85- годишната Милена Калудова: Светът е оцелял, защото е четял

НБ „Иван Вазов” връчи грамоти за верни читатели на 5-годишната Ая и 8-годишния Георги

Светът е оцелял, защото е четял, а не защото се е смял. Пазете книгата и библиотеката, обърна се към екипа на Народна библиотека „Иван Вазов” 85-годишната бивша училищна и университетска преподавателка Милена Калудова тази вечер. Културната институция раздаде призове на най-верните си читатели в първия ден фестивала „Пловдив чете”.  Възрастната дама получи наградата „Читател на годината” от директора на библиотеката Димитър Минев. Бившата учителка в Яворов, Руската и преподавател по руски език и литература в ПУ в продължение на почти половин век е читател на НБ „Иван Вазов” от 1947г.

Тук водих учениците и студентите си. След като се изнесох от Пловдивския университет, пренесох 10-та аудитория в библиотеката, за да продължа лекциите си. Щастлив човек съм, защото попаднах като дете библиотеката. Това е храмът, който помага да разширим духовната география, да се докоснем до най-големите умове. Тук никога не съм изпитвам чувство на тревога. Благодаря ви за интелигентното отношение, поклони се към екипа на „Иван Вазов” Милена Калудова.

Читателите ни са от 5 до 105 години и днешните награди доказват това, каза Димитър Минев, преди да връчи грамота за верен читател на 5-годишната Ая. Третият носител на приза „Читател на годината” стана 8-годишният Георги Здравков.

След церемонията, Ина Иванова разнежи гостите на събитието с откъси от поетичната си книга „Малки букви” и пожела на всички много красиви емоции с „Пловдив чете”. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…