Общинският съвет направи намек за прозрачност, отсече кметът

Решението за отстранява на Манол Пейков от УС на ОФ „Пловдив 2019“ ще се прегласува на 8 юни

Таня Кънева

Управителният съвет на Фондацията, нейното ръководство и хората, които работят в нея трябва да излязат от анонимност. Истината е че те работят, но не комуникират с хората. Това заяви днес кметът Иван Тотев, който също е част от този съвет. На редовния си брифинг в понеделник сутрин градоначалникът коментира скандала от сесията на Общински съвет миналия четвъртък, когато 44-ма съветници единодушно гласуваха отстраняването на издателя Манол Пейков – член на гражданската квота в УС на „Пловдив 2019“. Припомняме, че решението бе взето въз основа на съмнение за конфликт на интереси, предположение извлечено от непълен протокол на заседание, което предизвика огромно напрежение в самата фондация и вълна от гражданско недоволство.

По думите на Тотев, той не си позволил да коментира решението през миналата седмица с цел „нещата да минат по медиите, защото това е за добро.“

„Оказа се, че от 44 човека в залата никой не знае кой е този човек в УС от гражданската квота. Това гласуване бе политически акт на натрупване и непознаване на работата на този структура, нито на хората в нея, което означава, че не е лично към човека.“  Така Иван Тотев заяви, че решението не е било насочено срещу личността на Манол Пейков.

Според кмета, с този си акт Общинският съвет направил намек за прозрачност  в работата на фондацията. „Съветниците взеха решение въз основа на един протокол, който им е бил представен. Самият Ангел Иванов чете този документ. Оказва се че дори съветниците нямат достатъчно информация за работата на фондацията, а какво остава за обикновените пловдивчани?!“

Тотев смята, че „всички имаме вина затова, че хората не знаят за дейността на фондацията“.  По думите му, екипът на Пловдив 2019 работи много добре, прави проекти, което за Брююксел може да е много хубаво, но няма припознаване в Пловдив. „Липсват позитивни очаквания, има непознаване на механизмите на работа и се наблюдава едно капсулиране на дейността на Фондацията.

Нека това да е сигнал за всички в Управителния съвет на ОФ „Пловдив 2019“, включително и аз. Трябва много повече отвореност.“  Тя трябва излезе от анонимност и да бъде отворена към хората, подчерта градоначалникът, който е и председател на УС.

Припомняме, че самият той също заяви през въпросната седмица, че обмисля дали да напусне органа. Днес обаче уточни, че още не го е решил окончателно и ще го коментира с новия зам.-кмет по култура Александър Държиков, както и с членовете на Съвета.  Тотев обаче не уточни защо има колебания.

Решението за отстранява на Манол Пейков от УС на ОФ „Пловдив 2019“ ще се прегласува на 8 юни, заяви градоначалникът и изрази надежда у него да не е останала обида и той да работи за каузата. После подхвърли, че имало и други нови предложения за членове на съвета.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…