споделя преподавателят.

В платформата, освен музиканти членуват и агенти, продуценти и мениджъри в бранша от цял свят, така че е напълно възможно някои от изпълнителите да бъдат подкрепени или поканени за съвместна работа с международни компании.

Само можем да му го пожелаем, защото така Пловдив ще има още една причина да се гордее, а светът ще се запознае с балканската музика в чист вид, такава, каквато разказва истории и поддържа традиции.

Линк към канадската платформа: http://ethnocloud.com/world-music/charts

 

 

1 comment

  • Comment Link Александър Александър Дек 06, 2016

    Браво! Един всестранно развит музикант, с енциклопедични „музикални представи“, което му дава възможност не само виртуозно да изпълнява автентичната българска музика, но и да съчетава, по един удивително вълнуващ начин, българското звучене с други, световни музикални влияния и жанрове, създавайки свой, уникален „фюжън“ стил.
    Слушам музиката му с изключително удоволствие.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…