На социалните процеси в обществото на съседите през погледа на героя от романа „Господ ми е свидетел“ станаха свидетли четящите пловдивчани

Съвременните романисти като пророци и хроникьори представи пред четящите пловдивчани гръцкия писател Макис Цитас. В сряда вечер той гостува на литературния фестивал „Пловдив чете”, където представи дебютния си роман „Бог ми е свидетел“.

Цитас е роден през 1971 г. в Яница, Северна Гърция. Следва журналистика в Солун и работи в различни радиостанции. Дебютната му книга е сборника с къси разкази „Пати от Петрула”(1996), автор е на 15 книги за деца. Негови произведения са преведени на немски, испански, английски, иврит, шведски и финландски. Днес, писателят живее в Атина, където е директор на електронното списание за литература и култура diastixo.gr. Именно романът „Бог ми е свидетел“ му носи Европейската награда за литература през 2014-а година.

„...Ето какъв е моят опит от петдесет години и три месеца до днес, с прошарени коси и по-малко ум. Защото умът ми не беше продаден, а уви, изкаран на търг...”- така започва разказа на Хрисоваландис е 50-годишен богобоязлив мъж, който наскоро е загубил работата си, бори се с влошаването на здраве и опитва да разкаже историята на живота си.  

Авторът се оказа и омаен разказвач с добре трениран радиоглас.Публиката във заведенито на Дома на културата го слушаше в захлас. Макис споделя, че книгата е пълноводен монолог на главния герой. „Той непрекъснато се връща на темата, че над гръцкото общество е надвиснала някаква катастрофа, някакъв катаклизъм, който предстои да се случи.“ Писателят се оказва пророк и за свое съжаление. Той започва романа през 2008-ма и го продължава в годините на дълбоката политическа и икономическа криза при съседите. Така и героят ме междувременно остава без работа, а в книгата са описани неговите премеждия, защото той се чувства изолиран и отхвърлен от обществото.

Освен пророк, четейки книгата след години, публиката остава с впечатлението, че авторът вече е хроникьор на историята. Героят придобива силно изявени ксенофобски черти. Той все по - расистки гледа на чужденците в своята страна, които са залели Атина…

Цялата статия за срещата на писателя с пловдивската публика може да видите в Под тепето.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…