Имаме задача да покажем, че съществуваме и ние, каза румънският автор

Не пиша, за да публикувам, да стана известен или да печеля. Пиша, за да разбера себе си

Не пиша, за да публикувам, да стана известен или да печеля. Пиша, за да разбера себе си. Да пиша значи да влизам в собствената си глъбина. Не мога да кажа какво мисля за нещо ако не съм писал за него, каза едно от големите имена на съвременната европейска литература- румънският писател Мирка Картареску при среща с читатели в Пловдив снощи. Той гостува под тепетата за първите за сезона Европейски писателски срещи и застана пред много почитатели на изящното слово в Експозиция „Енчо Пиронков“ в Стария град.

Чел съм „Защо обичам жените”. Толкова проникновено усещане към жената съм срещал при малцина автори. Мирча достига отвъд жената и мъжа, достига до универсума, каза на представянето домакинът на събитието Недялко Славов, организатор на Европейските писателски срещи. Думите му с мимика потвърди съпругата на Картареску- Йоана Николае, която го придружава при визитата му у нас.

Не съм известен американски, немски или френски писател. Споделям съдбата на българския писател и се чувствам горд представител на малките култури. По-лесно е да бъдеш американски, немски или френски писател, защото седиш на раменете на един великан. А писателят от малките култури трябва да свърши всичко. Той храни такава надежда, че след десетилетия някой ще се качи на неговите рамене и ще му бъде лесно. Защото всяка малка култура има шанса да стане голяма. Затова имаме задача да покажем, че съществуваме и ние, каза румънският автор пред пловдивската публика.

Пред гостите на събитието Картареску разкри някои детайли от стила си на работа. Никога не се подготвям за книгите си. Не се консултирам с речници, енциклопедии или история. Никога не съм имал предварителен план. Като почвам не знам дори дали ще пиша стихове или проза. Никога не пиша повече от две страници на ден, разкри Мирча Картареску.  Така, страница по страница, за 14 години завършва големия си труд- трилогията „Ослепително”.

Литературата е въпрос на вяра. Като се усъмниш в себе си- потъваш. Всичко, което е доведено до добър край при мен е поставено върху тази моя вяра, каза още румънският писател.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…