В „Приказки с Джиджи” папагалче събира истории от цял свят и ги разказва 

Майки и татковци използват приложението за приспиване на малчуганите 

Ползването на мобилни телефони и таблети от деца може да е не само лошо. Когато родителите подбират приложенията то може да е занимание с възпитателен ефект. Доказва го с работата си пловдивчанинът Александър Атанасов – създател на мобилното приложение за деца – „Приказки с Джиджи”. 

Младият бизнесмен е работил за сайт за запознанства за пълнолетни, след това за хазартни игри, а днес има собствена ИТ фирма You plus We. За новаторските му идеи в разработката на мобилни приложения и конкретно за  „Приказки с Джиджи” с него разговаря стажант репортерът Йоана Иванова.  

Раждането на Папагалчето Джидижи е нещо много различно от предишните проекти на Александър. Идеята е била да се направи приложение с интересна история и разпознаваеми герои. Проблемът с  популярните герои обаче е, че повечето са собственост на някоя компания, така че Александър не могъл да ги използва. Ако си измисли собствени пък, едва ли ще има голям интерес към тях. Тогава се досеща, че приказките спадат към народното творчество, т.е. те са общо достояние и може свободно да ги разпространява. Оказва се, че приложения с приказки за деца няма много, а съществуващите не са достатъчно добре изработени или съдържат само една-две истории. Така създава „Приказки с Джиджи”, които са илюстрирани и озвучени на български, английски, немски, испански и португалски език. Илюстрациите са дело на български художници и са вдъхновени от стила на старите детски книжки и филмчета. Сашо и екипът му откриват, че това изключително много се харесва на малчуганите – по-изчистени картинки, без излишни детайли.

Приложението е налично за Android, iOS и Windows и е безплатно. То съдържа около 50 приказки, които са от класически до модерни, някои са по-малко познати, а има също басни и коледни истории. Във всяка една поуката е ясно изразена накрая.

Александър споделя, че то се използва предимно от родители на малки деца, които ги приспиват с негова помощ. В детските филмчета има прекалено много движение, картината се сменя бързо и това задържа вниманието на малките и съответно им пречи да заспят. В „Приказки с Джиджи” картинките се сменят плавно, а гласът е приспивен.

Но това не означава, че по-големите деца не използват апликацията. На тях тя им помага в училище. Те сами споделят, че с нея писането на домашни е по-лесно и приятно.

Основното предизвикателство е, че приложението е предназначено за деца. Някои от тях не могат да четат или да ползват сложни функции. Затова екипът създава папагалчето Джиджи, което да дава инструкции на децата. То е обиколило света и е събрало тези приказки, а сега ги разказва. Папагалчето озвучава актрисата Иванка Шекерова.

Родителите, които искат сами да четат приказката на децата си, могат да спрат звука и собственоръчно да отгръщат страниците. След края на всяка история се отключват различни подаръци и игри, които допълнително да стимулират децата и да задържат интереса им. Игрите са свързани с приказката, която децата са гледали, а за успокоение на родителите подаръците са така замислени, че фокусът да не е върху тях и малките да не се пристрастят към събирането на награди. 

Едно от предимствата на апликацията е, че след като гледате една приказка, тя си остава на телефона ви и можете да я гледате отново без да използвате интернет. Освен това те са качени също в Youtube, а в сайта на приложението има различни картинки за оцветяване, фигурки за изрязване и разгъвки за всяка приказка, които родителите лесно могат да изтеглят и принтират.

Александър и екипът му са имали желание да издадат и книга с приказки, но са открили, че подобно начинание никак не е лесно. Според тях интересът към четенето пада все повече и повече, а подобна книга трябва да се изработи наистина добре – със скъпа хартия и качествен печат, което значително увеличава цената. Пазарът е малък, а конкуренцията голяма и затова цялото начинание се обезсмисля.

Въпреки че работата по приложението е много приятна, днес то е на заден план за Александър. Сега фокусът му е предимно върху електронната търговия. Фирмата му продава видео бебефони. Освен това изработват различни сайтове, приложения, системи за интеграция, електронни магазини и т.н. за клиенти навсякъде по света. Някои от тях са не по-малко интересни от „Приказки с Джиджи”. Например приложение, което подобно на Airbnb и Uber, свързва собственици и гледачи на домашни любимци в Азия или апликация, която помага на собствениците и мениджърите на различни фирми и заводи, чиито работници шофират или управляват машини, да проверят дали са годни за работа като тества бързината на рефлексите и адекватността им. Все пак Александър не изключва напълно възможността за бъдещо развитие на „Приказки с Джиджи”.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…