Откриването на седмата учебна 2017-2018-та година на Модерна академия на изкуствата "Синдикат" ще бъде на 22-ри октомври 2017 от 11.00 часа в Голямата зала на Общински съвет Пловдив.

Тази година се записаха 114 ученика. Първите шест учебни години (2011 - 2016) завършиха общо 935 ученика, а събитията на Академията са достигнали до над 300 000 души. Проектът се реализира от 2011 година насам с подкрепата на Община Пловдив. До този момент са приключили успешно шест учебни години.

Тази година, освен часовете и заниманията, са предвидени отново публични лекции във всяка една програма с известни български творци и изследователи. Предвиждат се публични лекции на самите преподаватели като стартът ще даде "История на рап музиката". Другите работни теми са Милен Русков: "Чамкория", "Възвишение" и други романи - от превода към творческото писане и кино сценария"; D_2: Музика и училище, за проекта "Търси се най-добрата училищна група"; Психология: Марин Минков - "Защо сме различни"; "Видео инсталации в публично пространство" - младите българи, които работят във Франция и България - Нина Ковачева и Валентин Стефанов; "Арт мениджмънт и доброволчество" - с представители на фондация "Пловдив 2019".    

Модерна академия на изкуствата „Синдикат”  e безплатно обучение за ученици от 8-ми до 12-ти клас в програмите „Модерни методи на мислене и общуване”, „Литература на ХХ век”, „Модерна музика”, „Екранни изкуства”,  „Визуални изкуства на ХХ век”, „Графичен дизайн”, „Творческо писане” и „Практики на съвременната философия”.  Преподаватели са гл. ас. д-р Младен Влашки, проф. д-р Галина Лардева,  Цанко Чавдаров, журналистът Евгений Тодоров, Лили Русковска и Анета Русковска, Таня Върбева и Йоханнес Артинян, Александър Секулов и д-р Антон Баев, д-р Вероника Келбечева.

Програмите на Модерна академия „Синдикат” са специално изготвени за проекта и обхващат теми на съвременното изкуство, мислене, общуване, философия, графичен дизайн. Обучението е интерактивно – с много видео материал, уъркшопове, практически занимания, тренинги и игри. Програмите надграждат знанията и уменията, получавани в училище. Няма познатите от училище цифрови оценки. Учениците попадат в среда на приятели и съмишленици, включват се активно в културния живот на града, участват като доброволци в различни културни събития на Пловдив. Всички ученици, завършили Академията, придобиват знания и умения, които не получават в училище.

В преподаването се използват съвременни методи, в които е заложена свободата, творчеството и личната мотивация на ученика. В края на учебния период всеки ученик защитава личен или групов проект по съответната програма. Всеки завършил ученик получава специално Удостоверение. Издват се и препоръки и/или уверения на български и друг език, които служат пред българските и чуждестранни университети или други организации.

Финасовата ефективност на проекта може да се проследи от средния разход за един ученик за един час обучение, който е 2.50 лева на час, на ученик. За пример, разходът за един ученик за страната в училище е средно 5.72 лв. на час, която стойност се получава като се вземе предвид държавния бюджет, определен за финансиране на дейности в началното и средно образование, общия брой на учениците в България и броя на проведените часове за една календарна година.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…