Йон Калман Стефансон бе топло посрещнат от пловдивчани в Европейски писателски срещи 2017

След представянето на втората му книга, излязла на български език - "Тъгата на ангелите", романистът се потопи в пловдивските потайности, а  негов гид бе издателят Манол Пейков

„Ако можех да обясня как точно пиша, нямаше да мога да пиша по този начин.“ Така отговаря Йон Калман Стефансон на четящите хора в България, един от най-изящните писатели на Европа, с който ни запозна ИК „Жанет 45“ още края на 2015 г., пускайки на пазара първия преведен негов роман „Между рая и ада“.

Най-изтъкнатият съвременен исландски писател бе разпознат днес преди обяд  да дегустира крафт бира в квартала на творческите индустрии под тепетата. Йон Калман Стефансон се разходи из Капана в компанията на издателя си Манол Пейков. Двамата бяха разпознати на чаша бира в бар „Котка и Мишка“ от студенти, седнали на съседната маса.  Романистът си поговори с младите пловдивчани на английски, наслаждавайки се на най-новото предложение занаятчийско пиво - представената вчера в бара номер едно австрийска крафт бира Bevog и, разбира се, Котка и Мишка.

Стефансон гостува в България, за да представи втората част от трилогията – новата си книга „Тъгата на ангелите“, която излиза отново от каталога на Жанет 45. Снощи той се срещна с пловдивските си фенове в Културния център на Радио Пловдив, а тази среща постави началото на Европейски писателски срещи 2017. След края на представянето и дискусията, пред таланта се нареди дълга опашка за автографи.  

След края на представянето и дискусията, пред таланта се нареди дълга опашка за автографи.  (снимка: Facebook/ИК "Жaнет 45")
След края на представянето и дискусията, пред таланта се нареди дълга опашка за автографи. (снимка: Facebook/ИК "Жaнет 45")

„Докато разказвам истории, се опитвам да разбера какво представляват животът, любовта, как да живеем по-добре, съществува ли Господ, съществува ли Дявола, смъртта, кое кафе е най-доброто, кое уиски е най-доброто. Все основни въпроси.“ – каза исландският писател ден по-рано в столицата.

Сред впечатленията си от София Стефансон изтъкна единствения проблем, с който се е сблъскал там - липсата на хубава бира. Явно това му е направило дълбоко впечатление, след като не го спести дори в национален ефир в предаването „Денят започва с култура.“

Днес този проблем бе решен с разходка в Капана и релакс в Котка и Мишка, дори дребният дъждец не можа да попречи на исландеца да се наслади на хубавото пиво.Йон споделя, че досега не е чел български автор, но Манол Пейков му е обещал да му изготви списък с препоръчани наши писатели, които са преведени на немски или английски.

Манол обясни трилогията, цитирайки авторовото описание за нея: "Първата е за океана, за дълбочините и мрака на океана, втората е за снега, който е навсякъде в Исландия, третата е за сърцето на човека, което е по-дълбоко и по-мрачно от океана и в същото време по-ефирно и по-бяло от снега." Третата част също предстои да бъде издадена на български със заглавие "Сърцето на човека".

От Града на тепетата романистът заминава за среща с бургаската публика довечера.

Йон Калман Стефансон в Пловдив (снимка: Fаcebook/ Манол Пейков)
Йон Калман Стефансон в Пловдив (снимка: Fаcebook/ Манол Пейков)

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…