На снимката: Антон Карлов, Директор "Правни и корпоративни въпроси" в Каменица АД

 

Водещ критерии за избор на нов собственик на имота е не толкова цената, а предложената от купувачите-инвеститори концепция за развитието на парцела, казва Антон Карлов от "Каменица" АД

Подхождаме изключително внимателно в избора си на купувач, защото не сме безразлични в чии ръце ще попадне и какво ще бъде бъдещето на нашия имот. Търсим добросъвестен стопанин и достоен съсед, казват от компанията

Консултират избора си с експерти от Фортън

Очаква се изграждането на „Пивоварница Каменица“ да стартира тази пролет и да завърши в края на 2018 г.

Какво се случва с Каменица? Този въпрос зададохме преди близо 15 дни, когато Общински съвет - Пловдив гласува  предложение за Одобряване на частично изменение на Общия устройствен план на Пловдив в обхвата на устройствена зона СОП на територията, собственост на "Каменица" АД. Теренът, на който се простираше бившата вече пивоварна, чака своето бъдеще като зона с ново застрояване. Дружеството ще запази единствено площта около емблематичния комин, който смята да превърне в комплекс с мини пивоварна със заведение, сцена и музей. Ето какво отговори Антон Карлов, Директор "Правни и корпоративни въпроси" в "Каменица" АД на нашите въпроси, пратени до Каменица точно преди месец.

-Напълно разчистен ли е теренът на бившата вече пивоварна?

Към момента теренът на бившата пивоварна е напълно разчистен. Подготвен е за следващия етап от нашия проект „Пивоварница Каменица“, а именно строителството. В какви срокове ще стартира то, зависи от много странични фактори, като оформяне на документи, разрешителни, изготвяне на проекти и др. Очакванията ни са строителството да започне в края на пролетта на 2017 г.

-Наясно ли сте как върви изменението на устройствения план?

Следим темата отблизо с нашите експерти. В момента тече процедура съгласно законовите изисквания за исканото изменение.

-Има ли конкретен инвестиционен интерес към парцела? В града вече се говори за реален купувач - Сиенит?

Към момента изборът на купувач-инвеститор върви, като на този етап не можем да коментираме конкретни детайли, тъй като още нищо не е финализирано.

Подхождаме изключително внимателно в избора си на купувач, защото не сме безразлични в чии ръце ще попадне и какво ще бъде бъдещето на нашия имот. Влагаме много усилия, грижа, време и внимание в подбора на най-подходящия нов собственик, който да бъде добросъвестен стопанин и достоен съсед. Консултираме избора с водещи експерти в областта на недвижими имоти и развитие на строителни проекти "Фортън", стратегически партньор на "Cushman & Wakefield" - компания с доказан през годините опит в тази сфера, която лидира процеса и ни партнира, и подпомага при взимането на решение в най-добрия интерес за местната общност.

-На колко се оценява парцелът и какви са финансовите ви очаквания от една действителна сделка?

На този етап не бихме могли да коментираме евентуална сделки. Мога да кажа, че влагаме много усилия, грижа, време и внимание в подбора на най-подходящия нов собственик, като водещ критерии за избор обаче е не толкова цената, а предложената от купувачите - инвеститори концепция за развитието на парцела по начин, който ще бъде най-добър за  развитието на района и на града като цяло.

-Какво очаквате да се построи на мястото на бившата Пивоварна и кога ще стартира вашия проект за комплекс с музей на бирата? Има ли промяна в намеренията ви в тази насока?

Не, няма промяна и в частност можем да споделим повече информация за нашия проект „Пивоварница Каменица“, чието строителство очакваме да започне съвсем скоро в края на пролетта или началото на лятото на тази година. Факт е че самото строителство и разрешението за това са зависими и от течащата промяна на общия устройствен план за тази част на града, което се надяваме да приключи скоро. Комплексът ще бъде построен на терен от 3500 кв.м. около емблематичния комин на бившата фабрика, който ще запазим в сегашния му вид. Пивоварница Каменица ще включва микропивоварна за производство на крафт бира, посетителски център на 135-годишната история на пивоварната, ресторант, отворен пъб,  магазин за сувенири, парк с пространство за отдих и отворена амфитеатрална сцена за провеждане на културни и социални събития. Очаква се обектът да бъде завършен през 2018 г. Общата стойност на инвестицията е в размер на над 2 милиона евро, като предвиждаме да бъдат открити над 50 работни места.

-Как се отрази на дружеството събарянето на пивоварната в Пловдив, какви позитиви и негативи отчитате?

Вече мина година и половина от обявяването на трансформацията на бившата ни пивоварна в Пловдив и до момента можем да обобщим, че реакциите са предимно положителни. Въпреки че много хора реагираха с носталгия на новината, повечето пловдивчани разбраха нашите доводи и причините за тази трансформация и изразиха своята подкрепа.

Що се отнася до консумацията на нашите продукти, не сме регистрирали спад, дори напротив – пазареният ни дял в региона расте. С обявената от нас трансформация, ние ясно заявихме, че оставаме в Пловдив и ще продължим да  имаме силен фокус в нашия роден град. И сме много благодарни, че гражданите на Пловдив ни разбраха и ни подкрепиха.

-Колко служители от Пловдив запазиха работата си в дружеството?

Положихме много усилия и грижи към хората ни, за да запазим максимален брой, да предложим на останалите най-добро обезщетение, подкрепа и алтернативна заетост. Към момента в пивоварната ни в Хасково имаме 7 наши служители, които приеха предложението да бъдат прехвърлени. Предстои процес за търсене на служители в „Пивоварница Каменица“, като със сигурност бившите ни служители, при желание от тяхна страна, ще бъдат сред разглежданите бъдещи кандидати в областта им на експертиза.

-Какво да очакваме от „Каменица“ АД тази година - нови инвестиции, нови продукти?

През последните години определено пазарът се развива, а потребителите стават все по-жадни за нови вкусове. Няма как да не забележим тенденциите с новите български крафт бири, вносните такива и разнообразието от различни типове пиво, които се предлагат на пазара. Напълно нормално е и ние като компания ще следваме тези тенденции. Един добър пример за това е и развитието на „Пивоварница Каменица“ точно в този момент. Влагаме много усилия и желание в този проект, понеже той разкрива нашите амбиции за съхраняване на нашите традиции и автентичност, и в същото време желанието ни да бъдем иновативни и в крак с най-новите тенденции.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…