Пловдив, и по-конкретно артистичният квартал Капана, ще си има свой собствен уникален парфюм. Eau de Kapana ще се опита да улови духа и атмосферата на града нии да ги претвори в аромат. Проектът е подкрепен от фондация „Пловдив 2019“ и Френски културен институт, като част от ежегодната конкурсна програма за проекти, свързани с творчество в квартал Капана.

Кой обаче стои зад проекта? Днес ще ви срещнем с Петя Тинчева от Baraka Naturals, която от 7 години се опитва да развива бизнес с внос и продажба на висококачествени уникални за българския пазар парфюми. Магазинът ѝ на улица „Магура“ събира продукция от Франция, Италия, Португалия, Англия, а и България, които са лична нейна колекция. Тя селектира натурална и био козметика и естетична парфюмерия, които често са производство на малки семейни фирми.

„За мен е много важен цялостният имидж – не само да са от органични продукти, важен е и цялостният имидж на марката – външният вид, опаковката, съдържанието, всичко“, казва Тинчева.

Eau de Kapana влиза в т.нар. „нишова парфюмерия“ – артистичен парфюм, който ще бъде създаден специално за Капана. „Артистична е тази парфюмерия, която е насочена към определена идея, конкретна съставка, някое място, събитие или явление, което да бъде претворено в аромат. Напоследък това става популярно и много креативни фирми започват да правят аромати, които говорят нещо друго, повече от това да бъдат имидж на дадена голяма марка“, разказа тя. Именни такъв ще бъде и Eau de Kapana – парфюм, който да ни казва повече, отколкото просто букет аромати.

Пазарът на по-качествена парфюмерия все още е малък. В София има два магазина, които работят в тази посока. „Нишовите парфюми са такива с високо съдържание на концентрат – „занаятчийските“ парфюми са с над 10%. В масовата парфюмерия процентът концентрат е от 3 до 5 – 5% дори е максимумът. В нишовата парфюмерия е важно всеки един аромат да бъде с високо съдържание на есенцията, да не бъде просто един букет с плодов, флорален или смолист оттенък, а да се усети самата есенция. Всичко трябва да бъде в много добро съотношение – съставките, етеричните масла, екстрактите, смолите“, уточнява Петя Тинчева.

Макар и проектът да се изпълнява с французи, вдъхновението за Eau de Kapana е дошло от Италия. Дама, специалист в сферата, е създала 11 аромата, посветени на 11 италиански града. Всеки от тях пресъздава атмосферата на Рим, Венеция, Флоренция, както и градове, с които авторката има лична, емоционална връзка – като Реджо Калабрия или Таормина. „Тя се беше справила по впечатляващ начин. Не само ароматите напомняха за мястото, а цялостната визия – цветовете на опаковката, например бяха подбрани по специален начин“, разказа Петя.

„Реших, че можем да се опитаме да направим нещо подобно за Капана и по-общо за Пловдив, но започвайки от тук. Става дума за усещане на атмосферата и ароматна асоциация. Ароматите ни въздействат много на подсъзнателно ниво.

Затова реших, че можем да се опитаме да направиш нещо такова за капана и по-общо за пловдив, но да започнем оттук. Не се държи да се използват местни, характерни билки или аромати, по-скоро е важно да се претвори самото място във вид аромат. Всъщност, за да е интересен и качествен парфюмът и да се развива добре неговата пирамида, е важно да се използват качествени съставки. Висококачествените етерични масла и смоли често са свързани с някаква екзотика – най-добрите смоли са от Азия, Индия, от Южна Америка, затова е трудно да се направи такъв аромат, само с местни съставки. Има и такъв тип парфюмерия, в който се използва основно една местна съставка. Но в случая ще се опитаме да претворим даденото място като емоция“, уточни Тинчева.

Самият проект ще се случи в дните до 30 април. Тогава ще бъде основното събитие, на което ще бъде представен самият Eau de Kapana. Експерт от Франция ще направи демонстация на това как се прави парфюм, като ще разкаже за самото създаване на парфюма Капана. Експертът ще дойде предварително и тя ще се запознае с Пловдив, с атмосферата и с духа на града. „След представянето и демонстрацията самият продукт може да има интересно развитие и разклонения“, смята Тинчева.

Като повечето по-качествени и нишови продукти, така и артистичната парфюмерия е по-скъпа, спрямо масовата. „Основната причина е по-високия концентрат. Аз се стремя да балансирам със селекцията си и да предлагам неща, които да са достъпни за публиката тук. Има невероятни парфюми, но те са от 100 евро на 50 мл, нещо, което няма как да бъде представено тук. Предпочитам да правя нещо, което е на достъпна цена, но най-качественото за цената си“, добави тя.

 

Основната продукция идва от чужбина. За съжаление българското производство на парфюмерия все още е доста скромно „За мен българска парфюмерия няма. Нищожно пренебрежима е, особено в сравнение с производството ни на козметика или на суровина. Ние сме силни в суровините, но завършени продукти няма, няма едно сериозно заявление, че в България има парфюмерия. Може би това е свързано и с един проблем, свързан с алкохола, който се влага в парфюма. Тук не се прави разлика между това дали ще се използва за производство на спиртни напитки или за парфюмерия. Налага се да се плаща акциз и това оскъпява много продукцията и възпира козметичните фирми да правят парфюми. Интересно е дали това може да се промени. Производителите понякога не могат да се справят с такива утежняващи данъци и такси“, каза още Петя Тинчева.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…