Йон Калман Стефансон бе топло посрещнат от пловдивчани в Европейски писателски срещи 2017

След представянето на втората му книга, излязла на български език - "Тъгата на ангелите", романистът се потопи в пловдивските потайности, а  негов гид бе издателят Манол Пейков

„Ако можех да обясня как точно пиша, нямаше да мога да пиша по този начин.“ Така отговаря Йон Калман Стефансон на четящите хора в България, един от най-изящните писатели на Европа, с който ни запозна ИК „Жанет 45“ още края на 2015 г., пускайки на пазара първия преведен негов роман „Между рая и ада“.

Най-изтъкнатият съвременен исландски писател бе разпознат днес преди обяд  да дегустира крафт бира в квартала на творческите индустрии под тепетата. Йон Калман Стефансон се разходи из Капана в компанията на издателя си Манол Пейков. Двамата бяха разпознати на чаша бира в бар „Котка и Мишка“ от студенти, седнали на съседната маса.  Романистът си поговори с младите пловдивчани на английски, наслаждавайки се на най-новото предложение занаятчийско пиво - представената вчера в бара номер едно австрийска крафт бира Bevog и, разбира се, Котка и Мишка.

Стефансон гостува в България, за да представи втората част от трилогията – новата си книга „Тъгата на ангелите“, която излиза отново от каталога на Жанет 45. Снощи той се срещна с пловдивските си фенове в Културния център на Радио Пловдив, а тази среща постави началото на Европейски писателски срещи 2017. След края на представянето и дискусията, пред таланта се нареди дълга опашка за автографи.  

След края на представянето и дискусията, пред таланта се нареди дълга опашка за автографи.  (снимка: Facebook/ИК "Жaнет 45")
След края на представянето и дискусията, пред таланта се нареди дълга опашка за автографи. (снимка: Facebook/ИК "Жaнет 45")

„Докато разказвам истории, се опитвам да разбера какво представляват животът, любовта, как да живеем по-добре, съществува ли Господ, съществува ли Дявола, смъртта, кое кафе е най-доброто, кое уиски е най-доброто. Все основни въпроси.“ – каза исландският писател ден по-рано в столицата.

Сред впечатленията си от София Стефансон изтъкна единствения проблем, с който се е сблъскал там - липсата на хубава бира. Явно това му е направило дълбоко впечатление, след като не го спести дори в национален ефир в предаването „Денят започва с култура.“

Днес този проблем бе решен с разходка в Капана и релакс в Котка и Мишка, дори дребният дъждец не можа да попречи на исландеца да се наслади на хубавото пиво.Йон споделя, че досега не е чел български автор, но Манол Пейков му е обещал да му изготви списък с препоръчани наши писатели, които са преведени на немски или английски.

Манол обясни трилогията, цитирайки авторовото описание за нея: "Първата е за океана, за дълбочините и мрака на океана, втората е за снега, който е навсякъде в Исландия, третата е за сърцето на човека, което е по-дълбоко и по-мрачно от океана и в същото време по-ефирно и по-бяло от снега." Третата част също предстои да бъде издадена на български със заглавие "Сърцето на човека".

От Града на тепетата романистът заминава за среща с бургаската публика довечера.

Йон Калман Стефансон в Пловдив (снимка: Fаcebook/ Манол Пейков)
Йон Калман Стефансон в Пловдив (снимка: Fаcebook/ Манол Пейков)

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…