Чистота и художникът Стойко Гъгамов стиснаха ръце. Авторът на скалните рисунки върху Дановия и Младежкия хълм гостува в общинското предприятие, за да се срещне с директора Иван Стоянов. Разговорът между двамата бе предизвикан заради обществените дискусии покрай Скалата на славата, въвличането на полицията в казуса и предупреждението от страна на Стоянов, че рисунките по тепетата ще бъдат заличени от защитените природни забележителности.

Гагъмов обеща, че повече няма да рисува образите на големите българи и дори предложи срещу заплащане сам да заличи с боя последните си творби на Младежкия хълм и все още незавършените портрети на Трихълмието. Според него премахването им по друг начин освен с пясъкоструйка е практически почти невъзможен, тъй като е използвал много качествени дълготрайни бои, фиксирани след това със специален лак. За ръководството на „Чистота” обаче е недопустимо боята върху защитените скали да се замазва отново с боя, така че ще се търсят други варианти. Важното за директора е да се сложи край на този начин за творческо изразяване. Той запозна госта си с резултатите от специално направеното проучване, според което 79 на сто от пловдивчани смятат, че мястото на рисунките не е върху скалите.

Художникът подари на Иван Стоянов скица на поета Никола Вапцаров, а директорът му  предложи съдействие за по-подходящ начин за изява, но Гагъмов отговори, че рисува само върху сиенит и гранит.

Той призна, че от 30 години не може да си намери работа в Пловдив, затова пътува из страната и по света. От своя страна Иван Стоянов му предложи работа в предприятието като оператор на пясъкоструйката за почистване на графитите, което засега Стойко Гагъмов отказа, тъй като имал близки творчески планове извън града.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…