Нямам никакви притеснения относно случването на проекта. Мисля, че градът ще се представи блестящо и ще има огромен отзвук

Притесненията, че бутафорията може да надделее над автентичността, са основателни, каза за Под тепето Боил Банов

Не съм реставратор, за да дам категорична оценка дали онова, което се прави на Голямата базилика в Плиска, е най-доброто

Боил Банов, министър на културата, интервю на Иво Дернев

Министърът на културата Боил Банов бе официален гост на церемонията по откриването на фестивала Пловдив чете вчера вечерта. Преди началото на събитието на Античния театър, министърът отдели няколко минути за кратко интервю за Под тепето и отговори на въпроси, свързани с Пловдив 2019 и с опазването на културно-историческото наследство.

Възможно ли е проектът Пловдив Европейска столица на културата да се превърне в национален приоритет? Как е осъществимо това?

Той Е национален приоритет, само че с конкретни задачи по отношение на общината, на фондацията и на пловдивската общественост. Така, както е разписано в регламента на Европейската комисия с оглед на децентрализацията и на логиката на развитие на района, се дава пълни правомощия на местната власт, местните НПО-та, местните организации, на местната общественост,  да реализира проекта така, както го вижда. Даже намесата на държавата е забранена, буквално. Пак казвам, проектът е национален приоритет. Всички ние, включително и Министерството на културата, помагаме винаги, когато ни потърсят. Държавата помага- знаете, че вече и парите са осигурени, твърдо и категорично. От там насетне всичко друго е в ръцете на пловдивчани.

Разпознаваем ли е проектът Пловдив 2019 в София, според вас?

Мисля, че е разпознаваем. Но ще стане още по-разпознаваем с визията на Пловдив. С това, което представя като съвременно изкуство, като културна инфраструктура, като различни разнообразни и иновативни проекти от всяко естество.

Вие лично имате ли някакви притеснения относно случването на Пловдив Европейска столица на културата?

Не. Мисля, че се работи много активно. И нямам притеснения. Много интересни идеи са заложени вътре. Без да познавам в подробности проекта, но от това, което са ми разказвали, има много наистина иновативни неща. Мисля, че градът ще се представи блестящо и ще има огромен отзвук. Не може без трудности. Който счита, че организация от такъв мащаб може да се проведе лесно и безпроблемно, просто се е занимавал с такава работа.

Преди няколко дни към вас бе отправено едно писмо на Гражданска инициатива за опазване на културно историческото наследство относно визитата ви в Голямата базилика в Плиска (в него експерти питат министъра дали ще продължи практиката паметниците на културата да бъдат разрушавани и разглеждани като "източници на бързи икономически ползи", или ще поеме по изцяло нов път, свързан с реалното им опазване ). Специалистите се опасяват, че бутафорията може да надделее над автентичността и историята. Отговорихте ли на отвореното писмо и какъв е коментара ви?

Притесненията са основателни. Те са по цял свят, не са само в България. Всеки един обект от национално и световно значение, за който се вземе решение да се реставрира, навсякъде представлява особен интерес. И така трябва да бъде. Всички хора, ангажирани с тези процеси, трябва да изказват мнение. Всичко това в крайна сметка е с оглед да се правят качествени неща, които да носят наистина белега на времето и да останат като същностни и важни. По всички тези спорове по отношение на реставрацията, не само за Плиска, а и за всеки един обект, аз не мога да им дам ясен знак. Времето и специалистите могат да кажат. Аз не съм реставратор, да дам категорична оценка дали това е най-доброто, което се прави там. Със сигурност обаче се полагат много усилия, при това хората работят със сърце и желание да направят нещо добро.

Хареса ли ви Голямата базилика в Плиска?

Плиска е национална гордост. Който не харесва Плиска, има някакъв проблем с националното самосъзнание…

Говорим в този й вид на реставрация…

Тя реставрацията не е довършена още. В този й вид трудно може да бъде анализирана. Реставрацията е много частична. Единствено пълната идея на проектантите и на тези, които реализират обекта, може да подлежи на сериозен анализ.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…