Не искам да играя социалната роля на писател

Искам да съм свободен човек, който от време на време издава книги

„В моята представа добрата творба е като дирижабъл, който не губи въздух, винаги лети, не спихва, има формула извън времето. Опитвам се да права книги, които времето да не повреди, които да не загниват с годините”.  Така Александър Секулов представи второто издание на романа си „Господ слиза в Атина” пред публиката в книжарница Хермес, в рамките на фестивала Пловдив чете. Точно пет години и половина след излизането на книгата, тя отново е в ръцете на читателите, с леки редакции от автора и съвсем нова корица. Пет години и половина, в които написаното от Секулов е живяло, летяло, зряло, за да се възприеме днес с нов поглед и различно усещане.

Романът сега има нов прочит, заради другото време. Сега на преден план излиза нещо ново, което носи книгата- свързано е с ероса, с отношението на двама мъже към една жена, с мъжките енергии и женската мощ, представи Младен Влашки второто издание на „Господ слиза в Атина”.

Тази книга е моята голяма слабост. Другите ми творби се оправят сами, а за тази имам чувството, че не случи на съдба. Сега съм изключително благодарен за редакцията, която ми позволиха да направя, каза Александър Секулов.  И вметна, че ако читателят харесва един автор, трябва да го улови в неговата цялост. 

Исках да напиша роман, в който писателят да не адвокатства на героите си. Роман, който да ме освободи от предишните два, върна се пет години и половина назад във времето писателят. И дебело подчерта, че българският автор забравя, че трябва да разказва истории. На въпрос от публиката заяви, че не бих обработил нито една своя книга в драматургичен текст. Както и че не би написал сценарий по собствен роман.

Сега книга не пиша. Не ми се пише. Не искам да играя социалната роля на писател. Искам да съм свободен човек, който от време на време издава книги, заключи Александър Секулов. Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…