Най-скъпата пеперуда  кацна от търг в ebay срещу 11 000 лева

Пловдив притежава един от шестте екземпляра в цял свят на най-голямата и скъпа пеперуда

Най, най- на насекомите в света показва Природонаучният музей на Пловдив. Посетителите имат възможност да се насладят отблизо на екзотичната красота на най-големите пеперуди, бръмбари, хлебарки и други, населяващи земното кълбо. Вече градът притежава  екземпляр, от които са останали само 6 в целия свят. Това е Александрова птицекрила пеперуда, която е най-скъпата в колекцията. Стойността й е 11 000 лева, за толкова е купена на търг в ebay. Така природното съкровище, което се намира само на едно място в света - гората Папуа Нова Гвинея, кацна в центъра на Пловдив. Размахът на крилете й достига от 11 до 27 см. Изригването на вулкана Ламингтън през 1951 г. унищожава част от естествената среда и затова днес този вид е забранен за лов и продажба. Сделките стават само по правилата на Конвенцията за международна търговия със застрашените видове дива фауна и флора.

Капана.бг разбра от свои източници, че ентусиазираният директор на Природонаучния лично редил екземплярите в колекцията „едно по едно, карфица по карфица“. За уникалната изложба и новите придобивки на музея с директора му д-р Огнян Тодоров разговаря Таня Кънева*.

Кое е най-трудното при намиране на екземпляри?

За моя голяма изненада се оказа доста лесно да се набавят защото има специализирани онлайн магазини, които се занимават точно с такава търговия. Голяма част от тези пеперуди са защитени, тоест те пристигат при нас със съответния сертификат. Например, Птицекрилата Алкеснадрова пеперуда е от началото на 70-те години. Екземплярът е съхраняван при специални условия. Точно поради тази причина ние ще го излагаме може би около месец. После ще го приберем във фондохранилище защото условията, при които трябва да се съхраняват някои пеперуди са по-специфични.

Разкажете нещо повече за нея.

Може да се ориентирате по това, че са единствените две пепуруди в кутия – мъжка и женска. Това е дневна пеперуда, живее в Папуа Нова Гвинея. Охранява се много строго, защото е под една конвенция за световните застрашени видове и е забранено да бъде улавяна.

От другите птицекрили пеперуди има голяма част, които се размножават и в изксутвени условия - пеперударници, какъвто приготвяме и в нашия музей. Така че снабдяването с такъв тип пеперуди, особено които се размножават в изкуствени условия, се оказа доста лесен вариант, не беше много трудно самото набяване на насекомите.

Каква е стойността на цялата колекция?

Цялата, като стойност, надминава 30 000 лева. Това са 140 вида от цял свят. Тук искам да изкажа огромна благодарност на г-н Тотев, защото тази пеперуда нямаше да бъде в нашия музей без неговото любезно съдействие. В момента имаме наистина нещу изключително, уникално за града и за България, а и за много музеи по света.

Кога ще можем да видим залата с живите пеперуди?

Залата вече е почти готова. Има един малък технически проблем с дренажната система и озеленяването. Мисля, че до месец ще бъдем готови. Тя в момента е в звършен вариант, но не бих се ангажирал с конкретна дата, тъй като това е иновативен проект, който е свързан с подводни камъни и неочаквани перипетии.

Какво ще има в нея?

Очакваме между 300 и 400 различни видове, ще наблегнем на атрактивните. Залата ще е с ограничен достъп. Тя е на трето ниво и уредникът, който е горе ще влиза с групи от 7 - 8 човека, за да им изнася лекции. Понеже залата не може да събере повече от десетина човека и да им се обърне максимално внимание идеята е да е с ограничен достъп. Няма да има часове, ще работи на постоянен режим.

С отделен билет ли ще е?

Да, отделен билет ще има.

Това не носи ли риск за самите пеперуди?

Този проблем навсякъде е част от риска в butterfly houses по света. Тези пеперуди кацат навсякъде, по главите и ръцете на хората и неволно се случва някоя да стане жертва. Това е ясно, че ще се случва, ние ще се постараем да намалим до минимум тази вероятност. Идеята е хората да имат пряк контакт с живите пеперуди. 

След като Александровата пеперуда изисква специални условия за съхранение и след месец ще бъде прибрана, то кога отново ще могат да й се насладят посетителите?

Идеята ви е добра, още не съм го измислил как ще стане, но явно е подходящо да я вадим в някакъв период да я изкраваме за посетители. Може би в един и същи период веднъж в годината. Всъщност това е най-ценният и скъп експонат при насекомите в световен аспект и се ръководим от това да я запазим.

*(бел.авт.: в интервюто са използвани въпроси и на други медии)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…