Деветокласничката от ЕГ „Пловдив“ Анна Велкова изживя стилна промоция на първата си самостоятелна книга. В навечерието на Деня на детето ученичката представи сборника си с 26 разказа в петия ден от Празничната програма на Стария град.

Анна е на 16 години, но вече търси и преоткрива скрити истини, отразени в погледа на читателя като поетични притчи, всяка една- разказаща необикновена история. Те са у всеки човек, но за всеки те значат нещо различно. За материалистичната свобода и духовната пустота, за красивите импресии в живописта на живота и тъмата в човешкото сърце, за триумфа на видимото пред глухия глас на скритото- всичко това и много повече изпълва белите страници на тази пренарисувала действителността книга.

Младата дама се запалва по литературата още на 13 години, като първоначално започва да пише стихове. Любимият й писател е Антоан дьо Сент-Екзюпери, а сред поетите неин фаворит е Димчо Дебелянов.

Официалното откриване на мероприятието бе направено от Светлозар Чичиков-заместник-директор на ОИ „Старинен Пловдив”. „Тръгвайки от представянето на първата си книга тук, в Балабановата къща, пожелавам на Анна да напише и своя бестселър”, каза той .

 „За мен най-важното е да откриваме скритите истини, а то се случва, когато двете стихии-емоцията и разумът водят своята битка.Разказите на Анна Велкова са прекрасни философски етюди, в които тя търси и намира отговори на въпросите чрез сърцето си”, коментира Стефка Тотева-дългогодишен журналист в радио Пловдив.

„В тази книга всеки разказ може да бъде интерпретиран по различен начин.Някои ги определят като поетични притчи, есета, а аз ги слагам под егидата разкази, защото те показват онова, което е „скрито”. Смятам, че се получи различна книга, в която всеки разказ носи белега на различни ценности и размисли”, сподели Анна Велкова.

Специални гости на събитието бяха председателят на ОбС - Пловдив Савина Петкова и общественикът Любозар Фратев.

В Балабановата къща прозвуча и класическа музика. Ирен Капеловска и Галена Ганчева изпълниха „Аделаида” от Моцарт, Яница Димитрова свири на класическа китара, Полина Димитрова и Мария Добрева представиха „Танго” на Пиацола.

За финал Анна Велкова изненада публика и с още един талант, като в дует с Полина Димитрова изпълниха „Ода на радостта”.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…