Произведоха зам.-областните управители в заместник-кметове на областта

Ректорът акад. Милчо Василев удостои Петър Петров със званието „народен представител“ пожизнено

Даже академичната библиотека хлопна кепенци за церемонията

С треперещ глас и сълзи в ъгълчетата на очите пое академичното си звание „доктор хонорис кауза“ председателят на бюджетната комисия в Народното събрание и депутат от Пловдив Менда Стоянова. Това се случи днес в Концертната зала на Академията за музикално танцово и изобразително изкуства, от където дойде и титлата.

Припомняме, че имаше насрочена дата за церемонията преди половин година, но тя не се състоя заради заетост на държавния бюджетник, а номинацията ѝ скара преподавателите в учебното заведение.   

Водещата на празничния концерт бе не по-малко развълнувана от самата Стоянова. Конферансието обърка ударенията на някои фамилии, произведе заместник областните управители на Област Пловдив в зам.-кметове на Областна администрация. Накрая ректорът проф. акад. Милчо Василев се почувства длъжен да внесе поправка и обяви, че скъп гост е и народният представител Петър Петров, а той всъщност е заместник областен управител.  Благият Петров отвърна с усмивка.

Церемонията бе кратка, но поздравителният концерт с участието на студенти продължи над един час.

През това време на врата на библиотеката имаше залепена бележка, която указваше на читателите да посетят концерта, а ако не желаят може да си оставят книгите за връщане на портала.

Ректорът благодари искрено на Медна Стоянова за нейния принос в отпускането на целевата държавна помощ за ремонта и реставрацията на Жълтото училище. Той определи този ден като „велико събитие“ заради дългогодишното ходене по мъките в търсенето на тези средства. Акад. Василев прочете кратка биография на Менда Стоянова, а после от вълнение за малко да забрави да ѝ връчи букета. „Благодарение на вашите усилия това училище ще остане за децата поне още 100 години,“ обърна се той към новия доктор хонорис кауза.

„Не съм академичен човек и нямам пряка връзка с музиката. Изказвам огромна благодарност на колектива на АМТИИ за това звание! Аз може би не оцених достатъчно това, което за тях  е кауза от години. Радвам се, че тук в Пловдив ще запазим една национална светиня,“ каза в речта си пред залата Менда Стоянова.

На въпрос на Под тепето каква ще бъде темата на първата лекция, която ще изнесе пред студентите по изкуства, Стоянова каза, че още не е мислила по въпроса. Определено ще е нещо от моята сфера и ще търся връзката с изкуството, отговори тя.     

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…